על פי רוב רואה הרפואה הסינית את כאב הראש המיגרני כנסיקה של אנרגיה חמה (שניתן לתאר אותה כאש) בהיעדר כמות מספקת של אנרגיה קרה (שניתן לתאר אותה כמים). באופן הכי יומיומי ניתן להשוות מצב זה למושג 'הלך הראש מנוע' – אותו נזק למנוע הרכב עקב חוסר מים במערכת. אכן, יחסי הכוחות בין המים והאש בגוף (ין ויאנג בהתאמה) הם אחת הדרכים בהן מתארת הרפואה הסינית את ההומיאוסטאזיס שלנו: אם אין מספיק אש ישרור בגוף מצב של קור, הצטברות נוזלים, שקיעה ורפיסה. אם אין מספיק מים ישרור בגוף מצב של חום, רתיחה ופעילות עודפת. הסינים יחסו את האפקט דמוי ההתפרצות הוולקאנית לכבד ולכיס המרה. ערוצי האנרגיה של איברים אלה (המרידיאנים), זורמים בראש באזורים בהם מכה המיגרנה: ברקות, בצדי הראש ומאחורי העיניים.
לרפואה הסינית מספר כלים בהתמודדות עם כאב הראש המיגרני. המוכרים בהם הם האקופונקטורה, טיפולי המגע (טווינה ושיאצו) וצמחי המרפא. בכל אחת מהדרכים פועל המטפל לניתוב האנרגיה שבעבעה מעלה בחזרה אל מקורה – אזור הבטן התחתונה. בנוסף פועל המטפל לשיקום האנרגיה הקרה (יִן) שהתדלדלה מסיבה זאת או אחרת ותרמה מראש להיווצרות המצב. יש הסבורים כי מתן צמחי מרפא והתוויות תזונתיות הוא היעיל ביותר להתמודדות עם שורש הבעיה (הזנה באנרגיית ין) ואילו אקופונקטורה וטיפולי מגע הם היעילים ביותר בהתמודדות עם השיבוש האנרגטי, בהפחתת הכאב ובמתח הנלווה פעמים רבות לתופעה.
פעמים רבות חומרים מסויימים במזון – כגון תוספים שונים, שוקולד, יין אדום ועוד – הם המציתים את התקף המיגרנה. במקרים כאלה יש לגדוע את צריכת החומר מעורר ההתקף, בלי קשר ליעילותו של הטיפול. בפעמים רבות אחרות מהווה הכאב המיגרני נורת אזהרה לאורח חיים לא נכון (היעדר שנות שינה מספקות, עבודה בסביבה רוויית מתחים וכו'). גם במקרה זה מוטב למטופל להיענות לדרישת הגוף ולא רק לחפש פתרונות לביטול הכאב.
אורי אלישר
orielishar.com