כידוע, תחום המשפטים הוא תחום נרחב ומסועף, בו תחומי התמחות רבים. מי שמתגרש צריך לפנות לעורך דין לענייני גירושים, מי שנפגע בתאונת דרכים או בתאונת עבודה צריך להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בדיני נזיקין, ומי שמעבידו פגע בזכויותיו זקוק לשירותיו של עורך דין לדיני עבודה. אולם יש רק עורך דין אחד ששירותיו יכולים להיות נחוצים לכל אדם באשר הוא. זהו הנוטריון לו נזקק כל אדם החפץ באישור ובאימות של מסמכים משפטיים למיניהם.
נוטריון או עורך דין?
בעוד שכל נוטריון הוא גם עורך דין, לא כל עורך דין נהנה מסמכויות של נוטריון. נוטריון הוא עורך דין בעל רישיון ולפחות 10 שנות ניסיון בעריכת דין. בנוסף להתמחותו המקצועית, הנוטריון מוסמך גם לבצע אימות, אישור ועריכה של מסמכים משפטיים שונים כדי שישמשו כראיה קבילה בבתי משפט באץ ובעולם.
כדי להיות מוסמך כנוטריון, על עורך הדין לעמוד במספר תנאים מצטברים, שנקבעו על ידי המחוקק בחוק הנוטריונים, התשל"ו – 1976: עליו להיות אזרח מדינת ישראל, חבר בלשכת עורכי הדין, בעל 10 שנות ניסיון לפחות בעריכת דין, ללא הרשעות בעבירות שיש עמן קלון וללא השעיות מלשכת עורכי הדין. לאחר שנמצא כי הוא עומד בכל התנאים הללו, עליו גם לעבור בהצלחה השתלמות מיוחדת בת 8 שעות לימוד של ועדת הרישיונות.
משהוסמך עורך הדין לשמש כנוטריון הוא יכול להעניק ללקוחותיו שירותים משפטים נרחבים ומקיפים יותר. הוא יכול לאמת הסכמי ממון לפני נישואים, לאשר צוואות ולרשום אותם, לאשר תצהירים, לאשר את נכונותם של מסמכים שונים ועוד.
אימות מסמכים ותעודות על ידי נוטריון
כאמור, אחת מסמכויותיו המרכזיות של הנוטריון היא אימות מסמכים ותעודות שונות. חוק הנוטריונים מבחין בין שני הליכים שונים לאימות מסמכים על ידי נוטריון:
1. אימות מסמכים ציבוריים באמצעות תעודת אפוסטיל:
מסמכים ציבוריים הם מסמכים שהוצאו על ידי רשויות המדינה (תעודות נישואין, תעודת לידה, תעודות השכלה וכו'). כדי להכיר בתוקפם של מסמכים אלו גם במדינות אחרות, הם זקוקים לאישורו של נוטריון, לאישורו של משרד הפנים שיאמת את חתימת הנוטריון, לאישור של משרד החוץ שיאמת את חתימת משרד המשפטים ולאישור של הקונסוליה של המדינה שאליה מיועד המסמך.
מכיוון שמדובר בהליך בירוקרטי ארוך ומסובך, נחתמה בשנת 1961 אמנת האג, הקובעת כי מדינות החתומות על האמנה יוכלו לחסוך את ההליך הזה באמצעות הטבעת "תעודה לפי האמנה" על המסמך הנוטריוני. תעודה זו נקראת אפוסטיל. אמנת האג מכירה בתעודת האפוסטיל כצורת האימות היחידה והבלבדית הנדרשת לצורך אימות והכרה במסמכים ציבוריים במדינה זרה.
2. "תעודה אחרת":
"תעודה אחרת" הוא השם שניתן בחוק הנוטריונים למסמך שמאמת את חתימת הנוטריון על מסמכים ציבוריים המיועדים למדינות שאינן חברות באמנת האג. במדינות שכאלו אי אפשר להסתפק באישור הנוטריון בלבד, ויש לאשר את חתימתו גם במשרד משפטים, במשרד החוץ ובקונסוליה המתאימה.