נישואין בין זוגות חד-מיניים, היינו, נישואין בין שני גברים או נישואין בין שתי נשים, הינם נושא מורכב וטעון, אשר הפך להיות בחלק ממדינות העולם נושא פוליטי לגמרי. זאת בזכות (ויש שיגידו – בגלל) תביעתם של ארגונים שונים לשמירת זכויות האדם ושל ארגונים למען חד-מיניים הקוראים לשוויון זכויותיהם של החד-מיניים ולהפסקת האפליה הנהוגה כלפיהם בתחומים שונים, ביניהם גם תחום הנישואין.
נישואין בין זוגות חד-מיניים – בעולם
בשנים האחרונות ניכרת בעולם מגמה להכיר באופן מלא בזכותם של בני אותו מין לממש את אהבתם ולהינשא. הולנד, ספרד, שבדיה, בלגיה, נורבגיה, פורטוגל, איסלנד, ארגנטינה, קנדה וחלק ממדינותיה של ארצות הברית כבר מגדירות בחוק נישואין בין זוגות חד-מיניים באופן שווה לחלוטין כנישואין לכל דבר, ומאפשרת לבני הזוג לממש את כל הזכויות הניתנות לבני זוג נשואים שאינם מאותו המין.
נישואין בין זוגות חד-מיניים – בארץ
במדינת ישראל המצב שונה מהמצב במדינות המכירות בנישואין בקרב זוגות חד-מיניים כנישואין לכל דבר. זאת מכיוון שהדת היהודית אוסרת על נישואין מסוג זה ולמעשה – אוסרת על קיום קשרים מסוג זה. הדבר, כמובן, מקומם את ציבור החד-מיניים, ומדי פעם ניתן לשמוע על תביעות להכרה בבני זוג מאותו המין כבני זוג נשואים, על מנת לאפשר להם ליהנות מהזכויות שמקבלים זוגות נשואים שאינם בני אותו מין. מכיוון שבישראל היה נהוג עד לפני מספר שנים שרק חתונה דתית היא חתונה המוכרת על ידי המדינה על כל רשויותיה, הכי שאי אפשר היה אפילו להעלות על הדעת מצב שבו יתאפשרו נישואין בין זוגות חד-מיניים. היום, כאשר רוב רשויות המדינה הסכימו להכיר בחתונה אזרחית כחתונה לכל דבר, הרי שגם נישואין בין זוגות חד-מיניים נראים כדבר שהוא בהחלט אפשרי בעתיד הלא רחוק.
כיום עומדת בפני זוגות חד-מינים המעוניינים להינשא מספר חלופות לטקס חתונה רשמי:
· לקיים חתונה במדינה אחרת המתירה נישואין בין זוגות חד-מיניים – אמנם, נישואין אלה אינם מוכרים באופן רשמי בישראל, אולם מכיוון שעם חזרתם יירשמו בני הזוג כנשואים הן במרשם האוכלוסין והן במשרד הפנים (הסטטוס המשפחתי בתעודת הזהות ישתנה ל"נשוי/ה") – הרי שגופים רבים במדינה יתייחסו אליהם כאל זוג נשוי לכל דבר.
· לחתום על הסכם חיים משותפים על מנת להיחשב כידועים בציבור – ידועים בציבור הינם שני בני זוג, ולא משנה אם הם בני אותו מין או בני מין שונה, אשר מקיימים משק בית משותף אולם לא מעוניינים להינשא גם אם הם יכולים לעשות כן על פי הדין הרבני. מעמדם של ידועים בציבור לאחר שחתמו על הסכם חיים משותפים, הוא מעמד כמעט זהה למעמדם של זוגות נשואים. מכיוון שכך, הרי שגם בני אותו מין יכולים להצהיר על מחויבותם זה לזה או זו לזו באמצעות חתימה על הסכם חיים משותפים, וברוב המקרים לקבל מעמד של ידועים בציבור, מעמד שיקנה להם את כל, או לפחות את רוב הזכויות שמקבלים בני זוג נשואים.
חתימה על הסכם חיים משותפים מומלץ שתיעשה בהנחייתו של עורך דין המתמחה בתחום, על מנת להגדיל את הסיכויים שהמדינה תכיר בבני הזוג כידועים בציבור, וזאת עד להסדרה חוקית שתאפשר נישואין בין זוגות חד-מיניים. שיהיה במזל!
למידע נוסף ניתן להיכנס אל פורום זוגיות גאה באתר "משפחה גאה"