גישור הינה שיטה ליישוב סכסוכים הכוללת התערבות של צד שלישי, ניטראלי, המסייע לצדדים להגיע להסדר פשרה או הסכם מרצון. מטרת ההליך היא למצוא פתרון המקובל על שני הצדדים במטרה לסיים את המחלוקת בצורה חיובית לאור האינטרסים והמטרות של שני הצדדים.
בעוד שבפתרון הסכסוך בבית המשפט משמעות ניצחון צד אחד הוא הפסדו של הצד השני, תכליתו של הליך הגישור הינה יצירת יכולת הידברות של שני הצדדים המאפשרת את ההבנה וההכרה של העמדות והאינטרסים של הצדדים.
תנאי ראשון להתחלת הליך גישור הוא הסכמת שני הצדדים להשתתף בהליך, ניהול משא ומתן והידברות בניהם באמצעות צד שלישי המקובל על שני הצדדים ולהגיע להסכם הדדי המקובל על שניהם. במסגרת ההליך שני הצדדים פועלים יחדיו למצוא פתרון שישרת את האינטרסים של שניהם.
הליך גישור
הליך גישור כולל מספר מפגשים. במפגש הראשון המגשר מסביר על הליך הגישור, החוקים ועקרונות הגישור. על הצדדים להתחייב להגיע לפתרון הסכסוך ומסכימים לתהליך ולתוצאותיו. לאחר שהצדדים מסכימים על השתתפות בהליך, השלב השני הוא איסוף המידע. המגשר ישב עם כל אחד מהצדדים ביחד ובנפרד וישמע את עמדתם בסכסוך. הדברים הנאמרים במהלך ההליך נשמרים בחיסיון מוחלט. היתרון של פגישה עם כל אחד מהצדדים בנפרד היא לאפשר למגשר הכרת התמונה בשלמותה, האפשרות לכל צד בוויכוח לומר דברים בפני המגשר הכולל מידע חסוי ועמדות מוסתרות מפני החשש שהצד השני ישתמש בו כנגדו.
בשלב הבא המגשר יציג בפני הצדדים מספר דרכים לפתרון שעונים על מקסימום הצרכים של שני הצדדים. בשלב זה הצדדים מתחילים במשא ומתן בניהם. חלק מתהליך זה הוא הבנת הצד השני על מנת להגיע לעמק השווה. הצדדים בסכסוך הם אלו המחליטים על הפתרון ולא המגשר.
לאחר ההסכמה על פתרון הצדדים מתחייבים להסכם באופן משפטי. הסכם זה מחייב את שני הצדדים והינו לטווח ארוך.
גישור - יתרונות
הליך הגישור מתחיל רק כאשר ישנה הסכמה של שני הצדדים להתחלת התהליך ויוכלו להפסיקו בכל רגע שירצו. בניגוד לבית המשפט שהפתרון הוא הכרעת השופט שאינה ידועה ולעיתים ניצחון אחד הוא הפסדו של האחר, בגישור הצדדים מחליטים על הפתרון עבורם.
במהלך הגישור לצדדים יש יכולת שליטה על ההליך עצמו, החל בבחירת המגשר, בניווט ההליך ובתוצאה שתענה על מטרותיהם והאינטרסים שלהם. הפונים לגישור מתחייבים לפתרון הסכסוך בניהם, במידה והצדדים לא הגיעו להסכמה עדין פתוחה בפניהם האפשרות לפנות לבית המשפט לפתרון הסכסוך.
הליך הגישור הינו הליך סודי הנהנה מחיסיון מלא. במידה והתנהלו שיחות בין המגשר לצדדים בנפרד המידע יישאר חסוי. בניגוד למשפטים הגישור נשאר חסוי בכך שמונע פרסום שלילי של הצדדים.
הליך הגישור מעבר לפתרון הסכסוך מהווה מנוף לשיקום היחסים מתוך הבנה של האינטרסים המשותפים של הצדדים, הגעה להסכם המקובל על שני הצדדים ובראייה של המשך שיתוף פעולה בין הצדדים.
הליך הגישור חוסך בכסף מאחר שמדובר בהליך קצר בהשוואה לדרכים אחרות לפתרון הסכסוך.
הסדר הנקבע בתום הגישור מקבל מתן צורה רשמית להסכם ששני הצדדים חותמים עליו. ההסכם מחייב את שני הצדדים בדומה לתוקף של פסק דין
למי גישור מתאים?
הליך גישור מתאים לתחומים רבים בהם מתגלעים סכסוכים.
גישור בעסקים - תקשורת ומשא ומתן בין צדדים בתחום העסקי חולש על תחומים רבים, במקרים רבים נוצרים מחלוקות בין עובדים, בין החברה לאחד מספקיה, בין שותפים עסקיים ובין עובד למעביד. גישור עסקי מאפשר להגיע לפתרון תוך שמירת האינטרס של שני הצדדים להמשיך ולפעול יחד בעתיד.
גישור משפחתי - סכסוכים משפחתיים בין בני זוג, בין אחים ובין הורים לילדים, נפתרים באמצעות חיפוש פתרון שישרת את האינטרסים של המשפחה ויבטיח לשמור על אחדות המשפחה.
גישור גירושין - הליך הגישור מציע פתרון על דרך השלום מתוך הבנה והסכמה במטרה לשמור על יחסים טובים בעתיד וראיית טובת הילדים על מנת להביא לפתרון יציב בעל תוצאות ארוכות טווח.
גישור מסחרי ואזרחי - גישור בתחומים הקשורים במסחר או בנושאים אזרחיים - לקוח מול עסק, פרשנות חוזים, השקעות, סכסוכי שכנים וכדומה. פישור או גישור מהווה אלטרנטיבה לפניה לבית משפט. גישור מביא את הצדדים לידי פשרה המקובלת על שניהם, החוסך את ההליך הארוך והיקר של בית המשפט.