חפש מאמרים:
שלום אורח
02.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

בית הספר לוחץ לריטלין...איך מתמודדים?

המורה בבית הספר מספרת לך על 'נפלאות' הריטלין, אומרת לך שכדאי לך לשקול טיפול תרופתי, מספרת לך שזה יעשה לילדך שיפור מדהים בלימודים וכמה שזה עוזר לילדים אחרים, אבל אתה מנגד לא רוצה לתת כדורים לילד שלך....מה עושים?

הנה כמה דברים חשובים שכדאי שתדע:

1. הזכויות שלך ושל ילדך בבית הספר

ראשית כל, עליך לדעת שאסור לצוות החינוכי בבית הספר להמליץ על מתן טיפול תרופתי. כמו כן אסור להתנות את הישארותו של ילד במוסד חינוכי במתן תרופה כלשהי.

הנה ציטוט מתוך חוזר מנכ"ל של משרד החינוך סעיף 2.4:

"חל איסור לדרוש או להמליץ לתת תרופה לתלמיד ו/או להתנות את המשך לימודיו ו/או את השתתפותו בפעולות המוסד החינוכי או מטעמו בקבלת טיפול תרופתי כלשהו."

לחוזר המלא לחץ כאן

2. המורה אומרת שצריך לבדוק – מבחן 'TOVA' או 'BRC'

אם חל על בית הספר איסור להמליץ על טיפול תרופתי - איך זה שבכל זאת כל כך הרבה ילדים לוקחים ריטלין? בפועל, המורה לא ממליצה על טיפול תרופתי אלא ממליצה להורים ללכת לבדוק את הילד. היא אומרת להורים לקבוע תור לאבחון אצל רופא אשר לו יש את הסמכות להחליט על מתן הכדור. חשוב שתדע שאבחון זה מוביל על פי רוב למרשם.

3. מה בעצם בודק הרופא (הנוירולוג או הפסיכיאטר)?

זה המקום להדגיש ש'הפרעת קשב וריכוז' איננה ניתנת לבדיקה מבחינה גופנית. להבדיל ממחלה שלה יש סימפטומים גופניים, 'הפרעת קשב וריכוז' היא אוסף של מאפיינים התנהגותיים.

ומי למעשה בודק את המאפיינים ההתנהגותיים הללו? לא הרופא!

הרופא שולח למורה ולהורה שאלונים. שאלונים אלו כוללים שאלות על דרך ההתנהגות של הילד בבית הספר ולפי תשובות המורה הוא מאבחן את הילד כסובל מ'הפרעת קשב וריכוז'.

הנה דוגמה לכמה מהשאלות שיש בשאלונים:

· תיפוף – האם הילד מתופף עם ידיו, רגליו ועם העיפרון?

· האם הילד מרבה לדבר – פטפטן?

· רעשני – האם הילד מתקשה לשחק בשקט?

· האם הילד מתקשה בהכנת שיעורים או מתחמק מהם?


ויש עוד הרבה שאלות "רפואיות" בשאלונים הללו...

ומי כותב את התשובה – המורה!

אם המורה כותבת כן...כן...כן ...כן ..., אז לילד יש 'הפרעת קשב וריכוז'.


נשמע לא רציני? נכון!

לכן יש גם את מבחן 'TOVA' והמבחן של 'BRC'. ואם אתה חושב שהמבחנים הללו, שנראים כל כך מדעיים הם אלו שמוכיחים שלילד יש הפרעת קשב וריכוז, אז הנה האמת על מה שהם בודקים:

מבחן TOVA ומבחן BRC הם למעשה מבחנים שנועדו להראות להורה או למבוגר ששוקל להתחיל לתת לילד 'ריטלין', אם הכדור משפיע או לא! זה לא מבחן שבודק האם יש לילד הפרעה. הוא בודק האם יש שיפור בריכוז לאחר שהילד לקח ריטלין. כפי שנכתב בהמשך – יש אנשים ש'ריטלין' לא משפיע עליהם ויש כאלה שכן. הרוב הגדול של האנשים כן מושפעים ממנו ולכן רוב הבדיקות של טובה או BRC יסתיימו בנתינת מרשם.

כלומר, מבחן טובה ומבחן BRC הם למעשה אבחון לדבר הבא: האם ריטלין משפיע על הריכוז של הילד שלי או לא! זהו לא אבחון הקובע "האם הילד שלי סובל מהפרעת קשב וריכוז?" – משום שכפי שנאמר קודם, לא ניתן להוכיח קיומה של 'הפרעת קשב וריכוז' מבחינה גופנית.

וליתר דיוק – בוא נקרא לילד בשמו גם אם קשה לשמוע את זה – מבחן TOVA ומבחן BRC בודקים את הדבר הבא: האם לקיחת ריטלין - שהינו סם לכל דבר - תשפיע על היכולת של הילד שלך? זה המבחן שלפיו קובעים הרופאים האם הם יכולים לרשום לילד שלך סם חוקי.

הערה: אם מישהו אומר לך שהפרעת קשב וריכוז נגרמת כתוצאה מבעיה במוליכים כלשהם במוח, חשוב שתדע שטענה זו מעולם לא הוכחה באופן מדעי בדיוק כמו שלא הוכח שהפרעת קשב וריכוז הינה גנטית. מכיוון שלא מדובר בתסמינים גופניים, לא ניתן להוכיח שזה גנטי. לאחרונה ניהלנו שיחה עם פרופסורית ידועה בישראל שמנסה במשך הרבה שנים למצוא את ה"גן האחראי" להפרעת קשב וריכוז. מיותר לציין שעד היום היא לא מצאה אותו. כמו כן פסיכיאטר ישראלי, יצא לאחרונה בראיון מצולם בו הוא חושף כי אין כל אמת מדעית מאחורי "הפרעת קשב וריכוז".

4. למה כדור הריטלין כל כך שנוי במחלוקת?

ריטלין הוא שם יפה לחומר כימי אחר ששמו מתילפנידאט. חומר זה הינו סם תחת 'פקודת הסמים המסוכנים' על פי משרד הבריאות בישראל. מהו למעשה סם? סם הוא חומר רעיל לגוף אשר משפיע על מערכת העצבים בגוף ועל המחשבה. הוא עלול לגרום להזיות, תחושת אופוריה והתעלות ותחושות נוספות של 'היי'. יחד עם זאת כאשר השפעתו פגה לאחר כמה שעות הוא יכול ליצור תחושה של 'דאון', דיכאון ותחושת עצבנות. תופעה זו נקראת 'ריבאונד' והיא נפוצה בקרב ילדים ומבוגרים שנוטלים ריטלין. כמו כן, הפסקה פתאומית של צריכת הסם גוררת לעיתים קרובות תחושות עצבנות, חוסר שקט וחוסר מנוחה. לכן, לעיתים קרובות המורים מזהים מייד מתי הילד לא לקח 'ריטלין'. זמן מה לאחר שמפסיקים ליטול ריטלין התופעות הללו של חוסר המנוחה, העצבנות והתזזיתיות מתמתנות בדרך כלל.


לריטלין 72 תופעות לוואי החל מהרגשה של חוסר תאבון ובחילות ועד למוות פתאומי.

כמו כל סם, הוא משפיע בצורה שונה על כל אדם ועצמת ההשפעה משתנה מאדם לאדם. כמו כן, בדומה לסמים אחרים, ריטלין יכול ליצור השפעה גם שנים אחרי נטילת התרופה. הוא יכול לגרום לחרדות, להזיות ולתחושות לא טובות גם זמן רב אחרי שאדם הפסיק ליטול את התרופה.

בדיוק כמו כל סם אחר חשוב גם לדעת שיש אנשים שבכלל אינם חשים שום השפעה מנטילת ריטלין. בדיוק כמו שיש אנשים שמעשנים גראס פעם אחת ואומרים שזה לא עשה להם כלום...

ריטלין עלול לגרום לבעיות לב, דופק מואץ ואף לדום לב. לאנשים אשר להם או למישהו ממשפחתם יש בעיות לב, מסוכן עוד יותר ליטול ריטלין. בארצות הברית ישנה תווית שחורה על קופסאות הכדור (דומה לאזהרה שיש בישראל על קופסאות סיגריות) שעליה כתוב: אזהרה – כדור זה עלול לגרום למוות פתאומי. בישראל לא מחייבים את חברות התרופות לפרסם את האזהרה על הקופסה.

סוחרי סמים ואנשים שמשתמשים בסמים מסניפים ריטלין ואף מזריקים אותו ישירות לווריד. בצורה זו השפעתו חזקה ומהירה יותר והיא נמשכת כחצי שעה להבדיל מהצורה שבה לוקחים אותו ילדים – בליעה. ראה כתבה

5. לא רוצה שילדך יקח ריטלין - מה חשוב שלא תעשה?

אל תחתום על ויתור סודיות ואל תעביר את הממצאים לבית הספר.

אם כבר עשית אבחון לילד שלך – חשוב מאוד שלא תעביר את הנתונים לבית הספר. במידה ובאבחון הפסיכיאטרי או הנוירולוגי של הילד יכתוב הרופא שהוא ממליץ על ריטלין ומסמך זה יגיע לבית הספר – תתחיל להרגיש לחץ בלתי נפסק מבית הספר. כעת הם לא אלו שממליצים אלא הרופא. ולכן אם אינך נותן לילד את 'הטיפול הרפואי' לו הוא זקוק, אפשר לומר שאתה מזניח את ילדך. גם אם אתה מטפל ב-101 דברים אחרים כמו הומאופתיה, קורסים לשיפור אישי, פסיכולוג, תרפיה באמנות, רכיבה על סוסים, אומגה 3 ובקיצור – מה לא..,. הם עדיין יכולים לטעון שאתה מזניח את ילדך – הרי "הרופא אמר". כפי שצוין, כדי להעביר את הממצאים של הרופא לבית הספר תצטרך בדרך כלל לחתום על הסכם ויתור סודיות. אל תחתום. אם כבר חתמת – באפשרותך להגיש בקשה לביטול הסכם הסודיות.

6. פתרונות חלופיים

חשוב להבין שכשהמורה אומרת שיתכן ויש לילד הפרעת קשב – היא מדברת על התנהגויות שהיא רואה. לדוגמה – הילד מרחף בשיעור, הילד עצבני ומתפרץ, הילד לא מצליח בלימודים ועוד. כל אחת מההתנהגויות שהמורה רואה עלולות לנבוע מגורמים שונים שצריך לבדוק אותם.

חשוב לבדוק:

האם לילד יש פער לימודי?

האם הילד רגיש או עצבני?

האם הילד אוכל כיאות או ישן במידה מספקת וללא בעיות שינה?

האם הילד באמת לא רוצה ללמוד או שהוא פשוט לא מבין את החומר וצריך עזרה?

יכולות להיות הרבה סיבות. הסיבות שמניתי הן רק קומץ קטן.

ניתן לבדוק מהן הסיבות בקלות! אם אינך מצליח, יש אנשים שיודעים לבדוק בדיוק מה הסיבה האמיתית שבגללה הילד שלך מתקשה לתפקד בלימודים או בבית הספר.

7. האם הילד שלך יודע מה הוא שותה כל בוקר?

הורים רבים לא מספרים לילד שהוא לוקח 'ריטלין'. הם מספרים לו שהוא לוקח למעשה 'ויטמין' שיעזור לו להתרכז.

הורה שיצר איתנו קשר לאחרונה סיפר לנו שהילד שלו, שהיום בן 26, לא מדבר איתו כבר תקופת מה. הסיבה לכך היא שהילד מרגיש שהוריו "דפקו לו את החיים" כשנתנו לו 'ריטלין'. הוא חווה כיום תופעות לוואי קשות והוא לא ידע שהוא 'נטל' ריטלין כל ילדותו. האבא אובד עצות ולא יודע כיצד לשקם את יחסיו עם הילד.

האם אתה היית רוצה להיות ילד שנותנים לו תרופה פסיכיאטרית שמוגדרת כסם מסוכן, לחוות תופעות לוואי שאינך יודע מדוע אתה חש אותם ולחשוב שאתה לוקח ויטמינים לשיפור הציונים בלימודים?

הורים, גם אם אתם מחליטים לתת לילדכם 'ריטלין', הציגו לו את כל העובדות על הכדור ואת כל תופעות הלוואי האפשריות – כדי שאם הוא יחווה אותן הוא יספר לכם עליהן ולפחות תדעו שהוא חש אותן. לא כל תופעות הלוואי הן 'כאבי בטן' וחוסר תאבון.  לפעמים יש תופעות נוספות שכדאי מאוד שהילד יספר לכם אם הוא חש אותן, תופעות אלו כוללות מחשבות אובדניות או הזיות כלשהן, דפיקות לב מואצות, כאבי ראש חזקים, הרגשה של 'נמלים שהולכות עליו'. הכול רשום בעלון לצרכן – מעל ל- 70 תופעות לוואי. יתכן שאתה חושב – "נו טוב, לכל תרופה יש את תופעות הלוואי שלה", אבל חשוב שתדע שריטלין הוא לא עוד תרופה כמו אקמול לדוגמה, מפני שריטלין נמצא תחת פקודת הסמים המסוכנים ואקמול לא. לריטלין ישנן הרבה יותר תופעות לוואי מתרופות רגילות. כמו כן, כמעט כולם חווים תופעת לוואי כאלו או אחרות מריטלין.

8. ההתלבטות של ההורים

הורים רבים מתלבטים בינם לבין עצמם אם לתת לילד ריטלין. האינסטינקטים שלהם אומרים שלא צריך לתת לילד את הכדור. אך לעיתים קרובות הם נכנעים ללחץ מבית הספר והסביבה.

חלק מההורים לא באמת יודעים מהן תופעות הלוואי של הכדור או שמעדיפים לא לדעת ולקוות שלילד שלהם זה לא יקרה. הורים רבים לא מודעים לכך שיש לכדור השפעה לטווח ארוך. הם חושבים או מספרים להם שהכדור פועל רק 4 עד 8 שעות (תלוי במינון) ואחר כך הגוף חוזר לתפקוד נורמלי ואין השפעה של הכדור. למעשה הוכח מחקרית שריטלין משפיע לטווח ארוך ותופעות הלוואי שלו יכולות להתגלות גם שנים אחרי שהילד הפסיק לקחת את הכדור.

לדוגמה, אחד המחקרים שנעשו על ההשפעות לטווח ארוך של הריטלין מצביע על כך שיש פגיעה ביכולת הקוגניטיבית של הילד לאחר שלקח כמה שנים ריטלין.  יכולת קוגניטיבית היא היכולת ללמוד, לעבד מידע ולתפוס דברים מבחינה שכלית. לחץ כאן למחקר

9. איך להתמודד עם הלחץ מבית הספר

במקרים רבים ההורה לא רוצה לתת לילד ריטלין אך הצוות החינוכי, ולפעמים הורים אחרים, מערערים לו את הביטחון. מספרים לו כמה התרופה בטוחה, כמה היא עושה פלאים, כמה כדאי לו 'לטפל' בילד. ההורה חש חסר אונים מול לחצים, איומים בוועדות השמה וכו' ולכן הוא מחליט ללכת עם המורה.

יחד עם זאת יש הורים שאיתם המערכת לא מתעסקת! ההורים הללו יודעים כיצד לענות למורים ויודעים את הזכויות שלהם בנוגע להמלצה על תרופות.

אם ברצונך להוריד את הלחץ מצד בית הספר זה כל מה שעליך לעשות:
בפעם הראשונה שמורה כלשהי, היועצת, או המנהלת פונה אליך וממליצה על ריטלין או ממליצה שתיקח את הילד שלך לבדיקת טובה, בדיקת BRC, אבחון נוירולוגי או פסיכיאטרי לבדיקה של  קשב וריכוז, עליך לומר לאותו גורם את הדבר הבא:

(תחילת המכתב:)

(תאריך)

לכבוד הנהלת בית הספר

מנהל יקר,

לאחרונה קיבלתי המלצה מ_________ אודות טיפול תרופתי / בקשה לבדיקה של קשב וריכוז עבור ילדי.

רציתי להודות לכם על ההמלצה ולציין כי אני שמח מאוד שאתם עושים מאמצים לשיפור מצבו של ילדי בבית הספר ומנסים לסייע בנושא. אני כמובן מוכן לשקול כל סיוע אפשרי לילדי, אך יחד עם זאת, עליי לציין מראש כי לא אסכים לכל טיפול תרופתי במסגרת סיוע זה.

אציין בפניכם כי הבדיקות שעליהן אתם ממליצים, אשר מובילות למתן ריטלין, אינן מקובלות עלי. אני מבקש לא להעלות בפני שוב את האופציה הזו.

אין בכוונתי לקחת את ילדי לבצע מבחן 'טובה' אשר בו נוטלים ריטלין או לחלופין מבחן BRC. כמו כן, אין בכוונתי ללכת לנוירולוג ילדים בכדי שיאבחן את ילדי עם הפרעת קשב וריכוז (שכידוע איננה ניתנת להוכחה מבחינה רפואית ומדעית בשום אמצעי ולכן נעשית על סמך שאלונים שאותם ממלאים המורים וההורים).

עלי לציין שאני מודע היטב לחוזר המנכ"ל שלפיו אין לאנשי מערכת החינוך את הזכות לרמוז לי ללכת לכיוון של טיפול תרופתי.

אבקש להבא לפנות אליי עם הנושאים המצויינים לעיל בכתב בלבד.

יחד עם זאת ועם כל האמור לעיל, אם יש קשיים לילדי בבית הספר אשמח לשמוע מכם ולשתף פעולה עם אפשרויות אחרות לפתרון.

אני מבקש להעביר את המסר לכל גורם בבית הספר שעלול להעלות את העניין בפני שוב!

בתודה ובהערכה,

(שם)

(סוף המכתב)

לאחר שהמכתב נשלח יש לוודא שהוא התקבל אצל מנהל בית הספר.

במידה והלחץ לא נפסק צור עמנו קשר ונעדכן אותך כיצד לפעול בהמשך.

צריך עזרה נוספת מול בית הספר? רוצה להתייעץ בנוגע לילד שלך? אל תהסס לפנות אלינו!

שיהיה בהצלחה!

אבירם היכל

מנכ"ל 'תבונה - חינוך חדש בישראל'
הכשרות למורים ומאמנים / הדרכות להורים וילדים
www.tvuna-online.co.il

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

שלכם,

אבירם היכל

תבונה - חינוך חדש בישראל
רחוב מאיר בעל הנס 12 רמת גן
טלפון: 03-5743734
אי-מייל: info.tvuna@gmail.com

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת אבירם היכל

מאת: אבירם היכלחינוך ילדים18/08/121292 צפיות
מה גורם לילד שלך להתעייף, לאבד את הקשב ולחלום בשיעורים? קרא על המחסום הגדול ביותר של ילדך בבית הספר! טיפ מתוך סדרת הטיפים ללמידה יעילה עבור הילד שלך.

מאת: אבירם היכלחינוך ולימודים - כללי08/08/12941 צפיות
טיפ מתוך סדרת הטיפים ללמידה יעילה עבור הילד שלך / מאת מנהל תבונה - חינוך חדש בישראל הילד שלך מגיע לכיתה ז' - שיעור ראשון בחטיבת הביניים. המורה החדשה שלו למתמטיקה נכנסת לכיתה ומבקשת להוציא ספר אלגברה...

מאת: אבירם היכלחינוך ולימודים - כללי31/07/121383 צפיות
מה לדעתך יקרה אם בכל נושא שאותו לומדים התלמידים בבית הספר הם יחשבו 'כיצד אפשר להשתמש בחומר בחיים' במקום 'האם זה יהיה בבחינה'? טיפ מתוך סדרת הטיפים ללמידה יעילה עבור הילד שלך.

מאת: אבירם היכלהפרעות קשב וריכוז01/02/121341 צפיות
פריצת דרך חדשה נעשתה בתחום! הכותרת "בעיית קשב וריכוז" התגלתה כאוסף של תופעות אשר הגורמים להם לא נמצאים במוח או בגנים. המקור לבעייה נמצא במקום אחר לגמרי.

מאת: אבירם היכלהפרעות קשב וריכוז30/11/111392 צפיות
בעוד שמחלה אפשר לבדוק בצורה אובייקטיבית (כמו סוכרת שאותה ניתן למדוד בבדיקות דם), הפרעת קשב וריכוז מאובחנת לפי סימפטומים מאוד כללים ולא מדויקים שיכולים להופיע יום אחד, ויום אחר לא. מאמר זה לקוח מתוך סדרת מאמרים בנושא "כל מה שלא מספרים לך על הפרעת קשב וריכוז".

מאת: אבירם היכלחינוך ילדים09/11/111219 צפיות
ילדים בד"כ לא אוהבים שאומרים להם מה לעשות, אז איך כן מניעים אותם לפעולה? במאמר הבא אציג לפניך את נפלאות כוח הבחירה בגידול ילדים ואלמד אותך להגביר משמעותית את מידת שיתוף הפעולה שלך עם ילדך.

מאת: אבירם היכלחינוך ולימודים - כללי01/11/11996 צפיות
מדינת ישראל היתה בשנות ה-80 מדורגת במקומות הראשונים במבחנים הבינלאומיים בהבנת הנקרא ובחשבון. כיצד קרה שכיום, שני עשורים אחרי, מדינת ישראל מדורגת במקומות ה- 40 בעולם בנושאים אלו? הילדים בארץ הם מוכשרים מאוד, חכמים ומתוחכמים ובנוסף המודעות לקשיים של התלמידים עלתה, ההורים מתגברים בשיעורים פרטיים יותר מאי פעם ויחד עם זאת יש ירידה. האם באמת יש לילדים לקויות למידה או שאולי הם סובלים מלקות אחרת?

מאמרים נוספים בנושא הפרעות קשב וריכוז

מאת: vodplaceהפרעות קשב וריכוז17/08/162178 צפיות
סיפור אישי של רועי ועל איך אבחון דידקטי עזר לו להתבר על ליקויי הלמידה שלו ולהצליח בלימודים ובחיים.

מאת: vodplaceהפרעות קשב וריכוז06/07/161693 צפיות
אבחון דידקטי מאפשר לזהות הפרעות קשב או בעיות לימודיות בסיסיות לימודיות. כשמדובר בצעירים האבחון מקבל חשיבות עליונה

מאת: sharondan80הפרעות קשב וריכוז21/07/152549 צפיות
הפרעות קשב וריכוז הן ללא ספק בעיה מוכרת מאוד, אשר הפכה לאחת הבעיות השכיחות יותר בתחום הנוירולוגיה אצל ילדים וכיום, בשל המודעות הרבה לתחום, והמודעות להשלכות של ההפרעה על הילדים, הרבה מהם זוכים לאבחון מוקדם וטיפול מקצועי שלא היה קיים בעבר.

מאת: נאוה סלורהפרעות קשב וריכוז19/07/152132 צפיות
הדיון בעולמו של ילד בעל הפרעת קשב וריכוז לרוב מתמצה בהתייחסות לתפקוד האקדמי שלו בכיתה או להתנהגות שלו בבית, תוך התעלמות מוחלטת ממה שעובר על נבכי נפשו. בתור הורים, כדי להבין לעומק מה עובר על ילד שיש לו הפרעת קשב וריכוז, עלינו להתמקד לא פחות מכך בעולמו הרגשי.

מאת: נאוה סלורהפרעות קשב וריכוז04/06/151938 צפיות
אחת הדילמות המרכזיות עימן מתמודדים הורים לילדים עם הפרעות קשב היא האם לדבר עם הילד על הבעייה או לא, ואם כן, איך בדיוק לעשות את זה. אולי אם לא נזכיר לו שהוא סובל מהפרעות קשב, הבעיה תהפוך מינורית, והוא לא יתפוס את עצמו כ"בעל הפרעה"? ומצד שני, שיחה כזו עם הילד דווקא יכולה לעזור לו להתמודד טוב יותר עם הקשיים? מה עושים? המומחים של מרכז אמירים עם כמה עצות להורים המבולבלים.

מאת: נאוה סלורהפרעות קשב וריכוז05/05/151991 צפיות
בשנים האחרונות הולכים ומתרבים המקטרגים על הריטלין. בעידן ניו אייג'י, שבו המודעות לחסרונותיהן של התרופות הכימיות נמצאת בשיאה, הורים רבים נרתעים מהמחשבה לטפל בילדיהם הסובלים מבעיות קשב וריכוז באמצעות ריטלין. היות שהריטלין נתפס בציבור כפתרון המרכזי והיחיד להפרעות קשב וריכוז, הורים שהם מתנגדי ריטלין נמנעים מלהעניק לילדיהם טיפול הולם, ולעיתים אף מסרבים לשלוח אותם לאבחון, ובלבד שהילד לא יצטרך לקחת את התרופה. כדי לסבר את האוזן ולטובת הילדים, חשוב לנו לספר לכם, שיש פתרונות נוספים, שאינם כרוכים בנטילת ריטלין:

מאת: מגניב הפרעות קשב וריכוז03/03/152167 צפיות
ילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז מתקשים להשתלב בחברה ולדבר זה יכולות להיות השלכות קשות מאוד להם ולחברה שמסביבם. הפרעת קשב נובעת מפגיעה במערכת העצבים המרכזית, ובמערכת ההפעלה הרשתית, והסימפטומים לכך הם קשיים בהקשבה בריכוז, יכולות למידה וזיכרון מוגבלות, קושי במיון ועיבוד מידע של גירויים חיצוניים ופנימיים ועוד. כל ההפרעה הזאת גורמת ללחץ רב ולעומס נפשי על כל מי שסובל ממנה, בקושי בלמידה ובצבירת חוויות ועוד.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica