צוואה – היא עדיין לא סוף פסוק
1. הקדמה
כלל בסיסי בדיני הירושה, הוא כי יש לכבד את רצון המצווה. משכך, אם אדם כתב צוואה בה פירט את הדרך בה ברצונו לחלק את רכושו לאחר מותו, יש לכבד את אותו הרצון, גם אם הוא אינו תואם את דרך חלוקת הרכוש – שהיה ניתן לצפות שאותו אדם ינהג בה. עם זאת, ישנם מקרים שבהם לא ברור האם הצוואה, שיקפה את רצונו האמיתי של המצווה. באותם המקרים, ניתן לפעול בהליך ששמו – התנגדות לקיום צוואה. במידה שהליך זה יצליח, יתכן שחלקים מהצוואה יבוטלו ובמקרים מסוימים יתכן גם שתבוטל כל הצוואה - אז תחולק הירושה לפי הכללים הקבועים בחוק.
2.חלוקת רכוש לאחר מות מוריש
חוק הירושה קובע כי לאחר מותו של אדם, שהיה נשוי והותיר אחריו ילדים, יתחלק רכושו בחלוקה שווה בין בין/בת זוגו(50%) ובין ילדיו(50% שיחולקו בחלוקה שווה בין הילדים). הכל נכון, אלא, אם כתב אותו אדם צוואה, אשר מורה על חלוקת הרכוש בדרך אחרת. הצוואה היא זו שמשקפת את רצונו האמיתי של היורש ולכן היא קודמת לברירת המחדל הקבועה בחוק. בצוואה יכול להורות המוריש לחלק את רכושו בכל דרך שיבחר.
3.הליך חלוקת הרכוש לפי הצוואה
לאחר מותו של מוריש שכתב צוואה, יש לפנות לרשם הירושה בבקשה לקבל צו לקיום הצוואה – כלומר, צו המורה על חלוקת רכוש המוריש בהתאם לכתוב בצוואה.
4.התנגדות לקיום הצוואה
במידה שהאמור בצוואה אינו מקובל על אחד או יותר מהיורשים, הם יכולים להגיש את התנגדותם לקיום הצוואה לרשם הירושה. במקרה כזה, יועבר הדיון לבית המשפט לענייני משפחה, אשר יבדוק את הצדקתה של אותה ההתנגדות.
5.מה הן עילות ההתנגדות לקיום הצוואה
עילות ההתנגדות לקיום הצוואה מנויות בסימן ב' לחוק הירושה. בנוסף, ניתן לתקוף את הצוואה, אם היא אינה עומדת בתנאים שבסימן א' לחוק. ואלה הם עיקרי עילות ההתנגדות:
א. הצוואה אינה ערוכה כדין: למשל אינה כוללת תאריך או שאינה חתומה ע"י המצווה. צוואה בפני עדים – אם העדים לא חתמו על הצוואה, או שרק עד אחד חתם על הצוואה, או שהעדים חתמו על הצוואה בצורה סתמית ומבלי שהבינו מהמצווה כי הצוואה משקפת את רצונו האמיתי.
ב. הצוואה נערכה ע"י מי שלא ידע להבחין בטיבה: הצוואה נערכה ע"י מי שהוא פסול דין או שהיא נערכה בשעה שאותו אדם לא ידע להבחין בטיבה. לדוגמא – צוואה שנערכה ע"י אדם שסובל ממחלת נפש קשה, המשפיעה על כושרו המנטלי.
ג. הצוואה נערכה תחת איום: הצוואה נערכה, כאשר המצווה היה מאוים. לא מדובר דווקא באיום בפגיעה פיזית, אלא, די באיום בשלילת הטבה מסוימת לאותו אדם כדי שיערוך/ישנה את הצוואה – כשברור שעריכה/שינוי כאלה, אינם משקפים את רצונו האמיתי.
ד. צוואה שנערכה תחת השפעה בלתי הוגנת: אחת מדרכי תקיפת הצוואות הנפוצה ביותר. צוואה שנערכת נוכח השפעה בלתי הוגנת שמפעיל אדם על המצווה ובכך גורם לו לערוך/לשנות צוואה בדרך מסוימת, על אף שזו אינה תואמת את רצונו האמיתי.
ה. תחבולה או תרמית: צוואה שנערכה, בעקבות תחבולה של אדם מסוים וברור כי לולא אותה תחבולה, לא הייתה הצוואה נערכת בנוסחה הקיים.
6.תקיפה הצוואה מהתאוריה לפרקטיקה
פעמים לא מעטות, מגישים יורשים התנגדות לקיום צוואה, מאחר שלדבריהם התקיימה אחת או יותר מהעילות שהוזכרו בחלק הקודם. הטענות הנפוצות ביותר המועלות נוגעות להשפעת בני משפחה על המצווה, סמוך למועד מותו או במועד שבו מצבו הבריאותי היה מעורער, כך שיכתוב צוואה המטיבה עמם או שישנה צוואה קיימת, כך שתטיב עמם. באותם המקרים, אם אכן יש חשש להשפעה פסולה על המצווה, מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי כדי לשמור על הזכויות המגיעות ליורש שקופח בצוואה.
סיכום
קיום רצונו של המצווה, הוא הכלל המנחה בדיני הירושה ולכן, במידה שנכתבה צוואה, הכלל הוא שיש לקיימה מאחר שהיא משקפת את רצונו האמיתי של המצווה. עם זאת, ישנם מקרים בהם ניתן להוכיח, כי הצוואה אינה משקפת את רצונו האמיתי של המצווה, אם זה הושפע מלחצים או אמצעים פסולים, כפי שפורט לעיל. באותם המקרים, יכולים היורש/יורשים שקופחו בצוואה, לתקוף אותה ע"י הגשת התנגדות לקיומה וכך להביא לשינויה ואף לביטולה. לפיכך, גם אם כתב אדם מסוים צוואה, חלוקת הרכוש בהתאם לאמור לה, עדין איינה עובדה מוגמרת.
- המאמר אינו יעוץ משפטי ואינו נועד להחליף ייעוץ כזה -
מאמרים נוספים בנושא דיני משפחה: