איך בתי דפוס הופכים את כל ה'סלט' של כתבות, תמונות ומודעות פרסומת לכדי עיתון מגובש, יפה ומסודר? מייד תדע.
ראשית, מחליטים על הסדר
יש בידך את כל החומרים הדרושים? זה הזמן להחליט היכן תמקם כל כתבה ואיפה תשים כל תמונה. סדר העדיפויות נקבע על ידי העורך, שצריך גם לזכור להשאיר מקום לפרסומות, שבלעדיהן העיתון לא היה מרוויח מספיק.
עכשיו הזמן להניח את הכל על הגלופות
לאחר העיצוב הסופי, מועבר העיתון בגרסתו הראשונית אל אזור הגלופות, פריטים חשובים עבור בתי דפוס מקצועיים. אלו למעשה תבניות מתכת שניתנות לעיצוב מדויק, בהתאם לכתוב על הדף. האותיות, התמונות, המספרים והעיצובים מועתקים במדויק אל הגלופות, שהופכות למעשה לגרסת 'נגטיב' של העיתון, מאלומיניום. וכל זה נעשה בצורה מכנית.
הגלופות מועברות לצילינדר מיוחד
לאחר שהגלופות מוכנות, הן מחוברות לצילינדרים מיוחדים (גלילי דפוס), אליהם אמורים להיצמד ניירות העיתון. הצילינדרים הללו מהווים למעשה חלק ממכונה עצומה, שדורשת מבעלי בתי דפוס הקצאה של קומות שלמות בבנייני משרדים.
מהגלופות אל נייר העיתון – ויש לנו גיליון מושלם (כמעט)!
כאמור, הגלופות השונות טבולות בדיו וממתינות לנייר העיתון שיגיע אליהן. הנייר נמשך על ידי הצילינדר, שמסתובב במהירות אדירה. פעולות הסיבוב והמשיכה מצמידות את הנייר אל הגלופה והדיו מוטבע בו, אחד לאחד, בצורה מדויקת.
מדובר למעשה בשיטת עבודה הדומה להטבעת חותמת: הדיו נמשח על משטח בעל בליטות מיוחדות וברגע שהוא בא במגע עם הנייר, אנחנו זוכים להטבעת הדיו בצורה מיוחדת על הנייר, בהתאם לבליטות שבמשטח המדובר. ניירות העיתון, אגב, ממוחזרים מעיתונים קודמים שמצטברים בבתי הדפוס בכמויות גדולות.
אז מה עוד נשאר?
מכונות הדפוס הללו תוכננו כך שיוכלו להדפיס קרוב ל-100 אלף גיליונות ביום – מה שמשאיר הרבה עבודה לאנשים האחראים על ה'פינישים', הסגירות הסופיות. ויש לא מעט פעולות כאלו במהלך הדפסת עיתון.
עובדי בתי דפוס יגדירו לרוב את השלבים הללו כעבודת הנמלים של עולם הדפוס: קביעת סדר העמודים בעיתון על פי הנחיות המערכת, כריכה, גזירת שוליים, הצמדת כל הדפים בסיכות, סידור העיתונים בערימות והובלתם אל אנשי ההפצה. וזהו, בזה הרגע נולד עיתון חדש – ועוד מאות אלפים יחד איתו.
עוד כמה עובדות על הדפסת עיתונים
בית דפוס הוא למעשה מפעל ייצור שלם ומהווה יותר מחצי השטח המוקצה למערכת העיתון בפועל. מכונות דפוס לעיתונים יכולות להפיק רק ארבעה צבעים – כחול, שחור, צהוב ואדום – כשלכל צבע יש מכונת דפוס משל עצמו. כדי ליצור צבעים שונים מארבעת אלו, יש לבצע ערבוב בין הצבעים.
גלילי הנייר המוקצים לטובת הדפסת עיתון הם באורך של 20 ק"מ, ומספיקים בסך הכל ל-40 עיתונים. מיד יום חול, נעשה שימוש ב-80 גלילים כאלו ובמהדורת סוף השבוע ב-120. ככלל, מוצרי דפוס הם לרוב מכונות גדולות ורועשות, שפועלות בקצב מסחרר.
בעבר, הגלופות היו עשויות עץ ומורכבות על ידי עובדי הדפוס באמצעות קוביות מיוחדות, בצורה ידנית. היום, כאשר כל בית דפוס נהנה גם ממכשירי דפוס דיגיטלי, העבודה הפכה למעט פשוטה יותר, אך אל תקנא: עובדי בתי דפוס הם אנשים עסוקים שזוכים למעט מאוד מנוחה במהלך יום עבודה.