הדברה טיפים והסברים
מזיקים שונים בבית פוגמים רבות באיכות החיים.
לכל אחד מסוגי המזיקים ישנה שיטת הדברה המתאימה לו ויש לפנות למומחה הדברה על מנת לטפל בבעיה בצורה היעילה ביותר - הדברה תהיה אפקטיבית רק אם היא מבוססת על התאמה של שיטת הטיפול לסוג וכמות המזיקים וכמו כן התמקדות במקורות דרכם הם נכנסים לבית.
ישנן שיטות הדברה רבות:
הדברה כימית
הדברה כימית, היא שיטת ההדברה הנפוצה ביותר וכוללת הדברה באמצעות ריסוס ושימוש בחומרים כימיים המכילים רעל שנועד להשמיד את המזיקים.
הדברה של נמלים לדוגמה, תתבצע באמצעות ריסוס במקרים הפחות חמורים אך כמעט תמיד יהיה צורך באיתור של קן הנמלים והחדרה של רעל לתוכו במקרה של הדברה כימית.
עם השנים עלתה המודעות למידת רעילות גבוהה של חלק מחומרי הדברה שהיו בשימוש ועל כן הוטלו הגבלות על חומרי הדברה אלו.
דוגמה שכזו היא חומרי הדברה המבוססים על שימוש בזרחן אורגני, שנחשב לחומר בעל רמת רעילות גבוהה והוטל איסור להשתמש בו ברוב המקרים (מלבד מקרים חמורים בהם אין אלטרנטיבה, תוך נקיטת כל האמצעים למניעת נזק כתוצאה מן השימוש בחומר).
גם שימוש בשאר חומרי הדברה נמצא בפיקוח של משרד הבריאות, שקבע כללים לגבי מידת הריכוז של חומרי הדברה ואופן השימוש בהם.
הדברה באמצעות חומרים כימיים היא יעילה מאוד ברוב המקרים, אך דורשת פרק זמן מסוים של היעדרות מהבית עקב הרעילות של החומר, שבשעות הראשונות מפיץ גם ריח רע וחריף.
ישנו תחום נוסף של הרחקת יונים שבו מדובר יותר על נושא של הרחקת היונים ולא על הדברה שלהם מכוון שלא רוצים לפגוע ביונים.
הדברה ירוקה
שיטות הדברה נוספות הידידותיות יותר לסביבה הן הדברה ירוקה והדברה ביולוגית.
הדברה ירוקה מבוססת על חומרים בעלי רמת רעילות נמוכה ביותר ביחס לחומרי הדברה כימיים קונבנציונאליים, ויתרונותיה רבים. אף שבעבר נחשבה לפחות יעילה מאשר הדברה סטנדרטית כיום מידת האפקטיביות שלה לרוב אינה נופלת מזו של הדברה רגילה.
הדברה ביולוגית לעומתה מבוססת על שימוש באורגניזמים חיים על מנת להילחם בתופעת המזיקים, מדובר בקשת רחבה של אפשרויות: מרעלנים טבעיים של בעלי חיים ועד שימוש בבע"ח ליצירת שינויים באיזון אקולוגי - שיטה זו מיושמת בעיקר במקרה של הדברה חקלאית.
הדברה אלקטרונית
שיטה הדברה אחרת והרבה פחות נפוצה היא הדברה אלקטרונית המתבססת על אמצעיים ייחודיים כמו שימוש בגלי קול - ישנם בעלי חיים הרגישים לתדרי קול נמוכים, כמו יונים לדוגמא, ולשם הרחקתן ניתן להשתמש במערכת מתקדמת המייצרת צלילים המרתיעים אותן.
שימוש נוסף לדוגמה הוא שיבוש שדה מגנטי, שבמקרה של זני נמלים מסוימים המסתמכים על שדות מגנטיים על מנת להתמצא בשטח גורם לעזיבתן את נקודת הימצאותן וחיפוש מקומות חדשים.
ישנן עוד דוגמאות כמו שימוש בתאורה, תנועות סיסמולוגיות ועוד, היעילות כל אחת כנגד קבוצה ספציפית של מזיקים. על מנת להשתמש בשיטות הדברה אלקטרוניות יש להתייעץ עם מומחה בתחום, כמו כן שיטת הדברה זו היא יקרה יותר במידה משמעותית - אך עם זאת יעילה ואינה פוגעת באיכות החיים של בני הבית וכמו כן שומרת על איכות הסביבה.
ברוב המקרים שירותי הדברה מקצועיים יפתרו את הבעיה במהירות ובקלות, אך ישנן מספר פעולות שתוכלו לנקוט על מנת לנסות ולמנוע חדירה של מזיקים לביתכם:
· כדאי לרוקן פחי זבל מדי יום ולדאוג לא להשאיר שאריות מזון שאינן מאוחסנות היטב. מצורי מזון ותבלינים שונים מומלץ לאחסן באריזות הרמטיות.
· סתימת חורים וחריצים בקירות, איטום הגג ואיטום צינורות - בייחוד כאלה הנכנסים לתוך הבית, ימנעו במקרים רבים כניסה של מזיקים שונים.
· על מנת למנוע נחשים יש להיפטר מעשבים שוטים בגינה וכמו כן לנסות לסלק צמחייה צפופה מסביב לבית. נחשים אוהבים להסתתר בצמחייה צפופה ומתחת לאבנים.
· להימנע ממקורות מים עומדים בחצר - אלו עלולים למשוך חרקים שונים (ולעיתים גם נחשים).
מלבד מניעה, לעיתים במקרים קלים ניתן לנסות להשתמש בשיטות הדברה ביתיות וידידותיות לסביבה - מספר טיפים שניתן ליישם:
· ריח לבנדר דוחה מספר סוגים של מזיקים: הבערה של שמן לבנדר עשוייה להרחיק יתושים, וכמו כן שימוש בעלי לבנדר בארון מרחיק עש.
· יתושים נרתעים מריח של חומץ - נסו להניח קערה עם חומץ על אדן החלון, הריח ירחיק את היתושים.
· ישנו מכשיר הקוטל יתושים באמצעות חשמל ("קטלני אור"), המיועד לשימוש ביתי. אמצעי הדברה זה מושך אליו את היתושים באמצעות תאורה אולטרה - סגולה וגופו הפנימי הוא חשמלי ש"חורך" את היתושים הנכנסים אל המכשיר.
· ריחות של ציפורן ושל קינמון דוחים נמלים. כמו כן ניתן לנסות להשתמש באבקת טלק ולפזרה על נתיב הכניסה של הנמלים או לתוך הקן.
שיטות הדברה ביתיות עשויות לעזור בעיקר במקרים הפשוטים, אך פעמים רבות הדברה מקצועית היא הפתרון היעיל היחיד. לפני הגעת המדביר, כדאי לבצע את הפעולות הבאות:
· לרוב אין צורך להזיז רהיטים במקרה של הדברת תיקנים או הדברה של נמלים, מומלץ לפנות כלי מטבח ומזון - אך גם זאת בעיקר במידה ונצפו מזיקים באזור המטבח.
· לפני ריסוס פרעושים או כיני יונים יש לפנות מהרצפה ומהשטיחים את החפצים השונים ולפנות חפצים אישיים מהמיטות. פרעושים נמצאים על משטחי ריפוד שונים ועל כן על אלה להישאר גלויים. כאשר חוזרים לבית יש לכבס את כל המצעים, לאחר 48 לשטוף את הבית ולשאוב את הפרעושים המתים מהשטיחים והספות
· אין לסגור את החלונות - על הבית להיות מאוורר ככל הניתן לפני הגעת המדביר, כך גם מספר שעות לאחר ביצוע ההדברה (על פי הנחיות המדביר), זאת מאחר והריסוס אינו פועל על הריח אלא על ידי מגע פיזי - ברגע שהריסוס מגיע אל החרק הוא פוגע במערכת העצבים שלו ולכן פתיחה של החלונות לאחר ביצוע הדברה אינה פוגמת ביעילות הריסוס וחיונית לאוורור הבית מן הריח החריף.
· במקרה של הדברה שאינה כימית: הדברה ביולוגית או הדברה ירוקה שמידת רעילותה נמוכה - אין צורך בהכנות רבות וכמו כן מצטמצם טווח הזמן שבו יש להימנע מכניסה לבית. בכל מקרה יש להתייעץ עם המדביר לגבי ההכנות הדרושות.
· יש לעדכן את המדביר במקרה של רגישות לחומרים מסוימים או בעיות נשימה שונות - חומרי הדברה מסוימים אינם מתאימים במקרה זה.
נקודות כלליות נוספות שיש לקחת בחשבון:
· במידה ואתם מתכננים ביצוע של שיפוץ כלשהו, כמו סיוד או צבע, מומלץ לדחות את הזמנת המדביר רק עד לאחר סיום כל השיפוצים והניקיון שאחריהם וזאת על מנת למנוע סילוק של חומרי הדברה במהלך השיפוץ או הניקיון שאחריו.
· פעילות חומרי ההדברה משתנה בהשפעתה על המזיקים, היות והחומר ממשיך להתפשט ולחדור לכל החריצים והסדקים בקירות- חלק מן המזיקים יומתו מיידית וחלקם האחר ייעלם בהדרגה בשבועות שלאחר ההדברה. כלומר גם אם נמצאו מספר מזיקים חיים בימים שלאחר ההדברה, אין זה אומר שההדברה לא הועילה. בכל מקרה מומלץ להתייעץ עם המדביר בהתייחסות ספציפית לשיטת ההדברה בה נקטתם.
· מטרדים מעופפים כמו יתושים וזבובים נמצאים בחלל האוויר ולכן חומרי הדברה רגילים, שאינם פועלים במרחב זה לא יהיו יעילים במקרה זה. ניתן לנסות להשתמש באחת השיטות שפורטו לעיל על מנת להתמודד עם הבעיה ולנסות למנוע את הישנותה בעתיד.