אימוץ ילד הזקוק לאימוץ
לפעמים ילדים שאין להם בית ו/או מסגרת נורמלית לגדול בה, יוכנסו להליך האימוץ. כך, למעשה, אפשר לסייע לילדים למצוא בית חם שייקח אותם תחת חסותו, ומסגרת משפחתית.
כמו כן, בבואם של בתי המשפט לדון בהחלטה כלשהי בנושא של אימוץ, העיקרון שמנחה אותם הוא העיקרון של טובת הילד.
אימוץ ילד שמשפחתו הביולוגית מבקשת זאת
ישנם מקרים מסוימים בהם הורים ביולוגים שאינם מסוגלים לספק לילדיהם צרכים בסיסיים, יאלצו לומסרם לאימוץ מתוך רצון שהילדים יגדלו בתנאים טובים יותר. כמו כן, ישנם אף מקרים בהם ילדים ימסרו לאימוץ אפילו ללא הסכמתם של ההורים הביולוגים מתוך רצון בטובת הילד, אך בתי המשפט, בהגיעם להחלטה שילד ימסר לאימוץ גם בלי הסכמתם של ההורים הביולוגים, מסירת הילד לאימוץ תישקל תוך כדי הבחנה והתייחסות לנזק שעלול להגרם בגלל ניתוק בין הורים לילדיהם.
אי יכולת להוליד או ללדת וסוגית האימוץ
לרוב, זהו תהליך שפונים אליו הרבה זוגות שאינם מסוגליםמצליחים להוליד מכל מיני סיבות, ובשבילם קיימת האפשרות לבחר באימוץ, אבל רק אחרי בדיקות כושר גידול ילדים ויכולת כלכלית.
מעורבות המדינה בהליכי אימוץ
המדינה מתערבת בתהליכי אימוץ, תוך דאגה שאותו ילד בר אימוץ, יגדל במשפחה שיש לא האפשרות והרצון לספק לו סביבה מתאימה.
קיימת האפשרות לאמץ ילדים בהם קרובי משפחה כמו גם ילדים שהם לא קרובי משפחה.
מלבד זאת, על פי החוק, אם זוג רוצה לאמץ, יהיה עליו לעמוד בכמה קריטריונים, על מנת שבית המשפט, הגורם המוסמך היחיד לתת צו אימוץ, יאשר את האימוץ.
מה לגבי הסכמת ההורים הביולוגיים לאימוץ ילדיהם?
לפי העיקרון נדרשת הסכמתם של ההורים הביולוגים לאימוץ ילדיהם. אבל, יהיו מקרים בהם לא צריך הסכמה, לדוגמה, במקרה שזהות ההורים הביולוגים לא ידועה, או אם ההורים הביולוגים לא מוכנים להכיר בילדם, או שהם לא כשירים לגדל את ילדם וכד'.
התוצאות של צו האימוץ
למעשה, צו האימוץ הוא צו שמחיל על ההורים המאמצים את מלוא הזכויות והחובות שיש להורים כלפי ילדיהם ולוקח אותם מההורים הביולוגים.
קיימים מקרים מסוימים בהם, כחריגה מהנורמה, ההורים הביולוגים יקבלו זכויות ספורות כמו זכויות ביקור.
מה לגבי אימוץ ילדים מחו"ל?
על פי החוק, בקשה לאימוץ ילדים מחו"ל יש להגיש לעמותה מוכרת שעוסקת בתחום של אימוץ בין לאומי. מוטלת על אותה עמותה האחריות לוודא את כשירותם של מגישי הבקשה, כולל מצבם הכלכלי, הסטטוס המשפחתי שלהם ויושרם.
לאחר שהעמותה תבצע את הבדיקות הנ"ל, היא תיצור קשר עם הרשות המוסמכת להליכי האימוץ מהמדינה הזרה, במקרה שנתנתה הסכמה להליך האימוץ מהרשות, או אז תאושר כניסתו של המועמד לאימוץ לארץ, באישורו של שר הפנים כמובן, והעמותה תערוך בדיקות תקופתיות אצל המשפחה המאמצת, לגבי ההתאמה בין המשפחה המאמצת לילד המאומץ.