למרות ההתקדמות הרבה שחלה במדינת ישראל בכל מה שקשור ביחס לזוגות חד מיניים, הרי שהחוק עוד לא השתנה ועדיין זוגות שכאלה אינם יכולים להינשא, גם לא בחתונה אזרחית. למעשה, האפשרות היחידה שקיימת היום בפני זוגות מאותו מין היא לחתום על הסכם יחסי ממון, המסדיר את אופי היחסים.
הסכם יחסי ממון – קווים לדמותו
לפני שנתייחס למשמעות של חתימה על הסכם יחסי ממון בין בני זוג מאותו מין, נביא סקירה קצרה שתסביר מהו, בכלל, הסכם שכזה.
הסכם יחסין ממון הוגדר בפסיקה משפטית כחוזה בין בני זוג, "הצופה פני עתיד ומגמתו להסדיר יחסי בני הזוג, ולא סתם פני העתיד, אלא דווקא למקרי מוות או גירושין". כלומר – הסדר שכזה בין בני הזוג כולל סעיפים המתייחסים לרכוש של כל אחד מהצדדים, ולאופן חלוקתו ביניהם במקרה בו אחד מהם, חלילה, הולך לעולמו, או במקרה של פרידה. במסגרת הסדר שכזה יכולים בני הזוג להחליט, למשל, שבמקרה של פרידה כל אחד מהם מקבל את הרכוש שהביא עמו בתחילת הקשר, וחלק שווה של הרכוש המשותף שהתווסף במהלך התקופה שחיו יחד. יכולים להיות, כמובן, הסדרים אחרים לגמרי, הכול בהתאם למה שמתאים לבני הזוג.
אבל, הסכם יחסי ממון לא מסדיר רק את נושא הרכוש במקרה של מוות או פרידה, אלא גם את הנושא המורכב והמסועף של ילדים. כאשר מדובר בבני זוג הטרוסקסואלים, הדברים מעט יותר פשוטים (עבור ההורים, לא עבור הילדים), משום שיש בחוק כללים ברורים לגבי מצב של פרידה בין ההורים. במקרה של בני זוג חד מיניים, המצב מורכב יותר משום שמדובר כאן בהליך של אימוץ שיש לבצע, הן במידה שמדובר בילד ביולוגי של אחד מבני הזוג ובן הזוג השני מעוניין שהוא יהיה גם ילד שלו לכל דבר ועניין, ועל אחת כמה וכמה כשמדובר בילד שאינו ילד ביולוגי של אף אחד מבני הזוג. במקרה הראשון מומלץ מאוד שבן הזוג השני יבצע הליך אימוץ של הילד, ובמקרה השני השניים, מן הסתם, מחויבים על פי חוק להסדיר את נושא האימוץ, על מנת שיהיה באפשרותם לגדל את הילד.
בכל מקרה, כאשר שני בני זוג מאותו מין מחליטים לגדל ילד במשותף, חשוב שיחתמו על הסכם יחסי ממון שבו יסדירו את הכללים לגידול הילד במקרה של פרידה או, חלילה, מוות, של אחד מבי הזוג.
חשוב לציין, שהסכם ממון דורש אישור משפטי על מנת שיהיה בר תוקף. במקרה של זוגות הטרוסקסואלים, הסכם שנחתם לפני הנישואין יכול להיות מאושר על ידי נוטריון או רשם נישואין, ואילו הסדר שנחתם לאחר הנישואין צריך לקבל את אישור בית הדין לענייני משפחה או את אישורו של בית הדין הרבני. במקרה של הסכם ממון שנחתם בין בני זוג חד מיניים, הרי שממילא חתונה ביניהם אינה מוכרת, ולכן עליהם לבצע את תהליך החתימה עליו בפני נוטריון מוסמך.
הסכם יחסי ממון – סיבה לגאווה
אמנם, חתונה בין בני זוג חד מיניים עדיין אינה מוכרת בארץ, אולם בזכות האפשרות שניתנת להם לחתום על הסכם יחסי ממון, הם יכולים להסדיר את הזוגיות ביניהם ממש כמו כל זוג נשוי. כיום זוגות חד מיניים יכולים לקיים את טקס החתונה בצורות שונות, בדומה לחתונה אזרחית של ממש, כאשר החתימה על ההסכם מהווה גושפנקא משפטית מחייבת לקשר הזוגי ביניהם.
ייתכן מאוד שבעתיד המצב הקיים ישתנה, אבל עד אז דרך זו מהווה פתרון הולם להסדרת הקשר בין זוגות חד מיניים.
למידע נוסף היכנסו אל פורום זוגיות גאה באתר משפחה גאה