ישנם מספר שלבים לניהול כלכלת משפחה בצורה תקינה ומאוזנת. נתחיל בהתייעלות ברמת ההוצאות המשפחה הקבועות ובניהול שוטף של משק הבית. למדו על ההוצאות שלכם, בקשו מהבנק שלכם את רשימת ההוראות קבע שברשותכם, עיינו בפירוט כרטיס האשראי ובדפי חשבון בחודשים האחרונים, מומלץ מאוד לבקש גישה לחשבונכם דרך האינטרנט (ניתן לבקש הרשאה מידע בלבד, ללא פעולות). אפשרות זו תקל מאוד על ניהול שוטף של הוצאות המשפחה ועמידה בתקציב המשפחתי החודשי. תעדו את כל ההוצאות הקבועות בחודשיים-שלושה האחרונים דרך חשבון הבנק וכרטיס האשראי.
עיינו ברשימה ובדקו האם אתם מזהים כל הוצאה? האם קיים מוצר בעבורו אתם משלמים ולא צורכים? אם כן צרו קשר עם אותה חברה וקבלו פרטים על המוצר, האם ניתן לבטלו? (האם יש קנס ו\או התחייבות).
שלב שני: בנו רשימה משנית של הוצאות המשפחה הקבועות בתחומים תחרותיים. חברות שאתם משלמים להם באופן קבוע כל חודש בעבור אינטרנט ,טלוויזיה,עיתונים, טלפוניה, ביטוח נכס וחיים של המשכנתא וכו'.
צרו קשר עם החברות המתחרות בכל תחום, קבלו הצעה ולאחר מכן פנו לחברות שלכם וספרו להם על ההצעה שקיבלתם. (סביר להניח שהם ישוו את ההצעה או יתנו לכם הצעה טובה יותר).
טיפ בנושא המשכנתא, במידה ויש לכם ביטוח חיים ו\או נכס דרך הבנק סביר להניח שהביטוח יקר יותר מאשר בחברות פרטיות, פנו לחברות מתחרות כמו AIG, ביטוח ישיר ובקשו מהם הצעת מחיר לביטוח חיים ונכס, תופתעו לגלות שההצעה נמוכה משמעותית מביטוח של הבנק ובדרך כלל התנאים של הפוליסה הורחבו.
טיפ חשוב מאוד בנושא התחייבויות כלכליות- הימנעו התחייבויות. התחייבות קושרת אתכם לטווח ארוך ויציאה מהסכם ההתחייבות לרוב מלווה בקנס לא קטן. לעיתים עדיף לשלם קצת יותר בכל חודש, לאפשר מעבר בין חברות מאשר לשלם פחות ובכך למנוע תחרותיות בין החברות. למרות זאת לעיתים התחייבות יכולה לתת מחיר מנצח במיוחד במוצר שאתם נאמנים לו למשל עיתון מסויים. במקרה זה, יש להפעיל שיקול דעת תוך ידיעה שמניעת התחייבות מצמצמת לי את האפשרות לתחרות בעתיד. קחו לדוגמה את חבילות הגלישה באינטרנט, מהירות הגלישה עולה בהתמדה כל הזמן אצל הספקים ומחירי החבילות משתנים בתדירות גבוהה, בנוסף ישנם מבצעים למנויים ומצטרפים חדשים, במידה והתחייבתם לחבילה מסויימת לשנה אתם בבעיה.
טיפים נוספים בתחום כלכלת המשפחה וניהול תקציב משפחתי ניתן למצוא באתר: המדריך לכלכלת הבית והמשפחה.
רונן