נהלים לחשמלאים
ידוע לכולם כי חשמל אינו משחק לילדים ויש בו סיכון גבוהה לכל המתעניינים בו ללא הסמכה. אך, גם כן חשמלאי מוסמך להתעסקות בחשמל צריך להיות מאוד בקיע בכללי הבטיחות. ישנה חשיבות מאוד גבוהה להעביר הדרכות חשמל מפורטות וברורות לקבלני חשמל הבאים במגע עם החשמל וגם לבעלי מקצועות דומים, כל זאת על מנת להביא למניעת סיכונים אופטימלית ובטיחות גבוהה בעבודה.
בין השנים 1992 עד 2003 התקיימו תאונות קטלניות מחישמום בעבודה בישראל, 35% ממגע עם קו מתח גבוה, 4% בעבודה במתקן מתח גבוה, 21% לעבודה במתקן חשמלי חי, 5% מהפעלת מפסק בעת עבודת חשמל, 4% ממגע עם קו כבל מתח נמוך, 5% מנפילה עקב חישמול ו-26% מנסיבות אחרות.
תחזוקה לקויה של ציוד חשמלי
עקב תיחזוק לקוי של ציוד חשמלי עלולות להגרם תאונות חישמול קשות. ראשית כל יש לשמור על כללי בטיחות ברורים והדרכת עובדים באופן שוטף, חשוב לדאוג לגישה נוחה למקומות החשמל, מכסים ולוחות חדרי חשמל סגורים, סימון ברור ושילוט, ציוד עבודה תקני, בידוד ומוליכי םתקניים ולסיכום תנאי עבודה מתאימים.
סקר בטיחות בחשמל
על פי סקר שנערך על ידי המוסד לבטיחות וגהות בבדיקות מצב הבטיחות ב150 מפעלים אליהם הצטרפו קבלני חשמל, חשמלאים מוסמכים וממונים על הבטיחות נסרקו מחלקות ומתקני מתחים נמוכים, נבדקו נהלים והוראות בטיחות בחשמל. הממצאים מצביעים על 70.7% בליקויים ביטחוניים בהארקה, 48.9% ליקויים בנהלים והדכות, 48.2% ליקויים בשלטים והסימונים ו-50.3% ליקויים במפסק מגן.
מידיי שנה קורים מקרי מוות רבים כתוצאה מהתחשמלות ורשלנות של מקומות העבודה, כך ניתן לראות כי בשנת 2003 היו 52 מקרי מוות כתוצאה התחשמלות ובשנת 2004 היו 5 מקרי מוות מאותה סיבה. חשמל מהווה גורם משמעותי לגרית מקרי מוות ותאונות עבודה ועל כן, חשוב מאוד לעבור אחר כל תקנות החשמל המוכתבים למקומות העבודה ולהפנים אותם למנהלים וגם לעובדים, חשוב מאוד לדאוג לשילוט וסימון נכון וליצירת תנאי עבודה בטוחים לעובדים.
חשבו לדעת כי גם חשמלאים מוסמכים וקבלני חשמל צריכים להיות מתודרכים למרות שנדמה כי הם יותר מכולם יודעים את כל כללי הבטיחות. משום שהם באים במגע ישיר עם חשמל על מקום עבודתם לקחת את זה על אחריותם ולשמור על כל החוקים והנהלים על מנת להביא לביטחונם המלא של עובדיהם.