כלבים יכולים לשמוע טווח צלילים הגבוה פי כמה מטווח הצלילים שאנו, בני האדם, מסוגלים לקלוט. הצורך בחוש שמיעה מפותח שכזה, מגיע מאבותיהם של הכלבים - הזאבים. המקור לשמיעה המפותחת הינו מנגנון הישרדותי אשר מאפשר לזאבים לצוד גם חיות קטנות בעת הצורך (כמו עכברים, חולדות ומכרסמים נוספים) אשר מפיקים צלילים גבוהים מאוד.
יכולת זיהוי הצלילים, התפתחה אצל הזאבים על מנת לאפשר להם לתקשר במהלך הציד, גם אם הם רחוקים אחד מהשני. היכולת הזו היא אשר מאפשרת לכלבים לדעת שמישהו מתקרב לדלת עוד לפני שהוא בכלל מצלצל בפעמון, וכלבים בעלי חוש הבחנה גבוה של צלילים יכולים אפילו לזהות את רעש המכונית של הבעלים עוד כשהוא מתקרב לאזור החניה הביתית.
בעוד שבטבע חוש שמיעה מפותח שכזה מהווה יתרון בולט, הרי שבסביבה העירונית בה אנו חיים הוא יכול להוות גורם מפריע וצלילים רמים רבים יכולים להפחיד את הכלב כמו למשל - מייבש שיער, סיר שנופל על הרצפה ועוד. ישנם כלבים עם חוש שמיעה רגיש במיוחד, שיכולים לפתח חרדות אפילו מרעש מרוחק כמו רעם.
אובדן כושר השמיעה של הכלבים יכול להיגרם מסיבות רבות כמו גנטיקה, דלקות אוזניים, פגיעות ראש והגורם הנפוץ ביותר - זקנה. לרוב הסימן הראשון לאובדן כושר השמיעה הוא אי היכולת לזהות את מקור הצליל. ישנם מומחים להתנהגות כלבים בעולם הסבורים שגורם נוסף לאובדן כושר השמיעה אצל כלבים הוא יותר מידי רעש בעולם המודרני. בעוד שסברה זו לא הוכחה עדיין במחקרים מדעיים ניתן לזהות בעיות התנהגות רבות בקרב כלבים בעקבות רעשי סביבה חריגים כמו מנועים, מוזיקה בעוצמה גבוהה ואפילו צעקות בסביבה עירונית אשר בסופו של יום משפיעים על מצבו הנפשי והבריאותי של הכלב.
כיצד ניתן להקל על הכלב?
התאמת גזע הכלב לסביבת המגורים היא האופציה הראשונה. לדוגמה כ- 30% מהכלבים הדלמטיים נולדים עם בעיות שמיעה כאלו ואחרות, כך שיתכן שיושפעו פחות מרעשי הסביבה העירונית מאשר הפינצ'רים. בנוסף ניתן לדאוג לסביבה רגועה ושקטה בבית, ובזמן סופות רעמים וברקים לסגור את הכלב באחד החדרים בבית עם מוזיקת רקע בעוצמה בינונית כך שתעמעם את עוצמת הרעש של הרעמים.