בתחילת פברואר 2009 חוק הגנת השכר תיקון 24, נכנס לתוקפו. התיקון הכניס לא מעט שינויים דרמטיים בעולם העסקה. בין השינויים שהתחוללו היו אלו חובת תיעודם המדוייק של השעות וימי העבודה, קביעת מידת הניכויים והעברת תלוש שכר מפורט לעובד, בהתאם לזכויותיו בחוק. על מנת להימנע מענישה בגין אי קיום אחת מחובותיו אלו של המעסיק, קיימים מגוון פתרונות יעילים במיוחד מתת הטכנולוגיה. בין מתנות אלו ישנו שעון נוכחות על סוגיו השונים. מעבר לכך שמונעים רישום נוכחות עובדים מייגע ומסורבל בפנקס, שעונים אלו משרתים את החוק כמו גם את המעסיק בצורה נפלאה בשל מידת דיוקם.
על השעון!
תפקידיו של שעון נוכחות עושים הרבה מעבר להחלפת היד האנושית ברישום. תפקידי המפתח של השעון כוללים:
• איסוף נתונים שוטפים- נתוני כניסות/ יציאות עובדים, משך עבודתם, הפסקות, איחורים, חיסורים והיעדרויות
• יצירת תמונה מדויקת אודות כל עובד ועובד, וקיצוץ במשך חישובי השכר באופן ידני.
• מניעת טעויות. ארגונים המעסיקים מספר רב של עובדים אינם יכולים להרשות לעצמם להיגרר אחר טעויות בחישוב נוכחות עובדים שיתבטאו בתשלומי יתר או בשכר "חסר".
• שעון נוכחות מחזיר את השקעתו במהירות.
• התאמה מושלמת לסוג העסק ולתפקודו. בין הסוגים השונים ישנם השעונים הביומטריים המבוססים על טביעת כף יד או אצבע, ולעסקים המתנהלים עם כפפות ישנם שעוני הקרבה, וכאלה המותאמים לכרטיסי קרטון וכרטיסים מגנטיים.
שעוני קרבה
שעון נוכחות בטכנולוגיית קרבה מאפשר את זיהוי העובד ותיוגו בצורה אלקטרונית באמצעות כרטיסי RFID. להבדיל משעונים מגנטיים המצריכים העברה פיסית של הכרטיס היוצרת שחיקה מצטברת הן על השעון והן על הכרטיס, שעוני קרבה מזהים את הכרטיס במרחק של עד 10 ס"מ מפני השעון. על מנת להימנע ממצב של החלפת כרטיסים בין עובדים, מעסיקים רבים מתקינים את הדגמים המשלבים מצלמה. זו מצלמת את העובד עם העברת הכרטיס. בצורה זו נוכחות עובדים נשארת מדויקת במיוחד עם ניהול מערכת מתקדמת הנלווית אל השעון ובה ניתן להזין את המשמרות העתידיות, תוך הצגת התראה במקרה ועובד שאינו אמור להמצאות במשמרת העביר כרטיס.
שעון ביומטרי- מה זה?
על מנת להסיר כל צל של ספק בדבר זהותו של בעל הכרטיס, ניתן לאמץ את המערכת הביומטרית המתבססת על מאפיין ייחודי לכל אדם- טביעת אצבע. ישנם מערכות המשלבות בין שניהם אך כך או כך מדובר באומדן שעות מדוייק, החוסך בהנפקת כרטיסי עובד והתנהלות עמם. כמו בסרטי הריגול גם טביעת אצבע ניתנת לזיוף, אך לא מול מערכת רישום נוכחות עובדים מסוג זה. מדוע? מערכת זו יודעת להבחין בטביעת אצבע מזוייפת. פאר היצירה אינו חדל מלהפתיע, זאת ניתן לראות בחשיבה על נושא ההיגיינה המעלה סימן שאלה גדול בכל הנוגע למסכי מגע. על מנת למגן את העובד קיימות מערכות המבצעות סטריליזציה לסנסור האופטי.
*אין לראות במאמר זה המלצה או מידע מקצועי