צעד חשוב ומשמעותי בקידומה של יצירת אנרגיה מתחדשת ונקיה נעשה ביום 3.4.2011, עם חתימתו של שר הפנים, מר אלי ישי, על תקנות התכנון והבניה (עבודה מצומצמת), שמקלות באופן יחסי את אפשרות הצבת מתקנים סולאריים ללא צורך בקבלת היתרי בניה להצבתם.
עד לכניסתן לתוקף של התקנות החדשות, נדרש היה לקבל היתר בניה על מנת לאפשר את הצבתם של מתקנים סולאריים על גבי גגות עסקים, מבנים חקלאיים או מבני תעשייה.
מטבע הדברים וכנהוג במחוזותינו, השגתם של היתרי הבניה לצורך הצבת המתקנים הסולאריים לא היתה קלה, וחייבה צלילה את מעמקי הבירוקרטיה הישראלית במלוא הדרה. מכשול זה היווה חסם מהותי בהגברת יצור החשמל מאנרגיה סולארית, שפגע במדיניות המוצהרת של ממשלות ישראל משנת 2002, להגביר את הפקת החשמל מארגיה מתחדשת.
התקנות החדשות שנכנסו לתוקף מאפשרות לקצר את ההליכים הבירוקרטיים, ומתירות לקבל היתרים להצבת מתקנים סולאריים ללא היתרי בניה במסלול הרגיל להשגתם.
בעוד שהתקנות הישנות התייחסו לגודל מתקן הפקת האנרגיה, שמגודלו נגזרה הדרישה להיתר בניה במסלול הרגיל, מתייחסות התקנות החדשות להספק האנרגיה המופקת מהמתקן. זהו החידוש המהותי.
כעת לפי התקנות החדשות, יכולים יזמים, אנשים בעלי זכויות בשטחים חקלאיים ו"סתם" אנשים פרטיים, להציב על הגגות בשטחיהם מתקנים סולאריים בעלי הספק של עד 50 קילו-ואט לשעה ללא צורך בהיתרי בניה בפרוצדורה המורכבת והמסורבלת, אלא בדרך קלה ויעילה הרבה יותר.
אין ספק, שהתקנות החדשות מסירות חסמים משמעותיים שהקשו ואף מנעו במקרים רבים את האפשרות של הפקת החשמל מאנרגיה סולארית, ועל כך יש לברך, אולם קיימים עוד חסמים נוספים שמחייבים את התייחסות המחוקק בכדי לבצע מהפכה ממשית בתחום.
משרדנו מייצג בעלי משקים חקלאיים ובעלי שטחים חקלאיים ושטחים תעשייתיים שונים בתהליך לקבלת היתרים להצבת מתקנים סולאריים ובמשאים ומתנים המסחריים אל מול חברות שעוסקות בהפקת אנרגיה סולארית.
נכתב ע"י עוה"ד איתי שרף ורגב אלקיים ממשרד עורכי דין: שרף, אלקיים ושות'.
מאמר זה הנו למידע כללי וראשוני בלבד, ואינו נועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. אין להסתמך על האמור מבלי להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום בטרם נקיטת כל פעולה או קבלת החלטה. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד, ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.