במהלך השנים עולה בארגונים וחברות רבות, המודעות לנושא הבטיחות בעבודה ומעסיקים רבים וחברות שונות מכירים בצורך של בניית סביבת עבודה בטוחה לעובדים ולארגון.
על פי תקנות הבטיחות בעבודה, כל חברה המעסיקה מעל 50 עובדים, חייבת להעסיק ממונה בטיחות בעבודה. ממונה בטיחות בעבודה הוא מומחה בתחום הבטיחות, בעל הסמכה והכשרה מתאימה ותפקידו לייעץ להנהלת הארגון בכל נושאי הבטיחות השונים, הן במישור הטכנולוגי / הנדסי והן במישור הארגוני / ניהולי.
ממונה בטיחות בעבודה, מאושר ספציפית לארגון, על ידי מפקח עבודה אזורי באגף הפיקוח על העבודה, על כן, אין להטיל אחריות של ממונה הבטיחות בעבודה על אחד העובדים בחברה, אלא עם אושר כנדרש על ידי מפקח עבודה במשרד התמ"ת.
ממונה בטיחות בעבודה אחראי גם על להתריע למעסיק על סיכונים הקיימים לעובדי הארגון, כגון: חוסר בציוד מגן אישי, העדר הדרכת בטיחות מתאימה, ציוד לקויי או מסוכן, העדר מיגון על מכונה, חשיפה לקרינה או לכימיקלים וכן על הסכנות הקטנות יותר כגון: כיסא לא בטוח, ציוד משרדי שיכול לגרום לפציעות קטנות, חוסר תאורה במשרד ועוד. במסגרת תפקידו, ממונה בטיחות בעבודה מבצע גם סקרי סיכונים וסקרי מפגעים, כותב נהלים והוראות בטיחות, מניע את מערך החירום של הארגון, מדריך עובדים בדבר הסיכונים בסביבת עבודתם וכיצד להתמודד עם סיכונים אלה, מבצע בדיקת גיהותיות בסביבת העבודה, כדי לוודא שהעובדים אינם נחשפים לגורמי מחלות מקצוע.
לסיכום - ממונה בטיחות בעבודה הוא תפקיד הכרוך באחריות רבה מאוד, זהו תפקיד שמצריך הרבה מקצוענות ויכולת הובלת תהליכים ומהלכים בארגון, במספר רב של ארגונים זהו אחד מהתפקידים החשובים, אשר כל תהליכי הארגון עוברים דרכו.
על ממונה הבטיחות בעבודה מוטלת אחריות רבה לקדם תהליכים שישמרו על שלומם ובריאותם של העובדים בארגון בו הוא עובד.
עבודתו של ממונה בטיחות בעבודה הינה בפרוש עבודה המוגדרת "כהצלת חיים". תפקידו מחייב אותו, להיות תמיד עם אצבע על הדופק ולהיות מודע וקשוב לצרכים השונים ולסיכונים הרבים להם חשוף כל אחד ואחת מעובדי הארגון.