הסיבות להופעת עצירות ילדים מתחלקות לסיבות נפשיות ורפואיות. כיום נהוג להגדיר עצירות של ילדים כתופעה במסגרתה מתקיימת ירידה ביציאות, וכן לעתים עצירות ילדים מלווה בקושי או בכאב במהלך היציאה. אם נסתכל באופן מעמיק יותר על הגוף ועל התופעות המתרחשות במהלך עצירות, נראה כי הגוף סופח אליו מים מהמעי הגס דבר הגורם לצואה להפוך ליבשה ולכן היא נעצרת ולא יוצאת החוצה. במובן הרפואי, עם הופעת עצירות ילדים רפלקס הפינוי שאחראי על דחיפת הצואה החוצה לא מתפקד כראוי. כיום ניתן לטפל בתופעה דרך תרופות נגד עצירות שחלקן אף ניתנות ללא מרשם, אולם במצבים חמורים מומלץ לפנות לרופא.
מחסור בשתיית נוזלים נחשב למרכיב עיקרי המצריך טיפול בעצירות. הגוף זקוק למים מדי יום הן עבור התפקוד הכללי שלו והן בכדי לסייע לתנועת המעיים וריכוך הצואה. לכן מומלץ לשתות כמות של נוזלים מדי יום כחלק מהמלחמה נגד עצירות. סיבה נוספת הקשורה לזונה היא אכילה של מזונות דלים בסיבים – בעוד שסיבים תזונתיים עוזרים לפעילות התקינה של המעיים, הימנעות ממרכיבים אלה במזון פוגעת בשלב טיפול בעצירות. ניתן לצרוך מזונות כמו דגנים ולחמים מלאים, פירות יבשים ובמיוחד שזיפים ותאנים, וכן ירקות ופירות טריים יעזרו נגד עצירות.
מבחינת הסיבות הנפשיות שגורמות להתחלת טיפול בעצירות, הימנעות או התאפקות מללכת לשירותים ידועה כתופעה שכיחה במיוחד. אצל ילדים רבים קיים הפחד להתפנות במקומות ציבוריים או בבתי שימוש מחוץ לבית. ילדים רבים פשוט נמנעים מלבקר בשירותים ללא כל סיבה, וכך נגרמת עצירות ילדים. במקרה שכזה, ועל מנת לעזור בטיפול נגד עצירות, מומלץ לשוחח עם הילד ולעודד אותו להתפנות לשירותים בעת הצורך. כמו כן, ניתן לשוחח עם המורים או נציגים מבית הספר על מנת להעלות את הבעיה ולשים עליה דגש במהלך השיעורים, כחלק מתהליך טיפול בעצירות.