פיגמנטציה, כתמים מניעה וטיפול
צבע העור ופיגמנטציה נובעים ומושפעים מגורמים פנימיים של הגוף וחיצוניים של הסביבה.
מסביבינו, ישנם גורמים המשפיעים בצורה עקיפה וישירה על הפיגמנטציה בעור. קרני ה U.V.A גורמות לפיגמנטציה ישירה לעומת קרני ה U.V.B הגורמות לפיגמנטציה בלתי ישירה, אינטנסיבית ולטווח ארוך. שימוש בתרופות מסוימות כמו אנטיביוטיקה, גלולות, תרופות ללחץ דם ועוד, שימוש בחומרים כימיים כספית או ברזל, בשמים, שמנים אתריים (ברגמוט), שבהם נמצא חומר בשם פארלן המעורר פיגמנטציה בנוכחות קרני U.V , זיהומים בעור או חיכוך (בעיקר באזור החזה ומרכז הגוף) הגורם לקריעת כלי דם והתפרצות המוגלובין, כולם הינן דוגמאות המעוררות ומשפיעות על הפיגמנטציה.
בגוף מתרחשים שינויים הורמונליים, רמת ההמוגלובין בדם, קרטונואידים והמלנין / צבען, החשוב מכל, הינם מושפעים ומשפיעים על הצבע. המלנין נוצר בתוך גופיפים ציטופלסמטיים הנקראים מלאזוזומים הם מועברים אל תאי האפידרמיס ע"י גירוי פנימי הורמונלי או קרינת UVחיצונית. כמות המלנין משתנה מאדם לאדם ונמצאת כגורם לשינויים בצבע העור, שאינו תלוי דווקא בצפיפות התאים המלנוציטים אלא, ברמות המלנין שהם מיצרים. האנזים המרכזי בתהליך יצירת המלנין הוא הטירוזינז.
את הפיגמנטציה ניתן לחלק לשלושה סוגים עיקריים:
היפרפיגמנטציה, בעיות עור הקשורות בעודף פיגמנט.
היפופיגמנטציה, בעיות עור הקשורות בחוסר פיגמנט.
היפולודרמה, תופעות פיגמנטביות בצבע אפור – כחול.
את הטיפול בפיגמנטציה ניתן לחלק לשלושה שלבים: מניעה, שימור וטיפול נכון.
שלב המניעה:
מי לא מכיר את פעילות מקדמי ההגנה למיניהם. עדיף להשתמש במקדם הגנה בעל מספר הגנה גבוה כאשר כל שעתיים מומלץ להימרח שוב. חשוב להבין שחשיפה לשמש לא רק בזמנים ממושכים אלא, בשגרת היום יום, למשל, הליכה לעבודה או הליכה לקניות הבוקר עלולה לגרום לפיגמנטציה קשה. לאורך השנים ישנה קרינה מצטברת גם אם זה לדקות ספורות. ברגע שנבין מה היא חשיפה, לסוגיה, נדע איך ומתי לנהוג בצורה זהירה. מוצר נוסף שאפשר להיעזר בו כמניעה ותוסף למקדם ההגנה הוא המייק אפ. דמיינו לכם שכבה נוספת המגנה על העור כבגד ומונעת חשיפה לשמש. ישנם אפילו מקדמי הגנה בעלי דמי מייק אפ, כלומר מכילים פיגמנט היוצר חיץ לעור מהחשיפה בנוסף למרכיבי המקדמים לשמש, המתאימים לנשים וגברים כאחד.
שלב השימור:
בסיום כל קיץ אנחנו מוצאים את עצמו עם עור בהיר יותר באזור משקפי השמש למרות כל מקדמי ההגנה. מקדמי ההגנה אינם מונעים במאת האחוזים את החשיפה לשמש במיוחד בארץ שטופת שמש כמו שלנו. לעיתים שוכחים למרוח, לא מורחים בכלל או משתמשים במקדם הגנה שאינו גבוה, העור בהפרשותיו כלומר זיעה גם הוא מפרק חומרים ועל כן קיימת חשיפה מתמשכת. בשלב בו הפיגמנטציה התגברה מסיבה זו או אחרת, ניתן להשתמש במוצרים פעילים שמטרתם למנוע, לעכב ולפרק את הפיגמנטציה. במקרים של פיגמנטציה קשה מטרתם לשמור על המצב הקיים, שלא יחריף, להבהיר עד כמה שניתן ולחכות לעונה שבה ניתן לטפל בנזקי קיץ הקשים יותר.
בעבר, המוצרים הפעילים שימשו להבהרת כתמים קיימים ואילו היום כאשר הטכנולוגיה ליצירת מוצרים פעילים הינה מבין מתקדמות, ניתן לראות מוצרים המכילים מרכיבים מבהירי פיגמנטציה ומרכיבים מונעים פיגמנטציה בעלי שליחות ליצירת הקשר בין אנזים הטירוזנז לפעילותו התקינה של יצירת המלנין. להלן מספר מרכיבים לטיפול (פירוק) בכתמים אשר ניתן לראות במוצרים להבהרת כתמים.
הידרוכינון – החומר הנפוץ ביותר לטיפול בהיפרפיגמנטציה, משתמשים בו בריכוזים שונים אולם בקוסמטיקה מרכיב זה יוצא משימוש (ישנם ארצות שהוא כבר אסור לשימוש) מאחר והוא טוקסי.
רטין A - לעיתים נמצא בשימוש עם ההידרוכינון, מעכב את פעילות הטירוזינז, האחראי על יצירת המלנין.
חומצה קוזי'ק – מעכב את יצירת אנזים הטירוזינז ע"י נטרול יוני הנחושת החיוניים לפעילותו. טוב לפעילות האנטיביוטית כנגד בקטריות האקנה.
תמצית ליקוריץ' – מכיל גליסרבזין מונע אודם, גירוי ויצירת מלנין – מעכב את אנזים הטירוזינז.
תמציות המלברי והברברי – מופקות מצמחים ומכילות ריכוז גבוה של ארבוטין (נגזרת של הידרוכינון) המונע סינטזת המלנין.
ויטמין C - מפרק מלנין קיים, אנטיאוקסידנט ומנטרל רדיקלים חופשיים המעודדים פיגמנטציה.
חומצה גליקולית – ממיסה את החיבור הבין-תאי ומאפשרת ע"י כך את חדירת החומרים המבהירים לעור.
חומצה לקטיק – חומצת החלב, עוזרת בהבהרה ע"י זירוז התחדשות האפידרמיס ושומרת על החומציות והלחות הטבעיים של העור.
שלב הטיפול (הנכון):
הטיפול בפיגמנטציה מתחלק למספר טיפולים שונים ובשביל לדעת מהו הטיפול הנכון יש להבין מהי ההיסטוריה של הפיגמנטציה הנוכחית.
האם הכתם הוא כתוצאה משפשוף או נטילת כדורים? האם הכתם נקודתי או משתרע על אזור בפנים? האם הכתם נוצר מנזקי הקיץ האחרון או שהוא כתם של שנים רבות? האם המטופל/ת נחשפים בעבודתם לשמש מידי יום או האם זו הנטייה הגנטית שלו/ה ועוד...
העונה המומלצת לשיפור והבהרה של הפיגמנטציה לרוב הינה החורף, אולם, יש לזכור שהשימור הינו שלב קריטי בהתדרדרות הפיגמנטציה וניתן לשמר לאורך חודשי הקיץ. כמובן, שיש להתייעץ עם גורמים המוסמכים לטיפול בפיגמנטציה.
במקרים מסוימים הטיפול יכול להיות ביתי (בשימוש יום יומי של מוצרים מבהירים ומונעים שהוזכרו בסעיף קודם), במקרים אחרים סדרות של פילינגים הגורמות לחשיפת העור ולהבהרת הפיגמנטציה. ישנם מקרים בהם ניתן לטפל במכשיר הקרבו מד הפועל בעזרת קרח יבש ומסיר נקודתית כתמים עקשניים כתמי גיל (סניל לנטיגוס).
יש לזכור הטיפול בפיגמנטציה צריך להיות זהיר ומבוקר מאחר וטיפול חריף מידי עלול לגרום להיפו/היפר פיגמנטציה או לרגרסיה – הכוונה פיגמנטציה רבה יותר, שהיא התוצאה ההפוכה מהרצוי.