במאמר זה נסביר מהן הלוואות חוץ בנקאיות, מה ההבדל בין הלוואות אלו להלוואות בנקאיות רגילות ולמי הן מתאימות במיוחד. הלוואות חוץ בנקאיות הן הלוואות כספיות הניתנות ע"י גופים פיננסיים שאינם בנקים – ומכאן שמם – הלוואות חוץ בנקאיות.
בעבר יכלנו לקבל הלוואות כספיות רק באמצעות הבנק, אשר לרוב דרש ערבים וביטחונות מראש. כאשר הבנק נותן הלוואה, הוא לרוב משתמש בכספי הפקדונות של הלקוחות האחרים בבנק, ולכן חשוב לו לודא שהכספים הנלווים אכן יחזרו לבנק. בכדי להבטיח את החזרת הכספים, הבנק בודק האם למבקש ההלוואה יש הכנסה קבועה ויציבה, נכסים כלשהם הנמצאים בבעלותו ובמידת הצורך הוא דורש החתמת ערבים ואף העמדת ביטחונות (רכב, דירה וכדומה).
בעקבות כך נוצר מצב בו לא כל מי שביקש הלוואה זכה לקבל אותה – והוא נותר ללא אלטרנטיבה לגיוס הכסף. כיום, ניתן לקבל הלוואות חוץ בנקאיות באמצעות גופים פיננסיים שונים, דוגמת: חברות אשראי, חברות ביטוח ובתי השקעות (על חשבון קופות גמל או קרן חיסכון).
ישנם מספר יתרונות בלקיחת הלוואה חוץ בנקאית:
- ניתן לקבל הלוואה עד 30,000 ש"ח ללא החתמת ערבים והעמדת ערבויות.
- בחלק מהמקרים הריבית (ועמלת דמי שירות) יכולה להיות נמוכה יותר מאשר בהלוואות בנקאיות
- במצבים של משיכת יתר בחשבון העובר ושב (אוברדראפט) ניתן לחפש מקורות מימון נוספים חוץ בנקאיים. באופן זה אנו מקבלים אשראי נוסף שאיננו במסגרת הבנק.
כל אחד מאיתנו זקוק להלוואה בתנאים שונים, ולכן עלינו לתאם בין הצרכים שלנו לדרישות הגוף המלווה – מה גודל המשכורת שלנו, סכום ההלוואה המבוקש ויכולת עמידה בתשלומים. יש לבדוק היטב מהו התקציב הריאלי שלנו כדי שלא נתחייב להלוואה גדולה מדי שלא נוכל לעמוד בתשלומים שלה.
כיוון שיש הבדלים רבים בין הגופים הפיננסיים השונים, מומלץ לערוך השוואה מקיפה בטרם מחליטים היכן לקחת הלוואה חוץ בנקאית. זכרו כי יש לבדוק לא רק את גובה הריבית, אלא גם את הפריסות לתשלומים, עמלת דמי שירות ופרמטרים נוספים.