עד לאחרונה, כל מי שצילם מתחת למים היה שייך לאיזה ערוץ טבע כזה או אחר, או סתם הרפתקן משועמם ועשיר.הציוד שבעזרתו מצלמים מתחת למים היה יקר ולא התאים לכיס של רוב האנשים, והיה צורך בהזמנתו במיוחד מהחברות, שכן הוא לא נמכר להמונים מחוסר כדאיות כלכלית. כמו כן ספורט הצלילה לא היה מוכר כספורט בטוח מספיק ואנשים עדיין ראו בה דבר מסוכן. אך כמו הרבה דברים , בשנים האחרונות גם דיסיפלינה זו משתנה מאוד. מהפכת הדיגיטל ובראשה המצלמות הדיגיטליות, גרמה לכך שציוד הצילום התת-ימי הפך להיות זמין כלכלית ואיכותי מאד.עם כל מצלמה חדשה שיצאה לשוק, החברות השונות החלו גם להוציא מארזים תת מימיים מתאימים . האינטרנט הפך גם הוא לזירה שדחפה את התחום בכך שכעת כל צלם חובב יכול לחלוק את התמונות שהוא מצלם עם חבריו בפייסבוק ובשאר הרשתות. כיום סביר מאוד שבסיום קורס צלילה בסיסי, יציעו לכם במועדון הצלילה לעבור קורס צילום תת ימי.
אז איפה נתחיל ?
קודם כל . קורס צלילה. רשיון צלילה הוא הכרחי כדי להיות צלם מוצלח מתחת למים. אין באמת דרך להתחמק מזה. יחד עם זאת, גם קורס צלילה בלבד לא בטוח שיספיק לכם.צריך גם להיות מאוד מיומן.אחד האלמנטים החשובים בצילום תוך כדי צלילה הוא היכולת להתלב בטבע. לא להפריע. רק להתבונן. על הצלם להיות יכול להתקרב לאובייקט מסויים מבלי להסב את תשומת ליבו ולהבריח אותו, ולהיות יכול לשמור על ציפה מאוזנת כדי לא לפגוע פיזית בטבע מסביב.
אסור לשכוח .. מעבר לכל, מדובר פה בצילום. לכן על הצלם התת ימי להיות בעל ידע בסיסי בצילום ובהכרות עם ציוד הצילום.הבנתם של מונחים בסיסיים תהיה צעד נכון בדרך לצילום התת ימי . אורך חשיפה ,מהירות תריס(shutter) ,מפתח צמצם(aperture) ,וכן מבזק (פלאש),והבנת הקומפוזיציות השונות, חשובים לצילום מוצלח ואיכותי. בצילום כמו בכל תחום, אם התוצאות לא טובות לאורך זמן, הדבר עלול לגרום לצולל-צלם המתחיל לעזוב את התחום מהר מאוד, לכן חשוב לגשת אליו בצורה נכונה. או בקיצור .. אתם רוצים להעלות את התמונות לפייסבוק , אז כדאי שהן יהיו שוות משהו !
ועכשיו, מצלמה ומארז תת ימי...
המינימום כדי להתחיל לצלול הוא מצלמה תת ימית ומארז. הרבה מאוד מצלמות בשוק מציעות מארז תת ימי כאביזר נלווה. המארזים הללו לרוב אמינים ומספיקים לגבולות הצלילה הספורטיבית של 30 מטר.כל מצלמות הפוקט ב1200 שקל של אחת החברות המובילות תעשה את העבודה. לא צריך להשתגע ישר בהתחלה ולקנות משהו יותר יקר.מארז למצלמת פוקט יעלה באזור ה1000 שקל. מארזים גנריים הם יותר יקרים, אבל נחשבים גם יותר טובים בעיקר בגלל שהם נותנים אפשרויות הרכבה של ציוד היקפי כגון פלאש חיצוני, ועדשות רטובות. את הקייסים הגנריים בד"כ ניתן לראות במועדוני הצלילה השונים, כאשר המדריכים מצלמים את משתתפי קורס צלילה , או משתתפי צלילה מודרכת.
מלבד כל אלה, גם ציוד היקפי כגון מבזקים, עדשות ופילטרים עשוי לשפר משמעותית את איכות הצילו, אך עלול לרוקן את הארנק בדרך. מבזק חיצוני טו וזרוע 2500-3500 שקלים. עדשות WIDEANGLE ופילטרים שונים הם גם פופולריים למדי .עלות העדשות השונות עשויה להגיע לאלפי שקלים ומיועדת בעיקר למקצוענים שיודעים מה הם צריכים.
סיימנו קורס צלילה, קנינו מצלמה... איפה מצלמים ?
אילת. באמת. אמנם נורא יפה במאלדיביים ואיי גלאפאגוס עוצרי נשימה, אבל בתור התחלה, אילת היא מושלמת. רוב הישראלים חושבים שבאילת עושים רק קורס צלילה, ועם רשיון הצלילה צוללים בעולם. אבל זה לא נכון. אתרי הצלילה באילת נחשבים בעולם לגן עדן לצילומים של מאקרו וצילום בכלל, וזאת בשל תנאי הראות המעולים והזרמים החלשים. תחרויות רבות בתחום מתקיימות באילת, ומארחות את טובי הצלמים בעולם, אז כנראה שיש פה משהו ...
לסיכום, קורס צלילה, קורס צילום, קונים מצלמה תת ימית , ויאללה , לאילת !