מי שהכיר את האינטרנט בתחילת דרכו ודאי איננו יכול עוד לזהות אותו בימים אלה. האופן שבו האינטרנט חדר לחיינו הוא כל כך מרשים עד כדי כך ששינה לחלוטין את הצורה בה אנחנו חיים. היום, קשה לחשוב על יום בו לא נכנסתם לפחות פעם אחת אל האינטרנט או קיבלתם איזשהו פריט מידע מהאינטרנט. האינטרנט מציע לנו כל כך הרבה הזדמנויות שחבל לא לנצל אותן. אבל מה אתם יודעים על האינטרנט? כיצד אפשר להשיג אינטרנט מהיר יותר? מה הופך ספק אינטרנט מהיר לכזה?
על ספק אינטרנט בכלל ואינטרנט מהיר בפרט
החיבור אל רשת האינטרנט נראה לנו כמעט טבעי היום. כאשר אנחנו רוכשים מחשב, אנחנו לא חושבים פעמיים ואפילו מניחים כי למחשב יש יכולת להתחבר לאיטנרנט ואפילו אינטרנט מהיר במיוחד. אולם חשוב להבין, כי גם המושג אינטרנט מהיר איננו מושג אחיד והוא משתנה מספק לספק.
רשת האינטרנט איננה נמצאת במקום מסוים ולא ממוקמת אצל ספק אינטרנט מהיר או בכלל. זה בעצם היה החידוש הגדול של האינטרנט: רשת אשר איננה ממוקמת על מחשב אחד ספיציפי אלא מידע המפוזר על פני מחשבים רבים, ואשר ניתן להגיע אל כל אחד מהמחשבים האלה. כך מאפשר האינטרנט לאנשים לשתף מידע מהמחשב האישי שלהם ולהגיע אל מידע אצל אנשים אחרים. אולם, כדי להתחבר אל הרשת העולמית (מה שנקרא באנגלית הרשת העולמית – World Wide Web, או בקיצור www – שבתחילת רוב שמות האתרים), עלינו לעבור תחילה דרך שרת של ספק אינטרנט אשר דרכו מנותבות הבקשות שלנו אל ומהרשת העולמית.
בתחילה, רשת האינטרנט התבססה על תקשורת שעברה דרך קווי הטלפון באמצעות מודמים. השיטה נותרה דומה, אלא שבמקום קווי טלפון, אשר האיכות שלהם בעייתית ושהיו לה מגבלות, תקשורת המחשבים מתבצעת באמצעות קווים ייעודיים של אינטרנט המאפשרים גלישה במהירויות גבוהות יותר, אשר מספר שנים לאחור היו נחשבות דמיוניות. ספק אינטרנט מהיר הוא ספק המאפשר לנו גלישה במהירויות הגבוהות. ההגדרה של אינטרנט מהיר היא דינאמית ומשתנה ככל שהטכנולוגיה משתפרת. לאחר הגישה אל השרת, מנותבת הבקשה שלנו למידע אל המשאבים ברשת, וכך היא מוחזרת דרך ספק האינטרנט אל המחשב שלנו. כמו תמיד, מהירות הגלישה תלויה ומוגבלת למהירות הגלישה של הגורם האיטי ביותר מבין המחשבים המעורבים.
כיום אינטרנט מהיר בישראל הוא רשת המאפשרת גלישה ברוחב פס של כ-2.5 מגה. רוחב פס הוא כמות הנתונים המקסימלית שניתן להוריד בו זמנית, אשר ספק אינטרנט מאפשר ללקוחות שלו. המדובר במהירות סבירה למדי, המאפשרת עבור רוב השימושים שיש למשתמש ממוצע חווית גלישה טובה למדי ומהירה. חשוב להבין, כי לעתים ספק אינטרנט מהיר יפרסם רוחב פס אשר איננו זמין בפועל למשתמשים, בשל עומס על הרשת – במקרה כזה חשוב לבחור ספק אינטרנט מהיר, אשר יש לו תשתית מתאימה ושיכול לאפשר בפועל את מהירות הגלישה שהוא מפרסם.
ישראל על המפה
ישראל היא אמנם מעצמת היי-טק ויש בה תעשיית מחשוב ענפה, אולם במה שנוגע אל מהירות גלישה באינטרנט היא דווקא לא ממוקמת במקום הכי גבוה. מסקרים שנערכים מעת לעת לגבי מהירות גלישה במסגרת אינטרנט מהיר, עולה כי ישראל ממוקמת במקום ה-32 בעולם. רק לשם השוואה, אם רוחב הפס שיאפשר לכם ספק אינטרנט מהיר בישראל הוא בממוצע 2.72 מגה, הרי שבמדינות המובילות רוחב פס של אינטרנט מהיר הוא כ-17.62 מגה ביט לשניה, ובכל מקרה יותר מ-10 מגה ביט, כך שבהחלט יש לאן לשאוף, אולם בישראל ניתן למצוא אינטרנט מהיר ללא ספק.