החברה המודרנית במציאות העכשווית פותחת דלת להרכבים משפחתיים שונים בחברה. כך ניתן למצוא משפחות חד מיניות או חד הוריות. באותו האופן, גם מוסד הנישואים איננו טאבו כשהיה בעבר וזוגות רבים מתגרשים או בוחרים מלכתחילה לחיות ביחד ללא הסכם נישואין. במקרה כזה, כדאי לנסח הסכם חיים משותפים. הסכם חיים משותפים מסייע לאגד את הזכויות והחובות של בני הזוג במהלך חייהם יחדיו ובמקרה חלילה,של פרידה.
במאה השנים האחרונות, ערכים של שוויון ועצמאות הלכו והתפתחו, גם לתוך המערכת הזוגית. התהווה שוויון זכויות בין הגבר לאישה גם באופן כללי וגם בחיי הנישואין. בעקבות כך גובשו החלטות על הסכמים שונים שיש לנסח על מנת לפרט את זכויותיו של כל בן זוג במערכת הזוגית. כך נוצרו הסכמי ממון, טרום נישואין, גירושין וכו'.
כיוון שזוגות רבים בוחרים לוותר על טקס נישואין ולחיות ביחד ללא נישואים, גובש גם הסכם חיים משותפים. הסכם כזה נחתם בין בני הזוג כאשר הם בוחרים לחיות במשותף ובני הזוג מנסחים אותו כאשר האהבה ביניהם פורחת ללא משקעים וכאבים, מתוך מחשבה עתידית, לקיחת אחריות ואמון אחד בשני.
"אני אדם יהודי המעוניין לחיות חיים משותפים עם העובדת הזרה של סבתי, אינני מעוניין להינשא לה, כיוון שאני יודע שבעוד כמה שנים היא מעוניינת לשוב לפיליפינים. האם יש לנסח הסכם חיים משותפים בינינו אפילו שהפרידה ידועה מראש"?
במקרים בהם החיים המשותפים המתוכננים הינם קצרים בשל עקירה מתוכננת של אחד מבני הזוג, מחלה חשוכת מרפא וכד', הסכם נישואין לא רק מומלץ אלא אפילו הכרחי כיוון שבהינתן מראש תוצאה של פרידה, כדאי להיות בטוחים שלא נפסיד ממנה מהפן הרכושי.
הסכם חיים משותפים יכול להיחתם בין זוגות חד מיניים , בין יהודי או יהודיה ללא יהודי/ה, בני זוג המתחילים פרק ב' ונכוו מהזוגיות הקודמת שלהם ומפחדים להפגע שוב, בין כהן לגרושה (אשר לפי ההלכה היהודית אסורים בחיתון) ובכלל, שני בני זוג המעדיפים חיים משותפים ללא נישואין. לפעמים הבחירה בחיים משותפים ללא נישואין נובעת מהרצון לקשר רציני ומשותף אך לא מחייב כנישואין. במקרים כאלו, הסכם חיים משותפים חשוב ביותר כיוון שהוא דואג לזכויות של בני הזוג בעת פרידה כמו חלוקת רכוש, נכסים משותפים, מזונות עבור ילדים משותפים ככל שיוולדו או אם קיימים וכד'.
הסכם חיים משותפים מאגד בתוכו זכויות הקשורות לממון, נכסים, הוצאות, הכנסות, ילדים ,מזונות והסדרי ראית הילדים וכל מה שרלוונטי לבני הזוג. הסכם חיים משותפים מונע אחר כך התדיינות מורכבת וארוכה בבית המשפט ומחייב את הצדדים לעמוד בהסכם עליו חתמו.
ההסכם נחתם בין בני הזוג בסיועו של עורך דין לענייני משפחה ומובא, לעיתים, לאישור בית המשפט. בית המשפט בודק ומוודא כי בני הזוג אכן הבינו את תוכנו של ההסכם עליו הם חתומים, מה שנותן תוקף נוסף להסכם במקרה של פרידה.
המידע שלפניכם הינו כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחברת אינה נושאת באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל ייעוץ מקצועי משפטי ו/או אחר לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים