פסיכומטרי בחינה בשינוי
המרכז הארצי לבחינות רוצה לערוך מספר שינויים בבחינה הפסיכומטרית. השינוי הראשון הוא הוספת חלק של חיבור לבחינה על מנת לבחון את יכולת ההבעה בכתב של תלמידים. השינוי השני נוגע לאופן החישוב של הציון, היום החלקים הם 20 אחוז אנגלית, 40 אחוז לכמותי ו 40 אחוז למילולי. הכוונה של המרכז היא לערוך עוד שני סוגי חישוב: ריאלי – 60 אחוז לכמותי ו 40 אחוז למילולי ולאנגלי. הומאני – 60 אחוז למילולי ו 40 אחוז לאנגלית ולכמותי. החלק של החיבור יבוא על חשבון החלק של שינון מילים. דבר מבורך שהרי מדובר בפרק די מיותר שבודק בעיקר יכולת שינון ולא יכולת להבין חומר.
השינוי באופן החישוב נועד לשפר את היכולת של האוניברסיטאות למיין תלמידים בצורה יותר מדויקת. אין פלא שהמרכז חושב על השינויים, הרי נכון להיום הבחינה לא מנבאת בצורה מספיק טובה את היכולת של הסטודנטים להצליח בלימודים. השאלה היא האם השינויים הפלסטיים האלה יצליחו לפתור את הבעיה וישפרו את יכולת הניבוי של הבחינה.
היום יש מנגנון בחלק מהאוניברסיטאות בחו"ל שעובד בדרך הבאה: מקבלים מספר רב של סטודנטים לשנה א וממיינים את הסטודנטים לפי הבחינות בשנה הראשונה. מי שלא מספיק טוב לא ממשיך. יש בכך היגיון: בדרך זו אנחנו בוחנים את הסטודנטים לפי מה שבחרו ללמוד. קשה לקבוע בחינה שתתאים למיון של כל המקצועות הנלמדים באוניברסיטה ולכן הדרך הזו עדיפה. אם הפתרון הזה בעייתי עבורנו עדיף לערוך מבחנים לכול מקצוע בהתאם ליסודות הדורשים על מנת להצליח בלימודים באותו מקצוע.
צריך לזכור שהמטרה המרכזית של הפסיכומטרי היא להוות מנבא טוב להצלחה בלימודים ולא סתם למיין את הסטודנטים הנכנסים לאוניברסיטה, אם המטרה הייתה רק למיין יכלו לעשות זאת גם בעזרת הגרלה.