תפקידו של פסיכיאטר הוא להעניק עזרה, תמיכה וטיפול נפשי בעת מצבי חירום נפשיים. פסיכיאטר הוא רופא מומחה לאבחון מצב נפשי וכמו שפונים לרופא בקופת חולים לטיפול בפגיעה גופנית כך יש לפנות לטיפול נפשי בעת הצורך. פניה בזמן תביא לאבחון המצב הנפשי ובחינת דרכי טיפול מקצועיות. עולם הפסיכיאטריה סובל מדימוי בעייתי ולכן רבים נמנעים מלגשת לטיפול בזמן. כך נוצר מצב בו לעתים הטיפול נעשה באיחור ואז יימשך יותר זמן או שיש להגיע למצב בו מפעילים טיפול או אשפוז כפוי.
מתי יש לפנות לטיפול
פניה לגורם מקצועי כמו מחלקת רווחה או פניה ישירות לטיפול אצל פסיכיאטר נעשית כאשר אדם מבחין שינוי לרעה במצבו ההתנהגותית או כאשר אדם בסביבה מבחין בשינוי אצל מישהו בסביבתו. ניתן לחלק את הסיבות לארבע סיבות עיקריות והן שינוי התנהגותי דרסטי, תחושת מצוקה, מחשבות אובדניות או פגיעה וירידה משמעותית בתפקוד יומיומי. כדאי להגיע לאבחון או להתחיל טיפול כמה שיותר מהר לפני שישנה הידרדרות במצב הנפשי שעלולה להגיע למצב פסיכוטי.
שינוי התנהגותי
כאשר אדם מסתגר בבית או בחדר למספר ימים ומצב רוחו משתנה לרעה תוך התפרצויות זעם והשתוללות זהו סימן למצב חירום נפשי בו חובה לפנות לאבחון אצל פסיכיאטר וטיפול.
ירידה בתפקוד
כאשר אדם מתאפיין בהתנהגות חריגה ומתחיל להיעדר מבית הספר, מקום העבודה, מזניח את הטיפול בעצמו או בילדיו וכדומה והדבר מתאפיין בירידה משמעותית בתפקוד היומיומי שלו בחיים החברתיים או בתפקוד בבית או בעבודה כמו גם התנתקות מחברים ובני משפחה יש לפנות לגורם מקצועי ולגשת לאבחון אצל פסיכיאטר.
מצוקה
אדם הסובל ממצוקה אמיתית והדבר מאופיין בעייפות, עצב, אי שקט כללי וכדומה כדאי לגשת לאבחון ולבדוק מה מקור הבעיה ומהן דרכי הטיפול הנדרשים.
תחושת אבדון
דכאון קליני ומחשבות על התאבדות או אדם הסובל מהתקפים פסיכוטיים וכן אדם הסובל מהזיות חייב להגיע לאבחון דחוף. אדם המנותק מהמציאות ואינו מתפקד לרוב לא יהיה מודע למצב בו הוא נמצא ולכן יש צורך בבן משפחה או מישהו מסביבתו של האדם שיפנה אותו לטיפול בעלי מקצוע ואבחון פסיכיאטרי.