אינפלציית התארים בעולם מביאה למצב חדש בהשכלה ובחינוך. אם לפני מאה שנה נשים לא ידוע לקרוא ולכתוב וגברים הסתפקו בלימודי בית ספר עממי ואולי תעודת מקצוע, בהמשך גברים ונשים למדו עד לתעודת בגרות ותעודת מקצוע – ולפני מספר שנים תעודת בגרות הייתה מינימום כדי שיסתכלו על קורות החיים שלך, לימודי תואר שני היום הם המינימום ברוב המקצועות.
לימודי תואר שני בישראל
הרווח המשמעותי ביותר של האוניברסיטה מבחינת שכר לימוד הוא סטודנטים לתואר ראשון: התואר עולה כ-30 אלף שקלים באונ' – 100 אלף שקלים במכללה, יש הכי הרבה סטודנטים מסוג זה (הוסיפו גם דמי ההרשמה הנעים בין 300-800 שקלים לראש) וזה מספק סכום התחלתי נאה לאונ'. לימודי תואר מתקדמים, דוגמת MA וphd, הם אולי מהות האונ' – אבל לא כל כך משתלמים כלכלית. בשל כך, בניגוד גמור לנהוג בעולם (ובעיקר בארה"ב), בישראל ישנם לימודי תואר שני כמעט בכל מקצוע, גם במקצועות שבארה"ב נהוג להמשיך ישר לדוקטורט.
כאמור, אינפלציית התארים הביאה למצב שבו השוק רווי אנשים משכילים בעלי תואר ראשון ולכן רף הקבלה לעבודה הוא תואר שני. לדוגמה, כדי להיות פסיכולוג מטפל צריך שיהיה לך תואר שני בפסיכולוגיה קלינית, דבר מקובל ולגיטימי (וגם לא חדש, זה כך עשרות שנים). אבל כדי להיות אמן חבר גלריה מסחרית, אתה זקוק לתואר שני באמנות (MFA), כנ"ל לגבי מהנדסים ובטח לגבי מורים מקצועיים (לדוגמה, מורים לעיצוב).
האם המצב תקין?
נראה שאין מה לעשות: ישראל של היום היא משכילה יותר, כמעט בכל קצוות האוכלוסיה (עם יתרון לאוכלוסיה היהודית חילונית), ולכן כדי שתהיה אפשרות להתאים אנשים לעבודה שמתאימה להם באמת, צריך פקטור בסיסי שהוא היום תואר שני. אם אתם צריכים ללמוד תואר רק כדי שתהיה לכם התעודה, לימדו אחת משתי האפשרויות הבאות: אם אתם בתחום שיש בו סטנדרט לאיזה תואר צריך לשאוף, נסו להתקבל אליו; אם אתם בתחום שלא חשוב מה למדתם, אלא העיקר שיש לכם תואר שני, לימדו מה שאתם אוהבים.
מעוניין בקריירה פוליטית / דיפלומטית? לך ללמוד תואר בממשל
כשמדינת ישראל קמה, ולא היה ניסיון מקצועי בכל מה שקשור ליחסי חוץ, עבודה מסודרת בין מדינות, עבודה פנימית וכולי, אז האנשים שלקחו עליהם את המושכות עבדו מהמיית לב, אידיאולוגיה וחושים מחודדים שאיפשרו להם להבין את הנעשה בעולם במדינות מסודרות יותר – ו"להעתיק" מהן. היום, מעל שישים שנה אחרי, כבר יש ניסיון מצטבר. הדיפלומטיה בעולם מסודרת ומסועפת יותר, יש בה חוקים ברורים והרבה מה לדעת וגם פה בארץ כבר ישנם גופים עתירי ניסיון – ובעיקר אישים רבים שאפשר להתגלח על זקנם. לשם כך אין צורך לעבוד בהמיית לב: למי שרוצה קריירה בדיפלומטיה או פוליטיקה (וגם במחקר של תחומים אלו כמובן) – מומלץ לעשות תואר בממשל. תואר זה מכיל את כל הידע המצטבר בעולם ובישראל בתחום, ובוגריו יכולים להשתלב במערכות ניהול המדינה בצורה יעילה ואיכותית.
מעוניין לשנות את העולם? לימודי מדעי המחשב הם התחום עבורך
טוב, אפשר לשנות את העולם במסגרת תחומים רבים: אמנים וסופרים מקימים מחאות חברתיות, לימודים אקולוגיים משנים את העולם מבחינת קיימותו ועוד. אבל אם אפשר לזקוף מהפכה אחת למאה ה-20 היא המהפכה הממוחשבת. חשבו על העולם ללא ביל גייטס או סטיב ג'ובס. פשוט אי אפשר: הם שינו את ההיסטוריה. היום הכל ממוחשב – מטנק וטילים, דרך עבודה ביתית ועסקית – ועד ליכולת לכתוב מאמר זה בקלות, ללא דיו, נייר (ואפילו טיפקס!). לימודי מדעי המחשב מאפשרים לכם לכתוב את התוכנות של מחר, שיכולות להשפיע על הרפואה, המדע, הצבא, הכלכלה, הממשל ומה לא. אם אתם צריכים סיבה אידיאולוגית לכך – חשבו על הדרך שבה מערכת כיפת ברזל שכה היללו לאחרונה עובדת: מחשב מאתר מטרה, מודיע למשגר אודותיה, מאשר (גם בקול רם ובדיבור) את שיגור הטיל, מסמן על המסך את הפגיעה ומאשר סיום. כל זה נעשה על ידי תוכנה שמקלה מאד את עבודתו של האדם.