צבע:
הסיבה שהכלבים לא רואים את הצבעים אדום וירוק, היא משום שיש להם רק 2 סוגי תאים בעין הקולטים צבעים במקום 3 שיש לאדם. מעניין לדעת ש- 4% מאוכלוסיית בני האדם בעולם גם סובלת מעיוורון הצבעים הזה.
פרטים:
מאחר ואין בעין של הכלב איזור עם 100% מתאים הקולטים צבעים היכולת של הכלב לקלוט פרטים נמוכה פי 6 מהיכולת של בן האדם הממוצע.
ראיית לילה:
לכלבים יש ראיית לילה יותר טובה משום שיש להם הרבה יותר תאים הקולטים אור. בנוסף יש להם משטח המחזיר אור מאחורי הרשתית שלהם, כך שהם רואים כל אובייקט באופן בהיר הרבה יותר. זוהי גם הסיבה שהעיניים שלהם מחזירות אור כאשר מאירים עליהם בלילה. בנוסף בחושך האישונים שלהם מתרחבים יותר משל בני האדם מה שמאפשר ליותר אור להיקלט בעין.
רגישות לתנועה:
בעוד שהרגישות של הכלבים לפרטים והיכולת לראות לרחוק נמוכה מאוד הרי שהם רגישים יותר לתנועה מאשר האדם. ולכן כאשר אדם רוצה לקרוא לכלב שלו ממרחק עליו לעשות תנועות קטנות עם הגוף על מנת שהכלב יזהה אותו. תכונה זו של רגישות לתנועה נועדה על מנת לשפר את יכולת הציד. על פי מחקרים שנעשו כלבים יכולים לזהות אובייקטים נייחים ממרחק של 200 מטר, ואובייקטים נעים ממרחק של 350 מטר, כלבי ציד לעומת זאת יכולים לראות אובייקטים נעים במרחק גדול הרבה יותר, הטובים מבניהם כלבי הרוח שהוכלאו לצורך ציד בעזרת חוש הראייה.
עומק וזווית:
בשל מיקום העיניים אצל האדם יש חפיפה של 140 מעלות בין שני העיניים. אצל הכלב לעומת זאת יש רק 100 מעלות חפיפה. אצל האדם שדה הראייה הוא 160 מעלות, לעומת הכלבים ששדה הראייה שלהם נע בין 200 ל- 270 מעלות תלוי בגזע הכלב במיקום העיניים ובנטייה שלהם. מה שמונע מהם לזהות פרטים אך מאפשר להם לראות יותר עולם בו זמנית.
(בתמונה- השוואה שדה הראייה של כלבים בעלי אף ארוך ואף קצר, מכאן ככל שהאף של הכלב ארוך יותר כך שדה הראייה שלו גדל)
מכל אלו אנו מבינים כי התפיסה כי הכלבים עיוורי צבעים אינה נכונה. הכלב לא רואה רק את הצבעים ירוק ואדום. כפי שניתן לראות בגרף המשוואה בין הצבעים שהאדם רואה והצבעים שהכלב רואה:
בהשוואה לבני האדם, הכלבים רואים את העולם בהיר יותר אבל קשה להם לזהות פרטים קטנים. הראייה ההיקפית היא גם טובה יותר מאשר של האדם והם מצטיינים בראיית הלילה ובאיתור אובייקטים נעים.
הסיבה להבדלים האבולוציוניים האלו היא הצורך, תפיסת העומק וחדות הראייה שהאדם פיתח במהלך האבולוציה היו הכרחיים כאשר האדם הפרימיטיבי היה צריך לקפוץ מענף לענף וראיית הצבעים אפשרה לאדם לבחור את הפירות הטובים ביותר למאכל. מאחר והכלבים לא היו צריכים להשתמש בתכונות אלו מעולם, לא פיתחו לעצמם במהלך האבולוציה את תכונות הראייה הללו. לעומתנו הכלבים היו צריכים לצוד ולכן התפתח בהם הצורך לקלוט תנועה יותר טוב.
חוש הראייה ובעיות התנהגות:
חוקרים מצאו קשר ישיר בין בעיות התנהגות לבין הפרווה שמכסה את עיניי הכלבים. בכלבים אשר הפרווה כיסתה את עיניהם התנועות הלא ברורות שקלטו העיניים שלהם הפעילו את רפלקס ההגנה הלא מותנה, כלומר - הכלבים גילו התנהגות תוקפנית מתוך הגנה עצמית. עוד מצאו שלאחר שגזרו את הפרווה שכיסתה את עיניים או קשרו אותה (כמו בכלבי המלטזי) שינויי ההתנהגות היו דרמטיים וההתנהגות הכללית של הכלב נרגעה. מאחר ואינם מבחינים בפרטים כמו בני האדם, הם מקשרים בדמיונם פרטים שנראים אותו הדבר כפרט אחד. למשל כלבה של לקוח שתקפה כל הזמן גברים עם כובע, אך ברגע שהורידו את הכובע נרגעה. מסתבר שבעליה הקודמים העניש את הכלבה עונשים פיזיים והוא חבש לראשו כובע מצחייה כל הזמן.
על המחבר:
שי מולדובן - אילוף כלבים
www.dogsm.co.il