כמאמנת משפחתית, פעמים רבות אני שומעת מהורים טענה מן הסוג "איזה מן ילדים חסרי גבולות" "איזה חסרי משמעת"
ואכן חוסר גבולות של הילדים הוא אחת הבעיות המרכזיות שהורים עסוקים בו.
ראשית כדאי להבין שהיות וההורה הוא הדמות המשמעותית ביותר בכל הנוגע לעיצוב אישיותו של הילד והתנהגותו. על ההורה לחפש ולבדוק היכן הוא בהתנהגות שלו בתגובות שלו הוביל את הילד למחשבה שהוא יכול לעבור על החוקים.
ידוע לנו כי ישנם שני משפיעים על התפתחות הילדים - התורשה והסביבה.
התורשה איננה שייכת למעגל ההשפעה שלנו. הסביבה בהחלט כן.
השפעת סביבה כוונתי זו הקרובה ביותר. ההורים האחים, הסבים אך גם למעגל הרחב יותר - חברים, בית ספר, תוכניות הטלוויזיה...... מבין שניהם ההשפעה העיקרית היא של ההורים על שיטות החינוך שלהם והאווירה המשפחתית אותה יצרו.
היחסים בין ההורים. דרי ההתמודדות, ההרגלים, המנהגים, האמונות, הדעות. ההורים הם המודל. בית ההורים הוא המעבדה ממנה לומדים הילדים על העולם ואיזה מן ילדים הם צריכים להיות על מנת להשתלב בעולם הזה.הילדים שלנו אמנם לא ממהרים ללמוד מאיתנו אך הם טובים מאד בלחקות אותנו.
אנחנו כהורים יכולים לקבוע ולבחור כל יום מחדש באיזו אוירה יגדלו הילדים שלנו - הרי אנחנו אומרים "הכול מהבית" או "אין פלא שהילד הוא כזה אם זהו אביו או זוהי אימו". להורים הללו ישנה ציפייה שהילדים יתנדבו להגביל את עצמם! ברור שזוהי ציפיית שווא. הורים רבים גם יודו "אנחנו לא יודעים לשים לילדים שלנו גבולות.לא יודעים לומר לא"
ואמנם שורש הבעיה הוא שההורים היום, בניגוד להורים בעבר, אינם יודעים לשים גבולות.
באימון משפחתי מודים ההורים כי קשה לומר "לא" בטענות שונות כמו:
"אין לנו כוח להתווכח איתו", "למי יש זמן לדבר ולהסביר", "אני עובדת כל היום לא רוצה לריב איתה", או "לא צריך עכשיו להגביל אותו, כשיגדל יהיו לו מספיק הגבלות" , או "ההורים שלי הגבילו אותי כל כך אני לא מוכן לעשות את זה לילדים שלי" " העיקר שיהיה מרוצה"
מוכר נכון?! נכון ואני בהחלט מבינה. לא פשוט היום לגדל ילדים. אך מי אמר שחינוך הוא דבר קל?!
דבר אחד ברור. ילדים אומנם לא יבקשו שיגבילו אותם אך הם זקוקים לגבולות. הגבולות מקנים לילד תחושת ביטחון. בתוך גבולות, בתוך מסגרת קל יותר לנוע בחופש. הידיעה מה מותר ומה אסור מאפשרת לו להיות פנוי לעשייה והנאה.
ילדים זקוקים למבוגר שיראה להם את הדרך. שינחה אותם. הוא המאמן שלהם.
מה עושים? או איך מתחילים להנחיל חוקים בבית?
באימון משפחתי מנחים את ההורים לצעדים הבאים:
1. מחליטים על חוק אחד (שיהיה קשור לערך)
2. מידעים את הילדים על החוק. כולל הסבר הגיוני מדוע החוק חשוב. מהו הערך מאחורי החוק.
3. מחליטים מראש מה יקרה אם לא יקוים החוק.
4. לאחר פרק זמן מסוים לבדוק האם החוק עובד, רלוונטי...... ואם לא כדאי לשנות לפי הצורך.
כאשר החוקים ברורים לילדים קל יותר לקבל ולכבד אותם.
במהלך האימון של הילד את החוק, ובהמשך החוקים האחרים כדאי לעודד את הילד על שיתף הפעולה, על הנכונות שלו לעזור, על האיפוק שנהג, על דחיית הסיפוק למרות הפיתוי הרב.........
בהצלחה