קרנות נאמנות מנייתיות הנן קרנות אשר על פי תשקיף הקרן מחויבות להשקיע אחוז ניכר בנכסים מסוג מניות . קרנות נאמנות המכילות ברובן מניות מהוות אופציית השקעה אטרקטיבית מכיוון שבהתאמה לאפיק השקעתן המנייתי קיים סיכוי גבוה להרוויח באמצעותן תשואות גבוהות, אך מנגד ניתן גם לספוג הפסדים כבדים. בכתבה זו נסקור את השיקולים המרכזיים שיש להתייחס אליהם בבחירת קרנות נאמנות מנייתיות.
אל תבחר קרן מניות- בחר במנהל קרן
הגורם המכריע בבחירת קרנות נאמנות להשקעה הוא בעצם מי מנהל את הקרן- יכולתו המקצועית של מנהל קרן מניות ואיכות הניהול שלו הם שקובעים למעשה את תוצאות הקרן ויכולתה "להכות" את המדדים ואת יתר הקרנות.
קריטריונים לבחינת מנהל קרן מניות
· בחינת תשואת כלל הקרנות שבניהול אותו מנהל- יש לבחון את תשואות כלל הקרנות שמנוהלות ע"י אותו מנהל בתקופות שונות ובחתכי זמן שונים. כך ניתן להתעלם בצורה אפקטיבית מהצלחות או כישלונות מקריים של אותו מנהל ולהעריך את יכולתו הכללית לניהול השקעות.
· החברה המנהלת – חשוב לבחון את החברה המנהלת של הקרן מבחינת חוסנה, אמינותה, גודלה, דרך ניהולה לבסוף טיב השירותים שהיא מעניקה לרוכשי קרנותיה.
·ניתוח סגנון ניהול הקרן- בחינה מעמיקה של סגנון הניהול של מנהל הקרן ושיטות העבודה בה הוא נוקט במסגרת קבלת החלטות השקעה.
· תשואה היסטורית- נתוני העבר הנוגעים לתשואה הינם בדרך כלל הקריטריון העיקרי לבחירת קרנות נאמנות מנייתיות. דרך פשוטה ויעילה היא לבצע השוואת גרפי ביצועים של הקרנות השונות ולבחור את הקרן המובילה, אך בנוסף חשוב לבחון גם את תשואות הקרנות על פני תקופת זמן ממושכת וגם על פני תקופות שונות (חודשים, מספר שנים קצר ומספר שנים ארוך יותר). כמו כן, יש תמיד לזכור כי ביצועי העבר אינם בהכרח משקפים את תוצאות העתיד של הקרן.
יש לבחון ביתר זהירות קרנות נאמנות שהציגו תשואות גבוהות במיוחד על פני תקופה קצרה, כאשר ביצועים אלו עשויים להיות לא משקפים לטווח הארוך מכיוון שיכול להיות שנשענו על לקיחת סיכון גבוה או אירוע חד פעמי. כמו כן, קיימות קרנות נאמנות שהשיגו תשואות מצוינות בשוק בעל מגמה חיובית, אך בשוק "דובי" נוטות לצנוח בחדות. דבר זה מדגיש את חשיבות בחינת הקרנות גם לאורך תקופה ארוכה (לפחות מספר שנים). בנוסף, יש להשוות קרנות נאמנות דומות בלבד, אשר דפוס השקעתם (המוגדר ע"פ תשקיפן) דומה ועוסק באותו נתח שוק (מדד מניות זהה)
זיהוי המגמה ויציאה מהשוק בזמן
הדבר החשוב מכל, הנו אלמנט הקשור בשיקול דעתו הבלעדי של המחזיק ביחידות הקרן. כאשר השוק נמצא במגמה שלילית, הסבירות לכך שאפילו אחת מהקרנות תרוויח הנה נמוכה, לפיכך יש למשש את האחזקות בקרן ולחזור ולבחור להשקיע בקרנות מנייתיות בתקופות בהן השוק חווה מגמה חיובית.