חפש מאמרים:
שלום אורח
21.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

מי ברגש, מי בשכל?

מאת: ASSAF LUSTIGספרות08/04/20112086 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

רגש לעומת שכל? ללכת עם הלב או לעשות מעשה רציונלי צרוף מבלי שיקולים תחושתיים או אינטואיטיבים? זוהי חתיכת סוגיה, שלא חשבתי שאתן לסופרים צעירים "לטפל" בה עבורי.

אבל ב"רגש ושכל", נתקלתי בכמה סיטואציות אוניברסליות שגם אני הייתי בחלקן ובכמה סיפורים באנתולוגיה אפילו זכיתי לכמה רגעים של התפכחות אל מול העבר הפרטי שלי.

אציין כמה מהסיפורים החזקים ב"רגש ושכל" כדי להראות את המגמה הכללית:

הנאטורליזם המצמרר של הסיפור "קאמה מאנס" מאת אורן טרופ, בו אחיו של הגיבור נפגע בראשו בתאונת אופנוע ומאבד את היכולת להרגיש , הגיבור (בועז) צופה באחיו הופך לרובוט אנושי מתפקד ונהיה דומה יותר ויותר לאביהם ניצול השואה ובסופו של דבר הולך בעקבותיו. הכניעה הטוטאלית הזאת משתלטת על הקורא, הסופר היטב לתאר את מה שכולנו מכירים לצערי ובצורה פיוטית.

מעניין איך אורן טרופ יימצא את היכולות הספרותיות ברומן ואיך יתפתח בתור סופר שעולם הספרות ילמד לאהוב.

בסיפור "המים" מאת מורן קבסו התופעה הזאת נמשכת, הגיבור פותחבחיים חדשים לאחר שאיבד את כל שאהב, בעבודתו כמטפל בבריכת השחייה המקומית הוא פוגש נער שוויתר על קולו, וכדי להציל אותו הוא חייב להתמודד עם כל שדי העבר שלו, המסע שהוא עובר מזכך אותנו, השפה של קבסו ייחודית ומפרה, יכולות התיאור והלקיחה של הקורא למסע מעוררת התפעלות. רשמתי לי לעקוב אחרי הסופרת הצעירה הזו.

ב"אנה" של מירית שגיא, הגיבורה מלאה בהשקפות מורבידיות ותחושות של ביטול עצמי, גם פה הרגש עולה על השכל ואולי טוב שכך. שגיא גורמת לנו להזדהות עם הגיבורה ודווקא שחשבתי שנמאס לי מאנשים כאלו וזהו הישג.

כנראה שהסופרים הצעירים של היום נותנים במה לרגשותיהם (מבלי להקיא אותם) ויודעים להאזין ללב. כמו למשל בסיפור "אחדות הניגודים" של ארז מירנץ, שהולך עד הסוף עם הרגשות הקמאיים ביותר של הגיבור. ב"אחדות הניגודים" ניתן לראות איך דווקא חכמת הלב היא זו שמנצחת, יכולתו הסיפורית של מירנץ באה לידי ביטוי בסיפור הזה באיך שהיא זיקק פילוסופיות ותורות רוחניות מגוונות (עניינים שכליים יותר) לטקסט ספרותי (שמביע רגש רב) מבלי לקרוא לילד בשמו (חוץ מבכותרת), יכולת שמאד מזכירה מאד את קאמי והסיפור מצליח לשכנע בתנאים בלתי אפשריים, רק אולי ייתכן שעריכה מסוימת הייתה מביאה את הסיפור לגבהים חדשים יותר.

"עכבר הכפר" של דור בביוף, הצליח להכניס אותח לאווירת תלישות קיומית גם ביום האופטימי בו קראתי אותו, הנידחות,הפיזית וההכרתית, היישוב המתואר, המשפחה, הכל מתחבר יחד לגודש חזק. הדילמה בין הרגש לשכל בסיפור הזה מקבלת נופך חדש ומעניין, בתור מי שנתקל בסיטואציות דומות פחות או יותר, הסיפור הזה עשה לי משהו, אולי יותר מכל סיפור אחר באנתולוגיה.

יש עוד כמה סיפורים חזקים, אבל עדיף בביקורת כזאת (של 20 סיפורים יחד) להשאיר מקום לקוראים ולחובבי הספרות את העונג בלגלות כשרונות חדשים בעצמם. מספר סיפורים באנתולוגיה חזקים פחות, בעיקר בגלל בוסריות והסגרת הסיפור בחלקים מוקדמים יותר שלו, כמו כן "מסבירניות" יתר, לופים של סאבטקסט ועוד "מחלות ילדות" ספרותיות. ישנה גם בעיה עריכתית קלה באנתולוגיה וייתכן והאצבע הייתה קלה מדי על ההדק, אבל בשביל הסיפורים החזקים בה, היא ראויה וכדאי לקרוא אותה.

ציון, 7.5 מתוך 10


"רגש ושכל – אנתולוגיה של פרוזה ישראלית חדשה", כתב הוצאה לאור, 272 עמ'

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

"התייחס לכל מבקר כחסר ערך וכמסוכן"

(המניפסט הפוטוריסטי)

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ASSAF LUSTIG

מאמרים נוספים בנושא ספרות

מאת: ירון כהןספרות01/06/172285 צפיות
מי שאמר שבעידן האינטרנט אנשים יקראו פחות כנראה לא לקח בחשבון את העבודה שאנחנו קוראים בו כל היום, מאתרי חדשות ועד מדיה חברתית, וכבר רגילים למצוא מידע שמעניין אותנו מאוד בדרך זו. זה גם מה שמעורר בנו יותר את הצורך להיחשף מדי פעם לספרות יפה, ספרות מעניינת ומאתגרת את החשיבה שלנו ואת הידע על העולם.

מאת: nisim ohanaספרות02/04/171875 צפיות
כתבתם ספר פנטזיה מרתק, ואתם מעוניינים גם לפנות לקוראים באירופה? הוצאתם ספר ילדים צבעוני ואתם מעוניינים שגם הילדים בצרפת יקראו אותו? כדי לעשות זאת, יש כמה דברים שכדאי להביא בחשבון.

מאת: גיא ביסמוטספרות29/10/162715 צפיות
סדנת כתיבה יוצרת ברוח הביבליותרפיה היא סדנה עבור אנשים שמכירים בכוחה של הכתיבה האישית האותנטית ככלי להבנה וגילוי עצמו כמו גם ליצירת חיבורים עמוקים של הזדהות בין המשתתפים בקבוצה. במאמר זה אתאר בקצרה את השתלשלות העניינים בסדנאות הכתיבה היוצרת שלי.

מאת: ריקי שחםספרות27/01/163646 צפיות
מתוך אלבר קאמי ה"שיבה לטיפזה”

מאת: שרון צרפתיספרות25/01/162854 צפיות
במספרות החלו לספק את הדרישה עבור תוספות אלה שרק הלכה וגדלה עם הזמן, כאשר נוצרו כל מיני שיטות עבור ההוספה של תוספות אלה אל השיער הטבעי ברמה כה גבוהה שנראה כי המראה הוא אחיד וטבעי לגמרי

מאת: אבי בכרספרות22/01/164014 צפיות
חיים נחמן ביאליק הוא גדול המשוררים העברים בזמן המודרני, על כך נדמה כי אין עוררין, חיים נחמן ביאליק השפיע רבות על התרבות היהודית ועל ההוויה היהודית המודרנית, הקריירה הספרותית של חיים נחמן ביאליק היותה נקודת מפנה בספרות העברית המודרנית.

מאת: ד"ר אורנה ליברמןספרות20/11/153196 צפיות
על הסופר הצרפתי ברנרדן דה סן-פייר וספרו המשפיע "פול ווירז'יני", רב מכר היסטרי. פול ווירז'יני, יצירי דמיונו של דה סן-פייר, "ילדיו המאומצים", כפי שכינה אותם, הפכו לאגדה, שהכתה גלים בעולם כולו, ונתנה השראה לאמנים רבים, מפרסומו ב-1788, ערב פרוץ המהפכה הצרפתית ועד מלחמת העולם הראשונה, אם לא עד ימינו אנו.

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica