משחקי זיכרון
אחד הדברים הכי טובים שאנחנו יכולים לעשות על מנת לשפר את הזיכרון שלנו הוא לשחק משחקי זיכרון. כן, זה נשמע אולי ילדותי, אבל הכוונה אינה רק למה שאנחנו מכירים כ"משחק הזיכרון" בו צריך להפוך קלפים ולהתאימם זוגות זוגות. הכוונה למשחקי זיכרון שאנחנו יכולים לשחק עם עצמנו על מנת לשפר את הזיכרון שלנו או לבדוק שהוא פועל כמו שצריך. אחד הכלים החשובים ביותר בתחום פיתוח החשיבה הוא פיתוח היכולת לשחק עם המחשבות שלנו, להטות אותן לכיוונים שאנחנו רוצים, לאלתר ולהתמודד עם שינויים. אחד הדברים שאפשר לעשות על מנת להתחיל לפתח את היכולת הזו היא משחקי זיכרון שונים.
למשל, אנחנו מנסים להיזכר בשמו של אדם או בשם של מקום. אנחנו יודעים בוודאות שידענו פעם את השם הזה, כלומר בשלב מסוים בחיים היינו מסוגלים להגיד אותו. אנחנו מנסים להיזכר ולחפש אפיזודות מהעבר בהן היינו צריכים להגיד את השם הזה או שיצא לנו לומר אותו למישהו אחר. כך אנחנו מנסים להיזכר בדברים שלאו דווקא שמנו לב אליהם כאשר הם התרחשו, ואנחנו מנסים להבדיל בין הדברים שהם למעשה הדמיון שלנו לבין דברים שקרו באמת. משחקי זיכרון כאלה יכולים לעזור לנו להבדיל בין הדמיון שלנו לבין המציאות, וחשובים לפיתוח החשיבה בכל הגילאים ובייחוד בגיל המבוגר.
לפי אחת התיאוריות בתחום הפסיכולוגיה והביולוגיה, מחלת אלצהיימר נגרמת באחוזים גבוהים יותר אצל אנשים שלא עסקו בפעילות חשיבתית או פעילות אחרת שמאמצת את המוח במשך שנים רבות. במקרים כאלה המוח נמצא הלכה למעשה במצב מסוים של ניוון, כלומר חוסר הפעילות גרמה לו נזק מצטבר לאורך השנים. כאשר אנחנו משחקים משחקי זיכרון אנחנו למעשה שומרים על המערכת בפעילות ויכול להיות שזה עשוי לעזור במניעת אלצהיימר בגיל מבוגר. אפשר לקבל רעיונות למשחקי זיכרון שונים ומגוונים באמצעות שיטוט ומחקר נושא האלצהיימר והזיכרון באינטרנט, וגם כמובן אפשר לשחק כל מיני משחקים אחרים במחשב, ורבים מהם כוללים היבטי תרגול הזיכרון. משחקים כאלה יכולים לשפר את החשיבה ואת הריכוז, וכאמור לעזור במניעת אלצהיימר. משחקי זיכרון רבים אפשר לתרגל וללמוד לבד, ואפשר גם ללכת למכון אימון מוחי כל פרק זמן מסוים על מנת לקבל אינדיקציה מקצועית למצבנו. הדבר חשוב במיוחד במקרי היסטוריה משפחתית של אלצהיימר. פעילות פיתוח חשיבה ואימון קוגניטיבי יכולה להיות מהנה וגם מועילה, ולכן היא מאוד מומלצת. פיתוח חשיבה היא משהו שכדאי להשקיע בו בכל גיל, צעיר או מבוגר. משחקי זיכרון הן אחת הדרכים היעילות והפשוטות לעשות זאת, וזה יכול לעזור לשמור על צלילות מחשבתית בגילאים מתקדמים והדבר בהחלט שווה את ההשקעה.