רסיטל לדכאון - טיפול בחרדה באמצעות תרופות
חרדה היא הפרעה העלולה להשפיע על חיי היומיום בצורה קלה או משמעותית, כזו המהווה פגיעה של ממש בתפקוד ובאיכות החיים. טיפול בחרדה יכול להיות נפשי, תרופתי או משולב. רוב האנשים הנעזרים בטיפול בחרדה חשים בשיפור של ממש ומציינים כי הטיפול עוזר להם לשלוט בחרדה.
כשבוחרים לשלוט בחרדה באמצעות תרופות, ניתן לפנות לפסיכיאטר, או אף לרופא משפחה שמוסמך גם הוא להתאים תרופות המיועדות לטיפול בחרדה. כיום, מכיר המדע בדרכים רבות לשלוט בהפרעות חרדה. תפקידו של הגורם המטפל הוא למצוא את התרופה הנכונה במינון המדויק המתאים לחולה מסוים.
איך עובד הטיפול התרופתי?
טיפול בחרדה דומה מאוד, מבחינה תרופתית, לטיפול בדכאון. הסיבה - המנגנונים הכימיים שנמצאים במוח ומעורבים בהתהוות שני המצבים הם דומים. המחקרים מצביעים על קשר בין דיכאון וחרדה לירידה ברמת הסרוטונין בגוף. תרופות ממשפחת ה SSR- מיועדות להעלות את ריכוז הסרוטונין ובכך להשפיע על חרדה ודיכאון.
משפחת תרופות נוספת המיועדת לטיפול בחרדה היא חוסמי בטא - תרופות אלו עובדות בעיקר על הפחתת תסמיני החרדה כמו הזעה ורעד. כמו כן משמשים חוסמי הבטא להורדת לחץ הדם והאטת קצב הלב.
תופעות לוואי
כמו לכל תרופה, גם לתרופות המיועדות לטיפול בחרדה עלולות להיות תופעות לוואי. אולם מרבית התרופות הניתנות כיום לטיפול בחרדה ודכאון הן בטוחות יחסית, עם תופעות לוואי קלות ובדרך-כלל התועלת שלהן עולה בהרבה על אי-הנוחות הכרוכה בשימוש בהן.
התופעות הנפוצות של תרופות ממשפחת SSRI מתבטאות לרוב במערכת העיכול כמו כאבי בטן, בחילות ויובש בפה. לפעמים מופיעים גם קשיים בשינה, ו/או ירידה בחשק המיני. חוסמי הבטא, בשל ההשפעה שלהם על לחץ הדם, אסור ליטול יחד עם תרופות המיועדות ללחץ דם גבוה.