שיטות לכיבוי אש
אסונות אש היו משחר ההיסטוריה, עוד לפני היות האדם במתכונתו הנוכחית. אלא ששיטות לכיבוי אש לא תמיד היו קיימות בתרבות האנושית. בימי יוון ורומא העתיקות נהגו להעביר דליי מים מיד ליד בשעת שריפה, עד לכיבוי מוצלח (ובהנחה שהצליחו להשתלט על האש).
כיום יש לנו שיטות כיבוי אש מתקדמות יותר, שאומנם לא מבטיחות טיפול מלא ב-100% מן המקרים, אך בהחלט באחוז גבוה ונכבד מהם. להלן סקירה קצרה של כמה מאמצעים אלו.
כיבוי אש באמצעות מטפים
מַטפֶּה, או "מטף" בלשון העם, הינו גליל מתכתי הנושא בתוכו חומרי מכבי אש (לכן הוא חלק ממה שנקרא בז'רגון המקצועי "הגנה אקטיבית"). מטפים מגיעים בשני סוגים עיקריים: מטפה בלחץ ומטפה מחולל לחץ. מרבית המטפים צבועים בצבע אדום בוהק, אך ישנם גם כאלו המגיעים בצבע צהוב – משמע הם מיועדים לכיבוי אש המערבת מתכות.
כיבוי אש באמצעות מתזים (ספרינקלרים)
כאשר מדובר בכיבוי אש בתוך מבנים, השיטה הנפוצה ביותר היא שימוש במתזים, או "ספרינקלרים" בלעז. מכיוון שמדובר בשיטה אוטומטית, המתזים הינם חלק ממערכת מלאה של גילוי וכיבוי אש המותקנת במבנה.
גלאי העשן והאש מתריעים על רגע הגילוי, ובאותה שנייה נפתחים המתזים שעל תקרת המבנה – ומציפים את המקום במים או בחומרי כיבוי אחרים.
שירות מכבי האש הישראלי
כבאים ורכבי כיבוי אש אינם מראה נפוץ בדרך כלל, אך כולנו מכירים את הסירנה של כבאית מאיצה בכבישים. למעשה, שירותי כיבוי האש במדינת ישראל מוזעקים כמעט מדי יום ביומו, לכיבוי שריפות בהיקפים שונים.
רבים הם המקרים, לאחרונה, בהם אנו שומעים כי מישהו שכח סיגריה דולקת במיטה או בגד כלשהו על גבי תנור – והתוצאות ההרסניות מתפרסמות בכלי התקשורת. במצבים אלו, בהם האש התפשטה מעבר ליכולתו של אדם אחד להשתמש במטפה, אין ברירה אלא להזמין את הכבאים. אנשי המקצוע של רשות כיבוי האש מגיעים מצוידים במתזי מים, בציוד מגן מיוחד וכן בחליפות הגנה נגד גזים רעילים.
כיבוי אש אווירי
כאשר מדובר בכיבוי שריפה בשטח פתוח, יש לנהוג בשיטות כיבוי אגרסיביות יותר. לשם כיבוי שריפות בהיקפים שכאלה, מזעיקים מטוסים ומסוקים שהוסבו במיוחד לצורכי כיבוי אש. כלי הטיס נושאים מכלים מלאים בחומרי כיבוי, אותם הם משליכים מעל למוקדי השריפה בגובה נמוך.
יש לזכור שכיבוי אש מהאוויר אינו מספיק, ובכל פעולה כזו צריך לשלב גם כיבוי אש באמצעות שירותי כיבוי רגילים.
לסיכום
מאמר זה מונה את אמצעי הכיבוי העיקריים בלבד. כיום ישנן שיטות כיבוי אש נוספות, כגון מטפים אוטומטיים, ארונות כיבוי אש ועוד. בנוסף, שירותי הכיבוי בכל העולם משתמשים גם במצלמות תרמיות מיוחדות, על מנת לאתר ניצולים במוקדי האש במהירות וביעילות. אומנם זהו אינו אמצעי לכיבוי אש, אך הוא חלק קריטי מהמאמץ להצלת חיים.