טרם התעניינותכם בתהליך טיפול פסיכולוגי מוטב לעיתים לבדוק דרכים אחרות לשיפור המצב, במיוחד אם מדובר בבעיות קלות יחסית או בהרגלים שגויים ששינוי קל בהם עשוי לחסוך טיפול פסיכולוגי.
אפשר לתת דוגמה מעולם ההורות והילדים: נושא חשוב המטריד הורים רבים הוא נושא של דימוי עצמי ובטחון עצמי בילדים.
לא תמיד צריך טיפול פסיכולוגי על מנת לשפר דימוי עצמי בילדים. לעיתים ההורים צריכים פשוט לשנות פרספקטיבה ואמץ שיטות חינוך שונות מאלו שהיו מורגלים אליהן עד כה:
גישות חינוך מוטעות כמו פינוק והגנה יתירה הן גישות שבסופו של דבר כן יכולות לגרום לבטחון עצמי ירוד, ולכן מומלץ להורים לעודד עצמאות בילדיהם ולחזק בטחונם באמצעות הטלת מטלות שעשייתן תגרום לילד סיפוק ובטחון ביכולותיו.
עם זאת, ישנם מקרים הקשורים לדימוי עצמי ובטחון עצמי שכן דורשים טיפול פסיכולוגי. הכוונה למשל לביישנות קיצונית, מקרים של אילמות סלקטיבית וכן בעיות חברתיות או רגשיות שאינן בגדר הרגיל.
בנוסף לתהליך טיפול פסיכולוגי שמומלץ לעבור במקרים אלו, ניתן לחזק טיפול פסיכולוגי על יד טיפולים אחרים כגון חיזוק רגשי באמצעות טיפול באמנות, חיזוק הבטחון העצמי באמצעות חוגים ותחביבים שהילד אוהב במיוחד.
לגבי בעיות חברתיות, למעט טיפול פסיכולוגי יש לשתף את המחנכת ולמעשה את כל צוות בית הספר במהות הבעיה ולגייסם לעזור ביצירת קשרים עם חברים חדשים. תפקיד ההורים במקרה זה הוא ליזום מפגשים אחר הצהריים.
טיפול פסיכולוגי בקרב ילדים נעשה על ידי פסיכולוג ילדים ולעיתים על ידי פסיכולוג חינוכי.
חשוב ביותר לבדוק שאנשי מקצוע אלו אכן מיומנים ומורשים בביצוע טיפול פסיכולוגי.
קיימים כמובן גם מומחים של טיפול פסיכולוגי בבני נוער . מטפלים אלו יכולים לעזור בבעיות שונות של גיל ההתבגרות. גם כאן חשוב לגייס את הצוות החינוכי כמסייע לתהליך טיפול פסיכולוגי.
בכל אלו בל נשכח את ההורים שהם חולייה קריטית מבחינת שיתוף פעולה עם טיפול פסיכולוגי. בעניין זה ניתן לציין טיפול פסיכולוגי הנעשה לעיתים בשיתוף ההורים, ואפילו טיפול פסיכולוגי משפחתי.
סוגים נוספים של טיפול פסיכולוגי הם טיפול זוגי וטיפול למבוגרים.