בכל מקום עבודה ישנם סיכונים רבים מסוגים שונים וחוסר המודעות לסיכונים אלו עלול לפגוע בתהליכי העבודה השונים. ארגונים אשר יחליטו לנהל את הסיכונים שלהם בצורה נבונה ולבצע, במידת הצורך, סקר סיכונים, יוכלו להתמודד עם הסיכונים הקיימים בקלות. ניהול סיכונים, המוכר גם בשמות סקר סיכונים והערכת סיכונים, הינו תהליך שמטרתו לבצע זיהוי של סיכונים קיימים והערכת עוצמתם. בכדי למנוע סכנות שאינן מוגדרות כסכנות ברמה סבירה, עליכם לבצע סקר סיכונים. 'סיכון' הוא תופעה שעלולה להתרחש באופן מפתיע ולגרום נזק רב, הן לחיי אדם והן לפרויקטים ותהליכים שונים של הארגון. מכיוון שהסיכון קיים תמיד, אנו צריכים לצמצם אותו ככל האפשר. כאשר מדובר במפעלים ובעבודות בתחום התעשייה, הסיכון קיים גם בעבודה עם מכונות, עבודה בגובה, עבודה עם מלגזה וכו'.
תהליך ניהול סקר סיכונים כולל בתוכו מספר שלבים:
שלב א' - השלב הראשון הינו זיהוי הסיכונים והגדרתם. על מנת לזהות את כל הסיכונים הקיימים, דרושה היכרות טובה מאוד של הארגון וסביבתו. הכרות מעמיקה של הארגון וסביבתו יאפשרו לכם לזהות את הסיכונים ולמנוע תרחישים בהתאם.
שלב ב' - הערכת וכימות הסיכונים. בשלב זה נעריך את הסיכויים להתממשות הסיכונים ואת מידת הנזק במידה והם יתרחשו.
שלב ג' - תוכנית היערכות להימנעות מסיכון. בכדי להקטין את סיכויי התרחשות הסכנה ולצמצם נזקים, ישנו צורך להיערך בהתאם. לדוגמא: רענון הדרכות בטיחות אצל העובדים, בקרת הציוד המגן, הוספת תקני בטיחות וכו'.
שלב ד' - בקרת סיכונים. יישום תוכנית ההיערכות על מנת שנוכל לצמצם נזקים וסכנות.
בסופו של תהליך סקר סיכונים יקל עלינו להתמודד עם הסיכון הקיים ובאמצעותו נוכל נקבל מיפוי של הסיכונים הקיימים בארגון. מיפוי זה יסייע לנו לטפל בסיכונים הקיימים בצורה הטובה ביותר. סקר סיכונים וניהול נכון של הסיכונים, יראו לנו את הסיכונים הדורשים טיפול מיידי. סקר סיכונים הוא הדרך היעילה ביותר להגברת מודעותם של מנהלי החברה ועובדיה. זכרו - סקר סיכונים הינו משמעותי ביותר בתהליך זיהוי הסכנות וצמצום הנזקים והוא יסייע לארגון להתמודד עם כל האתגרים והסיכונים העומדים בפניו.