ואיך מייצרים את השמן?
מעניין לציין, כי כאשר בוחנים בתי בד עתיקים, מגלים כי כתישת הזיתים התבצעה בנפרד מן הסחיטה עצמה. כאמור - בשלב הראשון הזיתים נכתשו באמצעות מוט עץ ושני אבנים גדולות במיוחד. את הזיתים הכתושים היו מעבירים אל סלים מיוחדים שהיו בתוך בתי בת רבים. הסלים הללו היו עשויים מחבל או מסיבים. את הסלים עצמם היו מניחים מתחת למכתש. המכתש פשוט כתש את הסלים - וגרם למיץ להיסחט מתוך הזיתים הכתושים עצמם.
בתקופות מעט יותר מודרניות, אפשר למצוא בית בד שעבד בשיטה קצת יותר משוכללת, ויצר שמן זית איכותי יותר. איך זה קרה? האנשים גילו, שכאשר סוחטים את השמן מן הזית, לא מתקבל שמן טהור, אלא הוא מגיע עם נוזל נוסף אשר נקרא "מוהל". המוהל לכשעצמו איננו מזיק - אך ברור שלא מדובר בחלק מהשמן שאתם מכירים כיום. לכן, בתקופות קצת יותר מאוחרות עשו שימוש בקורות עץ כבדות, וכך השמן נסחט החוצה דרך הסל, ביחד עם המוהל.
שיטה זו אפשרה לסחוט את השמן אל תוך בורות מיוחדים - בתוך הבורות אפשרו לשמן "לעמוד" מספר ימים, ואז הוא החל בתהליך היפרדות מן המוהל. כך יכלו לקחת את השמן הטהור, כפי שהוא, ולשווק אותו.
מעניין לציין שגם היום בתי בד מודרניים אמנם עושים שימוש במכשור טכנולוגי ואוטומטי - אך עקרונות הייצור והסחיטה של שמן זית נשארו זהים לחלוטין!
לבוא לבקר בבית בד
היום, אחת מיני אטרקציות בגליל העליון היא בתי הבד אם אתם רוצים לבקר יש לכם כמובן שתי אפשרויות. אפשרות אחת, היא ללכת לביקור בתוך בית בד עתיק. זהו כמובן בית בד שלא פעיל כיום, אך מעניין להסתכל עליו, ולראות איך גם לפני מאות שנים, האנושות המציאה מכשור משוכלל למדי על מנת לייצר כמויות גדולות של שמן זית, תוך זמן קצר יחסית.
כמובן, שאפשר ללכת היום גם אל בתי בד מודרניים. לא מעט מקומות כאלה מציעים סיורים למבקרים ולתיירים, במהלכם אפשר להתרשם מתהליך הייצור - וכמובן לקבל בסיום שמן זית איכותי.