במאמר זה נסביר מהם בתי השקעות, כיצד מנהלים תיק השקעות בפועל ומהם הקריטריונים שעליכם לבחון בטרם תחליטו היכן להשקיע את כספיכם. אם צברתם סכום כסף מסויים בעקבות חסכון משכורת, ירושה, זכייה לא צפויה וכדומה – כדאי לכם לשקול היטב את האופציות העומדות בפניכם להפקת רווחים עתידיים.
קיימים שני מסלולים מרכזיים להפקת רווח מסוג זה - השקעה וחסכון. מסלול חסכון נעשה לרוב בבנקים, כאשר אנו סוגרים סכום כסף בחשבון הבנק שלנו במטרה לצבור ריבית. אופציה זו נחשבת כבעלת סיכון מינימלי המבטיחה ריבית קבועה, ולכן היא עדיפה לזהירים שבינינו.
מסלול השקעה נעשה לרוב באמצעות בתי השקעות אשר באמצעותו אנו משקיעים את כספנו בבורסה. אופציה זו נחשבת כבעלת סיכון רב יותר ביחס לחסכון בבנק והתשואה בה אינה מובטחתאך הסיכוי לרווח גדול יותר. אלו שבוחרים להשקיע את כספם באמצעות בתי השקעות יהנו מצוות מומחים פיננסיים אשר יעמוד לרשותם מטעם אותו בית השקעות, דוגמת אנשי שוק הון, אנליסטים, יועצי השקעות וכדומה.
בתי השקעות משקיעים את כספנו במספר מסלולים וכלים פיננסייים כגון מניות, אגרות חוב, מטבע חוץ, קרנות נאמנותועוד. מכלול ההשקעות הכספיות שלנו מאוגד לתוך תיק השקעות אחד המנוהל ע"י מנהל תיקי השקעות.
מנהל תיק השקעות הוא האיש שמחליט בפועל היכן להשקיע את כספינו, בהתאם למדיניות ההשקעה שנקבעה מראש על ידי המשקיע ויועץ ההשקעות שלו. במדיניות ההשקעה קובעים איזה חלק מכספינו אנו מעוניינים להשקיע באגרות חוב ואיזה במניות. אגרות חוב נחשבות להשקעה בטוחה יותר לעומת מניות, ובהתאם לכך גם פוטנציאל התשואה יכול לגדול.
בתי השקעות מנוסים, בעלי וותק רב וצוות מקצועי, יעזרו לנו להפיק תשואה נאה. כייוון שחסכונותינו נמצאים בידיהם, חשוב מאוד שנדע לבחור נכון בית השקעות שיתאים לצרכינו. ישנן מספר נקודות חשובות במיוחד שכדאי לשים לב אליהן בטרם בוחרים בית השקעות:
ותק, ניסיון מוכח ומקצועיות – בדקו כמה שנים קיים אותו בית השקעות וחפשו ביקורת והמלצות ממשקיעים אחרים. חשוב לבדוק את הישגיו של בית ההשקעות גם בטווח הקצר אך במיוחד בטווח הארוך. ניתן לבדוק הישיגם אלו באמצעות סקירה באינטרנט או באמצעות פנייה לבתי השקעות במטרה לקבל את המידע הרלוונטי.
ניסיון ורמת מקצועיות – בדקו כמה שנים עוסק מנהל ההשקעות בתחום ניהול תיקים, בכדי שתוכלו להתרשם מהידע והניסיון שרכש בנושא זה. בדקו את הישייגיו בטווח הקצר ולאורך מספר שנים בכדי לקבל תמונת מצב מלאה.
תשואות – חשוב לבדוק תשואות בתי השקעות לטווח האורך, ולא להסתנוור מהצגת הישגים בטווח הקצר. חשוב לבחור בית השקעות בעל היסטוריה יציבה בתחום, כי רק כך נוכל לדעת שמדובר בהישגים קבועים ולא מקריים. בחינת התנהלות בית השקעות לאורך תקופה של משבר כלכלי יכולה להוות אינדיקציה טובה להערכת ביצועיו בפועל. זכרו – מוניטין יציב ואמין של בית השקעות מצמצם את אלמנט הסיכון בהשקעתנו.
שקיפות – חשוב תמיד לבדוק את שיטת העבודה של בית ההשקעות, מנהל תיק השקעות ואת אסטרטגיית בחירת הרכב התיק וגודל הסיכון שבכל מרכיב נבחר. כמו כן, חשוב שתיהיה לעמית גישה מיידית ועדכנית לגבי שינויים בהרכבי התיק בנוסף לעליות וירידות בתשואות וברווחים.
שירות – חשוב שנבחר בית השקעות גם בהתאם לאופי השירות שניתן בו. האם מנהל תיק ההשקעות שלנו מתאפיין בשירות יעיל, מהיר ואדיב? האם לבית ההשקעות יש מחלקת שירות לקוחות המספקת מענה לשאלות הלקוח? האם ימצא האיש שיקשיב לנו במידת הצורך?
דמי ניהול – בתי השקעות גובים עמלה בעבור השיות אותו הם מספקים. זכרו לבדוק את גובה דמי הניהול שגובים בתי השקעות שונים בטרם תחליטו היכן להשקיע את כספכם. שימו ב כי לעיתים, אך לא תמיד, עדיף לשלם דמי ניהול מעט גבוהים בתמורה למוניטים חזק של בית השקעות ואפשרות להפת רווח משמעותי יותר.
לסיכום, כאשר אנו ניגשים לבדוק בתי השקעות חשוב לבחון את הגורמים הבאים:ותק, ניסיון, מקצועיות, תשואות, שקיפות, שירות ודמי ניהול. אל תתביישו לבדק היטב את ההיסטוריה של כל בית השקעות, לדרוש מידע רלוונטי ולודא שהשירות אדיב וזמין תמיד.