אם נזקקתם פעם לשירותים משפטיים כלשהם, הכרוכים במתן אישורים מסוימים כגון חתימה על הסכם משכנתא מול הבנק או אישור הסכמי ממון, לבטח שמעתם את המושג "נוטריון". מכיוון שמדובר במושג שנשמע קצת זר לשפה שלנו, החלטנו לכתוב מאמר שמסביר את מקור השם נוטריון, ואת מהות עבודתו.
נוטריון – מקור השם
המילה נוטריון הגיעה אלינו מן הלטינית והיתה שגורה בפי בני העם היהודי כבר בתקופת חז"ל. באותה תקופה משמעות המילה היתה סופר או לבלר – שליח ועם חלוף השנים קיבלה משמעות קרובה, אך מדויקת יותר. היום המילה נוטריון משמעותה עובד ציבור או עורך דין המוסמך מתוקף החוק לאמת, לערוך ולאשר בחתימתו מסמכים על מנת שיהיו ברי תוקף משפטי.
נוטריון – אישור מסמכים משפטיים
כאמור לעיל, היום תפקידו של נוטריון הוא לאמת, לערוך ולאשר מסמכים, כדי שיהיה להם תוקף משפטי. הדבר אמור לגבי מסמכים שונים, וביניהם:
· אישור תרגומים – משרדי נוטריון רבים עוסקים, בין היתר, באישור תרגומים של מסמכים שונים, כגון מסמכי הגירה. בנוסף מוסמך נוטריון לאשר תרגומים של מסמכים שונים מטעם המדינה. ישנם משרדי נוטריון שמספקים גם שירותי תרגום נוטריוניים, וכך חוסכים מהלקוח את הצורך לגשת לחברת תרגום שתתרגם עבורו את המסמך ושני הדברים – תרגום המסמך ואישורו, מתבצעים במשרד הנוטריון עצמו.
· יפוי כוח נוטריוני – ייפוי כוח שנחתם בנוכחות נוטריון, אשר בחתימתו שלו מאשר כי זיהה את החותם ואימת את חתימתו. ייפוי כוח שכזה נדרש בשני מקרים עיקריים: לקיחת משכנתא – הבנק נותן ללווי המשכנתא ייפוי כוח לטובת הבנק, ודורש מהם להחתימו בנוכחות נוטריון לצורך אימותו; נסיעה לחו"ל – אדם הנוסע לחו"ל לתקופה ארוכה יכול להשאיר ייפוי כוח נוטריוני לאדם עליו הוא סומך (קרוב משפחה, חבר) המאפשר לו לבצע בשמו פעולות שונות שבימים רגילים יכולות היו להתבצע רק על ידי הנוסע עצמו.
· אישור הסכם ממון – נוטריון מוסמך לאשר הסכם ממון אשר נחתם בין שני בני זוג. הסכם ממון נחתם בין בני הזוג על מנת להסדיר את ענייני הרכוש בין השניים במקרה של פרידה או גירושין, מבחינת שיתוף והפרדה. על מנת שהסכם ממון יהיה בר תוקף, צריך שיאושר על ידי בית הדין לענייני משפחה, על ידי רשם הנישואין או על ידי נוטריון, כאשר אישור על ידי נוטריון הוא הדרך הפשוטה והקצרה ביותר.
· אישור צוואה – על מנת להבטיח שצוואתו של אדם תהיה ברורה וודאית, ניתן לערוך ולחתום אותה בפני נוטריון. צוואה נוטריונית נחתמת על ידי כותב הצוואה בפני נוטריון, הנוטריון קורא את הכתוב בקול רם בפני כותב הצוואה על מנת להבטיח שכל פרטי הצוואה כתובים בדיוק על פי רצונו, ואז חותם עליה כדי לתקף אותה.
· אישור חיים – אישור המהווה אסמכתא לקיומו של אדם מסוים בפני כל גורם המוסמך לבקש אישור שכזה מטעם המדינה. אישור חיים ניתן לתקף על ידי חתימת נוטריון.
· אישור תצהיר נוטריוני – אישור הניתן על ידי נוטריון לאימות הצהרה של אדם, כמו במקרים בהם לקו מבקש שהמתורגמן יצהיר שהתרגום שביצע הוא תרגום נאמן למקור ובמקרים נוספים.
נוטריון מוסמך לאשר מסמכים ותצהירים נוספים, כגון אישור העתק נאמן למקור, עריכת העדה של מסמך סחיר, אישור נכונות ספירת מלאי ועוד.
נוטריון – חותמת מוסמכת
לסיכום – חתימתו וחותמתו של נוטריון הן הנותנות תוקף למסמך בפני רשויות ומוסדות שונים, ומהוות אישור שריר וקיים למסמך עליו הן מוטבעות.