במאמר זה נסקור בקצרה מידע כללי בנוגע למניית רציו יהש המרכזת עניין רב בשנים האחרונות בקרב המשקיעים המוסדיים והפרטיים גם כן.
היחס למניות הנפט והגז במסגרת ניהול תיק השקעות
ככלל, סקטור זה המכיל בתוכו את מניית רציו יהש , מרכז עניין רב אך נחשב לסקטור מסוכן ולא ודאי. במידה ואדם מן השורה המחזיק תיק השקעות יפנה ליועץ השקעות מקצועי, רוב הסיכויים שיומלץ לו להתרחק מסקטור זה ולהשקיע באפיקים סולידיים יותר. הסיבה הראשונה לכך שענף חיפושי הנפט והגז נחשב לספקולנטי כל כך הנו חוסר הודאות באשר להצלחת שותפויות החיפוש (כדוגמת רציו יהש ) אכן לעמוד ביעדיהן ולמצוא מקורות גז ונפט אשר יניבו הפקה מסחרית אשר תקפיץ את שווי המנייה במאות אחוזים ואף יותר. אולם, במידה ואכן האמונה במציאת המאגרים תתממש, מדובר בתשואה שאין כדוגמתה בכמעט אף סקטור מנייתי אחר. לפיכך, לאלו המאמינים כי אכן יש סיכוי להפקה מסחרית ממאגרי הגז הטבעי בים התיכון, אולי שווה להסתכן בנתח מסוים מתוך תיק השקעות על מנת להשאיר קיימת את האופציה לתשואה גבוהה בעתיד.
רציו יהש – מידע כללי
רציו הנה שותפות מוגבלת לחיפושי גז ונפט והפקת בישראל, אשר נחתמה בתחילת 1993 בין "רציו חיפושי נפט בע"מ"(השותף הכללי ) לבין "רציו נאמנויות בע"מ" (השותף המוגבל). יהש הנו קיצור ליחידת השתתפות, אשר בפועל שקולה למנייה (של חברה) בשותפות מוגבלת, כאשר כל יחידת השתתפות כזו מקנה זכאות לשיתוף ברווחי אותה שותפות. רציו יהש נסחרת בבורסה של תל אביב, כאשר היקפי המסחר הגדולים (עקב הפיכתן למרכיב לגיטימי בכל תיק השקעות ) הובילו אותן להיכלל במסגרת מדד תל אביב 100.
תחומי הפעילות של השותפות הנן חיפושי גז ונפט בשטח רישיונות "רציו-ים", הידוע גם כשדה "לוויתן" וכולל בפועל 5 רישיונות - "חנה" ,"עמית", "רחל","ערן" ו"דוד", שנמצאים במרחק של כ 100 קילומטר מחופי מדינת ישראל.
בסוף 2010 הודיעה השותפות המוגבלת כי באזור "לווייתן" נמצא מאגר המכיל 453 מיליארד מ"ק של גז טבעי, נתון המהווה את תגלית הגז הטבעי הגדולה ביותר בעשור האחרון.
לשותפות זכויות נפט נוספות ביבשה ובים, כדוגמת היתר "גל" הנמצא כ-150 ק"מ מערבית לנתניה וגובל בחלקו המזרחי ברישיונות "רציו ים" , כ13% מזיכיון "מד יבנה" וכ 15% מרישיון נוסף בשם "שרית".
בשבועות האחרונים ערכה של רציו יהש עלה משמעותית עקב דיווחים על התקדמות בחוזה אספקת גז מן המאגר למדינת קוריאה. כמו כן, נעשים מאמצים רבים מצד מנהלי השותפות לנסות ולמצוא דרכים לאחד את ההפקות המסתמנות ממאגר "לוויתן" ולהציגן כחלק המשכי להפקות מאגר "תמר" וזאת במטרה למנוע החלת מסקנות ועדת שישינסקי על מאגר "לוויתן", אשר אימוצן הובילה להעלאה משמעותית בגובה התמלוגים להם זכאית המדינה מכל הפקה עתידית של משאב כדוגמת נפט וגז טבעי.