לאחרונה פורסם מחקר של הלמ"ס והלמ"ג שמצביע על סימפטום של השכלה עודפת. לפי ממצאי המחקר, אחוז ניכר מבוגרי האוניברסיטאות והמכללות בארץ אינם מוצאים עבודה בתפקידים או במשרות שהתואמות להשכלה שרכשו.
במקרים רבים, סטודנטים לא עוסקים בתחום שלמדו בשל הפער שקיים בין האקדמיה לתעשייה, בין מגדל השן לשטח וסטודנטים רבים שמחפשים עבודה בתחום במשך לימודיהם או כבוגרי תואר, למשל, תואר ראשון במדעי המחשב, נאלצים להשלים לבד את הידע הטכני המעשי שנדרש מהם כדי לאייש משרות. אך לא רק הסטודנטים נדרשים לביצוע ההתאמה, המעסיקים עצמם צריכים להשקיע בסטודנטים ובבוגרי מדעי המחשב משאבים רבים כדי שהסטודנטים או בוגרי מדעי המחשב יוכלו להשתלב כעובדים מן המניין במשרות הרלוונטיות, במידה והם נטולי רקע תעסוקתי בתחום.
כיצד מגשרים על הפער בין האקדמיה לתעשייה
בעוד תוכניות הלימודים כוללות ידע תיאורטי רב אך לא תמיד ידע מעשי או ידע הרלוונטי לצרכיה העכשוויים של התעשייה, הרי שבפועל העבודה בתחום שונה ומצריכה ידע פרקטי כדי להשתלב בפרויקטים שונים.
האקדמיה לא תמיד מורכבת מאנשי שטח ואנשי האקדמיה לא בהכרח מודעים לחידושים שחלים בתעשייה או לדרישות העכשוויות של השוק ולכן, הסטודנטים במדעי המחשב ובתחומים רבים נוספים אינם מקבלים ידע עדכני שיוכל לסייע להם במציאת עבודה. הפן המחקרי והתיאורטי לא בהכרח עולה בקנה אחד עם הדרישות של התעשייה להכרת תוכנות שונות וכדומה.
כיצד אם כן ניתן לגשר בבחירת מוסד לימודים ותוכנית לימודים בתחום מדעי המחשב על הפער?
ראשית, מומלץ לבחור מוסד לימודים המורכב מסגל אקדמי בכיר של אנשי אקדמיה לצד אנשי שטח, יזמים וכולי שמביאים את השילוב בין התכנים האקדמיים של מדעי המחשב לתכנים שעונים על הכישורים הנדרשים לעבודה היום בזירת ההייטק. בנוסף, למוסדות אקדמיים ששמים דגש על הקשר הישיר עם התעשייה ישנה וועדה מייעצת המורכבת מאנשי מפתח בתעשייה המכוונת ומסייעת בהידוק הקשר עם התעשייה ושמירה על הרלוונטיות של נושאי הלימוד לפי מה שמבוקש ונדרש כיום התעשייה.
מומלץ גם לבדוק מראש האם הסטודנטים מעורבים בפרויקטים בשיתוף עם תעשיית ההייטק, שיאפשרו להם להשתלב בהמשך בחברות שונות ולהגיע לראיונות עבודה מצוידים במיומנויות הנדרשות בשוק. פורומים וכינוסים מקצועיים, נטוורקינג עם אנשי תעשייה מסייעים ביצירת קשרים עסקיים עם אנשי מפתח בתעשייה והכנה לעבודה מעשית בתחום.
כמו כן, במהלך תקופת הלימודים חשוב להתעניין במה שנדרש בתעשייה ולהציג יכולות, מיומנויות והערכות שיוכלו לפתוח לכם דלתות בהמשך בתעשייה. הצגת ממוצע הציונים והערכות מרצים בפני מעסיקים פוטנציאליים הינה משתלמת בטווח הרחוק ותאפשר למעסיקים פוטנציאליים להתרשם מהידע שלכם ומהשאפתנות כבר בתקופת הלימודים.