חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מס שבח - ניכוי מס במקור - חובה או רשות

מאת: עו"ד עינת גלוסרדיני מיסים05/06/20111773 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

מס שבח - ניכוי מס במקור

חובה או רשות ?

(חוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) (תיקון מס' 70), התשע"א - 2011)

מאת: עו"ד עינת גלוסר

כללי

ביום 7 במרץ 2011, אושר בכנסת תיקון מס' 70 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג - 1963 (להלן: "החוק") (להלן: "התיקון לחוק").

במסגרת התיקון לחוק, נוספו סעיפים 15 (ב)-(ה) שעניינם תשלום מקדמה על ידי רוכש זכות במקרקעין על חשבון מס השבח שהמוכר חייב בו, קרי, ניכוי מס שבח במקור.

הואיל ובדרך כלל המוכר אדיש להשלמת רישום העסקה בפנקסי המקרקעין, קונים רבים נאלצים לשלם את חובות המס של המוכרים, כדי שיוכלו לרשום את הנכס על שמם. מטרת התיקון לחוק הינה לאפשר לרוכש זכות במקרקעין להבטיח קבלת אישור מס שבח ללשכת רישום המקרקעין ובזמן קצר, וזאת מבלי שיהיה תלוי בגמר הטיפול בתיק המכירה במשרד מיסוי מקרקעין האיזורי ובתשלום מס השבח על ידי המוכר.

המנגנון שהוסף במסגרת התיקון לחוק מאפשר, מיד עם העברת המקדמה על ידי הקונה, לתת לקונה את אישורי המסים הנדרשים לשם רישומה של העסקה על פי כל דין, ומבטיח כי השלמת העסקה והעברת מלוא התמורה ייעשו רק כאשר הנכס נקי מחובות מס ומוכן לרישום הזכויות בפנקסי המקרקעין.

מתי חלה חובת תשלום מקדמה

בהתאם לסעיף 15(ב)(ב) לחוק, שהוסף במסגרת התיקון לחוק, חובת תשלום המקדמה חלה רק במכירה של זכות במקרקעין, שתמורתה במזומן בלבד, והיא איננה מכירה של דירת מגורים מזכה שהתבקש בגינה פטור לפי פרק חמישי 1 לחוק.

בהנחיה שפרסמה רשות המיסים ביום 14 במרץ 2011, נקבע כי חובת תשלום מקדמה לא תחול על סוגי העסקאות הבאות: מכירת דירת מגורים מזכה שהתבקש בגינה פטור לפי פרק חמישי 1 כולל סעיף 49 ז' לחוק; מכירת דירת מגורים מזכה שהתבקש בגינה פטור לפי חוק מיסוי מקרקעין (הגדלת ההיצע של דירות מגורים - הוראת שעה), התשע"א - 2011, העברות ללא תמורה לפי סעיפים 60, 61 (א), 62, 63, 67, 68, 69, 71 לחוק; מכירות שאינן בכסף בלבד כגון עסקאות קומבינציה, פטור לפי סעיפים 64, 65, 66, 70 לחוק; פעולות באיגוד מקרקעין כולל הקצאות.

בכל המקרים הנ"ל, לא יינתן אישור מס שבח לקונה, לרישום העיסקה בפנקסי המקרקעין. אישור מס שבח יינתן למוכר, רק לאחר סיום הליכי השומה.

בהנחיה הנ"ל שפרסמה רשות המיסים ביום 14 במרץ 2011, נקבע גם כי במכירה על ידי המדינה (מינהל מקרקעי ישראל) ומכירות שחלות עליהן הוראות סעיף 72 לחוק, תוקטן המקדמה באופן אוטומטי על ידי המנהל, כך שהרוכש לא יהיה חייב בתשלומה. בעיסקאות הנ"ל, יינתן אישור מס שבח לרישום העיסקה בפנקסי המקרקעין.

תשלום מקדמה ברכישת דירה מקבלן

ככלל, קבלנים פטורים מתשלום מס שבח בעת מכירת דירה וחבים בתשלום מס הכנסה, בכפוף להמצאת טופס 50 מאושר על ידי פקיד שומה.

תיקון 70 לחוק מחייב את הקונה להעביר מקדמה למנהל ללא הבחנה בין רכישת דירה מקבלן לרכישת דירה מיד שניה.

בהנחיה שפרסמה רשות המיסים ביום 14 במרץ 2011 נקבע כי רכישה מקבלן אשר קיבל מפקיד השומה אישור לפי טופס 50, לא תחוייב בהעברת מקדמה.

לאחריו, ועל פי הנחיה שהתקבלה ביום 31 במרץ 2011 על ידי ד"ר חיים גבאי, סמנכ"ל בכיר שומה ובקורת, נקבע כי רכישה מקבלן שבוצעה עד ליום 1 ביוני 2011, לא תחוייב בהעברת מקדמה גם אם הקבלן לא קיבל אישור פקיד השומה לפי טופס 50. יובהר כי לאחר יום 1 ביוני 2011, יחוייב הרוכש בהעברת מקדמה כחוק באם אין לקבלן אישור פקיד שומה.

יצוין כי התיקון לחוק בנוסחו הקיים אינו עולה בקנה אחד עם הוראות חוק המכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות), התשל"ה - 1974 (להלן: "חוק המכר").

בהתאם לחוק המכר, על הקונה לשלם מלוא התמורה בגין רכישת הדירה מקבלן, באמצעות פנקס שוברים שהונפק על ידי תאגיד בנקאי שנתן ליווי פיננסי לקבלן, לחשבון הליווי ומנגד על התאגיד הבנקאי להמציא לקונה ערבות בנקאית להבטחת החזרתם של כל הכספים ששילם הקונה בגין רכישת הדירה, שהמקרה שהקבלן לא יוכל להעביר לקונה בעלות או זכות אחרת בדירה כמוסכם בחוזה המכר (ראה סעיף 3ב לחוק המכר).

בימים אלו, מתנהל דין ודברים בין נציגי התאחדות הקבלנים, איגוד הבנקים, רשות המיסים ובנק ישראל, כאשר על הפרק עומדת הצעה להסדר, לפיו, היה ובחשבון הליווי לפרוייקט בניה יישארו עודפים, מס הכנסה אשר היה אמור לקבל מהקונה 7.5% מהתשלום אותו שילם לקבלן, יקבל עתה תשלום על חשבון חובותיו של הקבלן לרשות המיסים בשיעור של 24% מהעודפים אשר יוותרו בחשבון הליווי. יובהר כי ההסדר המוצע הנ"ל, בא להוסיף אך לא לגרוע מההנחיות הקיימות, לפיהן, רכישה מקבלן אשר קיבל מפקיד השומה אישור לפי טופס 50, לא תחוייב בהעברת מקדמה.

שיעור המקדמה

סעיף 15(ב)(ב) שהוסף לחוק במסגרת התיקון לחוק, קובע כי במכירת זכות במקרקעין שתמורתה נקבעה בכסף בלבד, ואינה דירת מגורים מזכה שהתבקש בשלה פטור לפי פרק חמישי 1 לחוק, יהיה הרוכש חייב להעביר למנהל תשלום על חשבון מס השבח שהמוכר חייב בו בשיעורים מהתמורה שנקבעה בהסכם המכר, כדלקמן:

א. במכירת זכות במקרקעין שיום הרכישה שלה הוא לפני 7 בנובמבר 2001 - 15% מהתמורה שנקבעה בהסכם המכר.

ב. במכירת זכות במקרקעין שיום הרכישה שלה מיום 7 בנובמבר 2001 ואילך - 7.5% מהתמורה שנקבעה בהסכם המכר.

הקטנת שיעור המקדמה

בהתאם לסעיף 15 (ה) לחוק שהוסף במסגרת התיקון לחוק, המוכר או הרוכש רשאים לבקש להקטין את שיעור המקדמה. הבקשה להקטנת שיעור המקדמה, תוגש על טופס 7155, תצורף להצהרה, תנומק ויצורפו לה כל המסמכים הנדרשים להוכחת סכום המס שיחול על המכירה.

על המנהל ליתן החלטה בבקשה כאמור תוך 20 ימים מיום הגשתה. על החלטת המנהל אין זכות ערעור.

מועד תשלום המקדמה והסכום לתשלום

סעיף 15(ג) לחוק, שהוסף במסגרת התיקון לחוק קובע כי מועד חובת תשלום המקדמה, הינו לאחר שהרוכש העביר למוכר 40% מסך התמורה הנקובה בהסכם המכר ביניהם. במועד התשלום בו נקבע בהסכם המכר כי הרוכש יעביר מעל 40% מהתמורה, יועבר התשלום כמקדמה למנהל מס שבח.

עוד נקבע בסעיף הנ"ל, כי במידה והתשלום אינו מכסה את גובה המקדמה כפי שנקבע בסעיף 15 (ב) לחוק, תועבר המקדמה בתשלומים בכפוף למועדי התשלומים הנקובים בחוזה. לאחר תשלום המקדמה יקבל הרוכש אישור מס שבח לרישום העיסקה בפנקסי המקרקעין.

הפרת הסכם מכר על ידי המוכר - החזר מקדמה

סעיף 15 (ד)(3)(ב) שהוסף במסגרת התיקון לחוק, מעניק למנהל, סמכות מעין שיפוטית ודי גורפת, למותר לציין.

בהתאם להוראות הסעיף הנ"ל, אם המנהל השתכנע כי המוכר הפר את הסכם המכר, ומכירת זכות במקרקעין לא הושלמה בשל נסיבות התלויות במוכר בלבד, באופן שהחזקה במקרקעין לא נמסרה לקונה או לא ניתנה לפקודתו כמתחייב לפי הסכם המכר, רשאי הקונה לבקש מהמנהל כי סכום המקדמה שלא הוחזר למוכר לפי הוראות סעיף 15 (ד)(3)(א) לחוק (קרי, יתרת זכות בשומת מס השבח שנוצרה לאחר שהמנהל ערך את שומתו או לאחר החלטה בהשגה/ערר ובה שולמה מקדמה), יוחזר לו בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מיום התשלום על ידי הקונה עד יום ההחזר.

תשלום מקדמה ע"ח מס שבח - חובה - האומנם ?

תשלום מקדמה לפי סעיף 15 (ב) לחוק, מוגדר כחובה ולא נתון כברירה בידי הקונה, ברם, ומנגד, יצוין כי לא נקבעה במסגרת התיקון לחוק, כל סנקציה באם הקונה לא יעביר למנהל, במועד, ובכלל, תשלום על חשבון מס השבח שהמוכר חייב בו בשיעורים מהתמורה שנקבעה בהסכם המכר. סעיף 98 לחוק, שעניינו עבירות ועונשים, לא תוקן במסגרת תיקון 70 לחוק, ולא נוספה הוראה בגדרו, בהתייחס לאי קיום חובת תשלום מקדמה (ניכוי מס שבח במקור).

לא זו אף זו, הוראות סעיפים 94 ו-94ב לחוק, שעניינן הפרשי הצמדה, ריבית וקנס אי תשלום, אינן חלות על תשלום המקדמה.

יוצא מכאן, כי ככל שהקונה לא יעביר למנהל תשלום על חשבון מס השבח שהמוכר חייב בו בשיעורים מהתמורה שנקבעה בהסכם המכר, לא יינתן לקונה אישור מס שבח, לרישום העיסקה בפנקסי המקרקעין, ואולם, אישור מס שבח יינתן למוכר, בגמר הליכי השומה.


____________________________________________________________________________________

האמור דלעיל מהווה מאמר כללי ואין בתוכנו ו/או בכל חלק ממנו משום המלצה ו/או חוו"ד משפטית ו/או ייעוץ משפטי מכל סוג שהוא והמסתמך על המידע ו/או עושה בו שימוש, עושה זאת באחריותו בלבד.

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

עו"ד עינת גלוסר

עינת גלוסר - משרד עורכי דין

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת עו"ד עינת גלוסר

מאת: עו"ד עינת גלוסרדיני מיסים29/08/132448 צפיות
סקירת תיקוני חקיקה בתחום מיסוי מקרקעין במסגרת תיקון מס` 76 לחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה), התשכ"ג - 1963

מאת: עו"ד עינת גלוסרנדל"ן ומקרקעין05/06/111859 צפיות
ביום 30 במרץ 2011, כד' באדר ב' התשע"א, התקבל בכנסת חוק המכר (דירות) (תיקון מס' 5), התשע"א - 2011, אשר כולל מספר רב של שינויים צרכניים חשובים, שעיניינם הגנה על רוכשי דירות מקבלן. עיקרו של מאמר זה, סקירה של השינויים בחוק.


מאת: עו"ד עינת גלוסרמיסוי מקרקעין01/02/1112790 צפיות
עיקרו של מאמר זה בסקירה של מסלולי ההכרזה הקיימים למתחם פינוי בינוי, היבטי מיסוי של עסקאות מסוג פינוי בינוי (מס שבח, מס רכישה, מס ערך מוסף, היטל השבחה) וכן היבטים קנייניים ובכלל זה, חוק פינוי ובינוי (פיצויים), התשס"ו - 2006, אשר ידוע בכינויו חוק הדייר הסורר

מאת: עו"ד עינת גלוסרמיסוי מקרקעין20/01/111768 צפיות
מאמר זה עניינו בתיקוני חקיקה בחוק מיסוי מקרקעין, עקב הצעת חוק המדיניות הכלכלית לשנים 2011-2012, שעניינה, בין היתר, שינוי שיטת הדיווח והליכי השומה הקבועים בחוק וכן החלטות ממשלה שעיקרן הפחתת שיעור מס שבח במכירת קרקע לבניה למגורים, מתן פטור נוסף ממס שבח והגדלת מס רכישה על דירות השקעה.

מאת: עו"ד עינת גלוסרמיסוי מקרקעין10/01/111787 צפיות
עניינו של מאמר זה, בהיבטי מיסוי מקרקעין בסוגיה של חלוקת נכסי עיזבון בין יורשים (סעיף 5(ג)(4) לחוק מיסוי מקרקעין, התשכ"ג - 1963), סקירה של הוראת ביצוע מיסוי מקרקעין 7/2010 הדנה בסוגיה זו, לרבות החלטות שניתנו במסגרת המוסד להחלטות מיסוי.

מאת: עו"ד עינת גלוסרדיני מיסים06/12/101352 צפיות
וועדת הכספים קיבלה את עמדת הממשלה בענין הצורך למסות מכירה לקבוצות רכישה, במע"מ בשיעור הקבוע בחוק, וזאת לאחר שינוי הגדרת קבוצת רכישה שהיתה בהצעת החוק המקורית, כך שהקריטריון של 10 אנשים הוסר מהצעת החוק המקורית, והדגש הינו על קיומו של מארגן המקבל תמורה.

מאמרים נוספים בנושא דיני מיסים

מאת: בנימין קלינגרדיני מיסים14/01/222236 צפיות
פורסם תזכיר חוק הכולל שורת תיקונים בחוק מיסוי מקרקעין נושא מיסוי מקרקעין תאריך פרסום 13.01.2022 תזכיר חוק שפורסם היום (ה') 13.1.22 להערות הציבור כולל שבעה תיקונים מוצעים בחוק מיסוי מקרקעין (שבח ורכישה) שמטרתם עידוד מכירת קרקעות לבנייה למגורים, הרחבת מדרגות מס הרכישה לרוכשי דירה יחידה ותיקון עיוותי מס שונים. התיקונים המוצעים צפויים לעודד מכירת דירות מגורים בטווח הקרוב ומתוך שאיפה להביא להגדלת היצע ולהורדת מחירי הדירות. התזכיר פתוח להערות הציבור עד 3/2/22 בשעה 23:59

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201236 צפיות
בית המשפט השלום, גזר על מהנדס כימיה, במסגרת הסדר טיעון; הטלת עונש - 33 חודשי מאסר בפועל וקנס בגובה חצי מיליון שקלים, זאת בנוסף ובכפוף לתשלום כל המס, בגין ההכנסה שהושמטה -38 מיליון. המהנדס הורשע בהעלמת הכנסות של 38 מיליון שקלים בחשבונות בנק UBS בשוויץ, לאחר שמכר את חלקו בחברה שהיה שותף בבעלותה ברומניה. המהנדס הודה בהשמטת ההכנסה בסך 38 מיליון ₪.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים30/12/201256 צפיות
בשבועות האחרונים, הופיעו או התקשרו למשרדי, אזרחים ישראלים תמימים ומזדמנים, המחזיקים מטבעות דיגיטליים, בעיקר ביטקוין. להפתעתם, הללו התבקשו על ידי מחלקת המודיעין של רשות המסים, למלא טפסים הדורשים מהם גילוי מלא על נכסיהם והמס בהתאם. האזרח צריך למלא את הטופס, תוך ציון הנכסים אותם הוא מחזיק בארץ ובחו"ל. השאלות המופנות לאותם אזרחים הינן כלליות, תוך בקשה להצהרה על נכסים. רשות המיסים מכוונת לנכסי הביטקוין, מאחר ואלה הם נכסיהם העיקריים של מקבלי טפסי ההצהרה.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים26/10/201502 צפיות
חוקי המס בישראל קובעים, כי מתנות פטורות ממס וזאת כל עוד הן ניתנו בתום לב. אולם, פסק דין תקדימי מחייב בבית המשפט העליון מיום 18 באוקטובר 2020, קבע כי הכנסות הרב – המערער, נכנסות בגדר סעיף 2(1) בפקודת מס הכנסה המחייב במס "השתכרות או רווח מכל עסק או משלח יד שעסקו בו תקופת זמן כלשהיא". המשמעות של הפסיקה המחייבת שהתקבלה בבית המשפט העליון הינה, שמעתה ואילך, ידוענים, מקובלים ולמעשה כל אדם בעל פרופיל חברתי – ציבורי – תקשורתי גבוה, צריך לדווח על שווי המתנות שלו, וכן – גם מחתונות ואירועים משמחים אחרים

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים10/09/201141 צפיות
בימים אלה – חודש דצמבר 2016, הופיעו במשרדי, סידרה חדשה של אזרחים תמימים ומזדמנים אשר להפתעתם התבקשו על ידי רשות המיסים להסביר את מקורות הכנסתם בגין: נסיעות לחו"ל, ריבוי דירות, דירות יוקרה, רכבי יוקרה.

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים10/09/201197 צפיות
רשות המסים קיבלה מידע על חשבונות של 35 אלף ישראלים בארה"ב

מאת: איתמר כוכבידיני מיסים10/09/201068 צפיות
נציבות תלונות הציבור על שופטים והמפקח לפי סימן ה' 1 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], התשמ"ד- 1984 הכפופה למשרד המשפטים פרסם חוברת הסבר על חובת הגשת הצהרת הון של שופט.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica