מרגע קבלת ההחלטה להתרת קשר הנישואין כל אחד מבני הזוגיחד או בנפרד רשאים לפתוח תיק בבית דין רבני או בבית משפט לענייני משפחהולהגיש כתב תביעה ובקשה לגירושין וסידור גט. למרות שדיני משפחה הם נושארגיש בו כל מקרה עומד לגופו משתדלות הרשויות לשמור על סדר ואחידות באופןהפעולות החל מהגשת כתב התביעה ועד לקבלת הגט מבלי להבדיל לאיזו ערכאה הוגשההתביעה. הצעד הראשון לפתיחת תיק בתביעת גירושין הוא הכנת כתב תביעה -מומלץ להיוועץ בעורך דין מוסמך מומחה לענייני גירושין ומשפחה שיסיע בניסוחכתב תביעה המבטא בצורה הברורה והטובה ביותר את העילה לבקשת הגירושין ואתהתנאים שדורש התובע להסכם הגירושין העתידי.
בסיוע עורך דין לענייני גירושיןאו בלעדיו כתב התביעה צריך להתקבל בבית הדין הרבני או בבית המשפט על פיהחלטת התובע ולהישלח בעותק נוסף לצד הנתבע. על הנתבע בתביעת הגירושין להציגאת דברי הגנתו בכתב הגנה, שיכול גם הוא להיוועץ בעורך דין גירושין, ולהישלח לערכאה המשפטית בה הוגשה התביעה בתוך 15 ימים מקבלת כתבהתביעה לידיעתו. הגשת כתב התביעה וכתב ההגנה מחויבים בתשלום אגרה הקבועהבחוק, תשלום האגרה הכרחי לפתיחת תיק התביעה ולקביעת מועד לדיון.
בזמןההמתנה לדיון באפשרות בני הזוג לנסות ולהגיע להסכמה בנוגע לתנאי הגירושיןוליצור בעצמם או בעזרת עורכי דין מוסמכים הסכם גירושין מסודר המוסכם עלשניהם ולהגיע איתו לדיון מול הדיין או השופט ובכך לקצר את ההליך המשפטי,במידה ואינם מגיעים ביניהם להסכמה ועורך דין מגשר אינו מצליח למצוא עבורםפשרה מוסכמת, יפתח דיון בבית משפט שבסופו תתקבל ותוגש הכרעת פסק הדין ובכלאחד מהמקרים סידור הגט יוסדר בבית הדין הרבני שהליך זה הוא בסמכותו הבלעדיתבמדינת ישראל.
למרות שגם בית המשפט לענייני משפחה וגם בית הדין הרבניכפופים באופן חופף לאותם חוקים כדאי לבדוק איזו משתי הערכאות תהווה מקוםטוב יותר לפתיחת תיק גירושין במקרה המסוים שלכם. כמה סעיפים חשובים בהםנבדלים בתי הדין הרבניים מבתי המשפט לענייני משפחה הם:
-
על מנת לפתוח תיק גירושין בבית דין רבני שברצון התובעידון גם בסעיפי משמורת, מזונות וחלוקת רכוש עליו לצרף לכתב התביעה מסמכים מתאימים המספקים מידע לגבי חינוך וכלכלת הילדים עד ליום הגשת כתב התביעהומסמכים נוספים המספקים הוכחה ותומכים בטיעוני התביעה והעילה לגירושין. במידה ואין ביד התובע מסמכים שכאלה והוא עדיין מעוניין שבית המשפט יפסוקבסעיפי משמורת וחלוקת רכוש יש באפשרותו לפתוח תיק גירושין בבית משפטלענייני משפחה.
-
ענייני גירושין נמצאים בחזקת בית הדין הרבני, כלומר עניינים הנוגעים באופן ישיר לנישואין, גירושין ושלום בית יכולים לעמודלדיון רק בבית דין רבני בכל מקרה. לעומת זאת עניינים הקשורים להסדריראייה ורכוש עומדים לדיון גם בבית דין רבני וגם בבתי משפט לענייני משפחה, יותר מכך הכרעת דין בנושא מזונות האישה תתקבל בכל מקרה בבית משפטלענייני משפחה.
-
חשוב לדעת שתביעת גירושין שנפתחה בערכאה אחת תמשיך אתהליכי המשפט אצל אותה ערכאה אלא אם זו החליטה לדחות את התביעה או להעבירה לערכאה המקבילה.
-
בית משפט לענייני משפחה הוא גוף חילוני שלא מענייניו אםבני הזוג שניהם יהודים. בפתיחת תביעת גירושין באופן אזרחי אפשר להגיש בעצם בקשה להתרת נישואין ובה להציג טענות של התביעה וההגנה לנוגע להסכםהגירושין העתידי ולסיים את התביעה בבית משפט אזרחי, אך עניין זה תקף אךורק עבור בני זוג שלא נישאו כדת וכדין ושאחד מהם אינו יהודי, בכל מצבאחר יהיה על בני הזוג להגיש בכל מקרה את סידור הגט לבית דין רבני ושם לקבלאת ההכרה בסיום נישואיהם.
כדי להימנע ממלחמות מיותרות ובחירות שגויות כתוצאה מחשיבהאמוציונאלית מומלץ החל מרגע ההחלטה להשתמש בשירותיו של עורך דין מוסמךומנוסה בתחום דיני משפחה בדגש על גירושין. ייעוץ מקדים לפתיחת תיק יכוללכוון את התובע היכן עדיף במקרה שלו לפתוח את תביעת הגירושין, לסייע בניסוחכתב תביעה ברור ומלווה במסמכים מתאימים ואף לייצג את הלקוח, אם יבחר,במהלך הדיון בערכאה המשפטית שנבחרה. גם מצד הנתבע מומלץ לגשת לקבלת יעוץמשפטי מעורך דין לענייני גירושין שיעזור ללקוח להבין טוב יותר לקראת מה הואהולך, ליידע אותו בזכויותיו על פי חוק ולעזור לו למזער את הנזק שעתידלהיגרם לו במהלך הגירושין ויותר מכך, לאחר הכרעת הדין.
קבלת ייעוץ משפטימשותף במקרה בו ההחלטה להתגרש היא הדדית זו דרך מהירה ובאופן יחסי אפילונעימה יותר לסיים את הנישואין בצורה בה שני הצדדים יצאו הכי פחות ניזוקיםוללא מלחמות רגש וממון מיותרות ולנסח הסכם גירושין הוגן עבורם איתו ייגשולבית הדין הרבני לקבלת אישור לגירושין וסידור הגט.