ילדים וגני שעשועים - כיצד נשמור על ילדינו?
באדיבות אתר ארגון 'בטרם' לבטיחות ילדים
http://www.beterem.org
המשחק הוא מרכיב חשוב בהתפתחות הבריאה של הילד. גני שעשועים מאפשרים לפתח מיומנויות מוטוריות וקוגניטיביות וחברתיות.
אולם רבים מהילדים חשופים לסכנת היפגעות בגני שעשועים: פגיעות ממתקנים, כתוצאה מהילכדות במתקן או מנפילה מהמתקן.
על פי התקן (תקן 1498), מוטלת על הרשות המקומית חובה חוקית לבטיחות כל מתקן, לתחזוקתו ולסימונו. ראש העירייה הוא האחראי לתקינות המתקנים.
החוק מחייב לערוך בדיקה תקופתית של המתקנים לפחות אחת לשנה, על-ידי בודק מוסמך. אם נמצאים ליקויים חמורים, יש להשבית את המתקן ולמנוע כניסה של ילדים לתוכו עד לתיקון הליקויים.
בינואר 2001 נוספה דרישה חדשה לתקן הישראלי: על כל מתקן משחקים יש לסמן מתי נערכה הבדיקה התקופתית האחרונה, מתי צפויה להתקיים הבדיקה הבאה ומיהו הבודק. אם נמצאו ליקויים, יש ליידע את ההורים עליהם בשלט אזהרה בולט.
לאחרונה הוחלט על אימוץ תקן חדש, המהווה למעשה אימץ של תקנים אירופאים מקבילים. אולם, התקן החדש עדיין לא בתוקף, וגם עם כניסתו לתוקף (בחודשים הקרובים) הוא יחול אך ורק על מתקנים שיוצבו מכאן ולהבא, ומתקנים ישנים ימשיכו להיות כפופים לתקן הישן, במשך תקופת הסתגלות של שלוש שנים. עם זאת, מבחינת הדרישה לבדיקות תקופתיות, בקשת הרשויות המקומיות לשנות את התקן כך שחובת הבדיקה התקופתית תחול אחת לשנתיים ולא אחת לשנה נדחתה, וגם התקן החדש קובע כי יש צורך בבדיקה חודשית בידי מפעיל המתקן ובבדיקה שנתית בידי מעבדה מאושרת.
ארגון 'בטרם' מדגיש כי עיקר הבעיה היא בשמירה על דרישות התקן לאורך זמן. המתקנים המוצבים מתאימים לתקן, אולם התחזוקה אינה מספיקה ולא עומדת בדרישות התקן, ולפיכך גם במתקנים שהיו בטיחותיים בתחילה עלולים להיווצר מפגעים בטיחותיים.
יש צורך באכיפה שיטתית ומקיפה של דרישות התקן, וכן בהגברת המודעות של המשתמשים במתקנים לחשיבות הנושא הבטיחותי.
אם נתקלת במפגע בטיחותי בגן השעשועים הנך מוזמן להוריד מהאתר מכתב פנייה לראש הרשות המקומית, המתריע על המפגע.
להורדת המכתב - http://www.beterem.org/download/files/74-08_ליקוי_בטיחות_בגן_השעשועים_השכונתי_3314.doc
(אצלנו תוכלו למצוא מתנפחים לגני שעשועים, מתנפחים למגוון גילאים – עידן מור)