בשנות השמונים המוקדמות, כאשר החלה להתעורר המודעות לזיהום אויר ופליטה של גזים מזהמים ממפעלי תעשיה, בחרו בתי מחוקקים בעולם לחייב מפעלים מזהמים (ביניהם בתי זיקוק, חוות מיכלי דלק, תעשיות כימקלים וכדומה) לצמצם את פליטת הגזים מפעילותם לאטמוספירה. בכך, ביקשו אנשי איכות הסביבה לצמצם מפגעי ריח (כתוצאה מפליטת הכימיקלים), לשמור על בריאות התושבים, בריאות עובדי המפעלים ולשמור על איכות הסביבה מזיהום אויר.
מאמר זה יסקור את האפשרות של צמצום פליטת גזים ממפעלים על ידי שימוש במערכת מתקדמת למישוב אדים. מערכת זו מאפשרת איסוף של הגזים הנפלטים מפעילותם של בתי זיקוק (לדוגמה) ומצליחה לעמוד בתקנים המחמירים ביותר אשר נקבעו על ידי משרד איכות הסביבה כדי למנוע זיהום אויר. מערכת כזו תותקן לרוב בתחנות דלקות מיכליות, רכבות, נמלי ים ובמפעלים כמו בתי זיקוק ומפעלים המיצרים כימקלים.
שתי הסיבות העקריות לשימוש במערכת VRU הינן:
ראשית, צמצום פליטת הגזים ובכך הגנה על איכות הסביבה לרווחתם של תושבי האזור ועובדי המפעלים אשר נמצאים כל היום סביבה מאגרי כימקלים וגזים אשר מסוכנים לבריאותם.
שנית, מערכת המישוב מאפשרת "מחזור" של הגזים הנפלטים והשבתם למצב נוזלי. כך מתאפשר חסכון של מוצר יקר אשר היה מתנדף לאויר הפתוח. חסכון זה יכול להיות משמעותי במונחים כספיים בהתאם לכמות הגזים הנפלטים ולעלות היצור או המכירה של המוצר.
העקרון אשר בבסיס המערכת הינו עקרון ידוע ומוכר של ספיחת הגזים הנפלטים על ידי פילטרים של פחם פעיל. פילטרים אלו מוכרים לנו מהשימוש השכיח שלהם כקולטי אדים מעל כיריים לבישול במטבח. הפילטרים הביתיים פועלים על עקרון זהה לפיו הפחם הפעיל המצוי בהם סופח אליו את הגזים איתם הוא בא במגע. להבדיל מהמערכת הביתית, המערכת התעשייתית מכילה כמות גדולה בהרבה של פחם פעיל ועושה שימוש בפעולת ואקום על מנת לעבות את הגזים ולהשיבם למצב נוזלי.
תהליך פעולה של מערכת מישוב אדים מבוצע בשלושה שלבים:
בשלב הראשון, נאספים הגזים על ידי צינור המיועד לכך למיכלים גדולים בהם נמצא פחם פעיל בכמות גדולה המתאימה לספוח את הפחמן. איסוף הגזים יכול להתבצע במהלך תדלוק מיכלית, אונית מסע ואף במהלך תדלוק רכב פרטי. כמות הגזים שיאספו תלויה בגודל המיכל ובתנאי הסביבה שלו.
בשלב השני, תפעל המערכת להפרדת פחמימנים מתוך הפחם הפעיל על ידי הפעלת לחץ ואקום בעזרת משאבת ואקום מתאימה. תהליך זה עשויה לקחת מספר דקות, בהתאם לתנאים המוגדרים על ידי מתכנן המערכת לפי צרכי האתר.
בשלב השלישי, יועברו הגזים לעמודת זיקוק ובה יושבו לכדי מצב נוזלי. הנוזלים אשר התקבלו יועברו למיכל איסוף וניתן לעשות בהם שימוש לצורך תדלוק. בכך בא לידי ביטוי החסכון של בעל המוצר.
מערכת Vapor recovery unit מאפשרת צמצום של הגזים הנפלטים לפי התקן המבוקש עד לכמות נמוכה במיוחד ודורשת תחזוקה מינימאלית. מערכת כזו הותקנה לאחרונה בנמל הדלק חיפה ומערכות פועלות נוספות בארץ בבתי הזיקוק ובתחנות תדלוק מיכליות גדולות.
כמו כן, ניתן לתכנן ולהתקין מערכת מישוב גם למיכלי אחסנה של דלקים וכימקליים בהם עלולה להיות בריחה של גזים בשל אידוי ולא רק בעת ריקון המיכל. על פי רוב, נעשה שימוש באטמים לגגות צפים אשר מותקנים מעל מיכל אלו כדי למנוע בריחה של גזים, אך מקום בו ישנו מספר גדול של מיכלים צמודים ויש חשש לפליטה (או דרישה של הרשויות) ניתן לתכנן מערכת שתפעל באופן עצמאי לאיסוף הגזים הנפלטים והשבתם למיכלים.