חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

הפסיכולוגיה של החלום על פי יונג

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/20101585 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "משמעות החלום ופירושו"

לחלום מקום מרכזי בתיאוריה הפסיכולוגית של יונג. הוא הגדיש זמן ומאמץ רב לחקר משמעות החלום, באחד מכתביו העריך את מספר החלומות ששמע, אסף וחקר, בלמעלה משמונת אלפי חלומות. לדעת יונג, החלום הוא אחד הביטויים של הבלתי מודע, הוא מבטא את הצד המשלים, החלק המוזנח שטרם התפתח באישיות החולם.

החלום משמש אפוא, מנגנון להתראה על חוסר איזון וכמורה דרך ומכוון מחדש כלפי התפתחות ואיזון.

יש בחלום מעין משא ומתן בין הבלתי מודע למודע, שמגמתו לתקן עיוותים בהתפתחות האישיות. הבנת החלום תעשיר את האישיות ותספק לה ידע על הצדדים הבלתי מודעים ועל ההיבטים החבויים שבה.

אמנם, פעמים רבות אין האדם מסוגל להבין בעצמו ומיד את מהות ה"שליחות" שבחלומו, והוא זקוק לשם כך לעזרה, הדרכה והכוונה. אף על פי כן, אין אבחנה חריפה לדעת יונג, בין התוכן הגלוי והתוכן החבוי שבחלום, זאת בניגוד למוצע ע"י פרויד. קיימת סמליות בחלום, אך הסמל איננו בא להסתיר משהו שונה הקיים כמושג בתודעת החולם. להפך, הסמל הוא מאמץ לבטא ולגלות נטיות ותכנים שעדיין לא קיימים בתודעת החולם כמושגים ברורים. הסמליות בחלום באה לדחוף את האדם להבין ארכיטיפוסים, דחפים ויסודות באישיותו שטרם התבהרו בתודעתו, אשר גלומים בו וטרם מומשו. בניגוד לפרויד, דעתו של יונג, היא שאין החלום מביא לתודעת החולם דחפים ינקותיים וקונפליקטים שהתהוו בילדות, אלא עוסק בהווה בהתראה על חד צדדיות בהתפתחות האישיות.

הדרך להבנת מהות החלום ולפירושו

כיצד תתאפשר הבנת משמעות החלום? גישתו של יונג בעניין זה מתייחסת לכמה נקודות:

א. העדפת השימוש בסדרת חלומות לשם הבנתם לעומת ההסתמכות על חולם בודד.

ב. עיבוד הנושאים המופיעים בחלום.

ג. עשיית שימוש בשיטת הדמיון הפעיל.

ד. דחיית שיטת "אסוציאציות חופשיות" כאמצעי להבנת החלום.

עדיפות לסדרת חלומות על פני חלום בודד.

יונג סבר שהמאמץ להבנת חלום בודד עשוי להחטיא את המטרה באשר הוא דומה למאמץ לפתור משוואה אלגברית אחת עם נעלמים רבים. בזאת חידש יונג את הגישה, הנראית פשוטה לכאורה, של איסוף שורה ארוכה של חלומות מאותו אדם במשך תקופה מסוימת. החולם מתבקש לרשום במפורט מדי בוקר בבוקר כל חלום הזכור לו. כך ניתן לבדוק מהם הנושאים החוזרים ונשנים בחלומות אלה. יתכנו חלומות שונים המצביעים על צדדים שונים של בעיה מסוימת, או שמשמעותו של חלום אחד תשפוך אור על פרטים בחלומות אחרים.

דחיית ה"אסוציאציות החופשיות" כאמצעי להבנת החלום.

יונג עצמו, ערך ניסויים מעבדתיים ותצפיות כלליות באסוציאציות חופשיות, ותרם רבות להבנת התהליכים הפסיכולוגיים בתחום זה, בהראותו כיצד ניתן להבחין במצבי התרגשות נפשית ואף בלתי מודעת, באמצעות מבחן המתבסס על אסוציאציות חופשיות. יונג הרכיב רשימה בת כמאה מילים מתחומי חיים שונים, את אלה קרא מילה אחר מילה באוזני הנבדק, שנתבקש לומר במהירות את המילה הראשונה שעלתה בדעתו. יונג הראה כיצד מדדים שונים לתגובותיו של הנבדק מעידים על הפרעות נפשיות אצל הנבדק. הסימנים להפרעות נפשיות הם: זמן תגובה ארוך או קצר מידי למילה מסוימת, חזרה על מילת הגירוי במקום מתן תגובה מיידית, תגובות לא רגילות ואישיות במיוחד, סימני התרגשות כגון צעקה, צחוק, מבוכה, גמגום וכן תגובות פיסיולוגיות שונות. שכחת התגובה במבחן חוזר ועוד. תגובותיו של הנבדק נרשמות, וחושפות באופן עקיף את נטיות התת-מודע שלו.

להלן המבחן האסוציאטיבי של יונג:

1. ראש 26. מכחול 51. צפרדע 76. לרחוץ

2. ירוק 27. מנורה 52. לחלק 77. פרה

3. מים 28. לחטוא 53. רעב78. חבר

4. לשיר29 . לחם 54. לבן 79. מזל

5. מת 30. עשיר 55. ילד 80. שקר

6. ארוך31. עץ 56. לטפל 81. התנהגות

7. אנייה 32. לדקור 57. עפרון 82. צר

8. לשלם 33. רחמים 58. עצוב 83. אח

9. חלון 34. צהוב 59. שזיף 84. לפחד

10. ידידותי 35. הר 60. להתחתן 85. חסידה

11. לבשל36. למות 61. בית 86. מזויף

12. לשאול 37. מלח 62. יקר 87. חרדה

13. קר 38. חדש 63. זכוכית 88. לנשק

14. נובע מ- 39. מנהג 64. לריב 89. כלה

15. לרקוד 40. להתפלל 65. פרווה 90. טהור

16. כפר 41. כסף 66. גדול 91. דלת

17. אגם 42. טיפשי 67. גזר 92. לבחור

18. חולה 43 . מנשר 68. לצבוע 93. חציר

19. גאווה 44. לתעב 69. חלק 94. שבע רצון

20. שולחן 45. אצבע 70. ישן 95. מגוחך

21. דיו 46. יקר 71. פרח 96. לישון

22. כעס 47. ציפור 72. להכות 97. פה

23. מחט 48. לנפול 73. קופסה 98. נאה

24. לשחות 49. ספר 74. פרא 99. אישה

25. מסע 50. לא צודק 75. משפחה 100. להתעלל

מכל מקום, למרות התעניינותו ועיסוקו הרב באסוציאציות חופשיות, דחה יונג את השימוש באמצעי זה לחקר משמעות החלום. פרויד נהג להשתמש באמצעי זה בהציגו בפני הנבדק תחילה מילה אחת הקשורה לחלומו ובבקשו עוד ועוד אסוציאציות למילה זו. יונג סבר, שדרך זו רק תסיח את דעת החולם ותובילנו הרחק מהמבוקש. יתר על כן, אם מניחים מראש כי בבסיס החלום קיימים דחפים ינקותיים הקשורים בקשיים בחיי המין של הנבדק, הרי שבמהלך השימוש בשיטה זו של אסוציאציות חופשיות, יתמיד הפסיכולוג לבקש מן הנבדק אסוציאציות, עד שיגיע לתוכן המצופה המצביע על כך- וכאן יפסיק הפסיכולוג, בהיותו סבור שהגיע כביכול למהות התוכן האמיתי. מאידך, אם לא תהיה לפסיכולוג הנחה מוקדמת-לא ידע מתי להפסיק את שרשרת האסוציאציות החופשיות. ליקוי נוסף שמוצא יונג בשימוש באסוציאציות חופשיות כדרך להגיע לפשר החלום הוא, שבדרך זו אנו עוסקים בהכרח בפרטים, ביסודות בודדים הנכללים בחלום, כך עשויים אנו למצוא עצמנו במצב בו "מרוב עצים אין רואים את היער", ומרוב פרטים נשמט נושא החלום בכללותו.

יונג סבור על כן, כי דרך האסוציאציות החופשיות אינה עשויה להוביל להבנת מהות החלום, אף כי זו היא דרך טובה שלעצמה לחדור לתחומי קונפליקטים והפרעות בנפש האדם בביקורת שיטת האסוציאציות המילוליות החופשיות, כדרך להבנת משמעות החלום, יש ליונג שותפים. המדובר בעיקר באחד מתלמידי פרויד בשם וילהלם שטקל, שלאחר תקופה ארוכה, בה דבק בתיאוריית פרויד, פיתח גישה עצמאית משלו. שטקל טוען ששיטת האסוציאציות החופשיות, אינה מבהירה כלל את משמעות החלום, לעומת זאת היא עלולה לבלבל, להסיח את הדעת ולעכב את החדירה הנכונה למהות החלום. שטקל מציג לדוגמא את אחד מחוליו, שהביא לו למעלה ממאה דפים כתובים של אסוציאציות החופשיות לחלום אחד. הוא מציין שככל שהפסיכולוג ימשיך ויקבל יותר אסוציאציות לאותו נושא- כן יסטה מהדרך הנכונה, כאשר מתן האסוציאציות, כפוף לאותם המנגנונים הנפשיים, כמו עצם יצירת החלום, ואם החלום כפוף לתהליך של צנזורה, הרי כך גם תהליך העלאת האסוציאציות.

גוטהייל, תלמידו של שטקל מוסיף נימוק חשוב נוסף כנגד שיטת האסוציאציות החופשיות: בתהליך חקירת החלום על ידי הפסיכולוג המשתמש בשיטת הפסיכואנליזה של פרויד, אין אסוציאציות חופשיות כלל, שהרי הפסיכולוג מכוון את הנבדק ברמזים ובמתן סוגסטיה כלפי תגובה הנראית לו כסבירה.

יש בחלום מעין משא ומתן בין הבלתי מודע למודע, שמגמתו לתקן עיוותים בהתפתחות האישיות. הבנת החלום תעשיר את האישיות ותספק לה ידע על הצדדים הבלתי מודעים ועל ההיבטים החבויים שבה.

אמנם, פעמים רבות אין האדם מסוגל להבין בעצמו ומיד את מהות ה"שליחות" שבחלומו, והוא זקוק לשם כך לעזרה, הדרכה והכוונה. אף על פי כן, אין אבחנה חריפה לדעת יונג, בין התוכן הגלוי והתוכן החבוי שבחלום, זאת בניגוד למוצע ע"י פרויד. קיימת סמליות בחלום, אך הסמל איננו בא להסתיר משהו שונה הקיים כמושג בתודעת החולם. להפך, הסמל הוא מאמץ לבטא ולגלות נטיות ותכנים שעדיין לא קיימים בתודעת החולם כמושגים ברורים. הסמליות בחלום באה לדחוף את האדם להבין ארכיטיפוסים, דחפים ויסודות באישיותו שטרם התבהרו בתודעתו, אשר גלומים בו וטרם מומשו. בניגוד לפרויד, דעתו של יונג, היא שאין החלום מביא לתודעת החולם דחפים ינקותיים וקונפליקטים שהתהוו בילדות, אלא עוסק בהווה בהתראה על חד צדדיות בהתפתחות האישיות.

לפרטים נוספים לימודים ורכישת ספרים בהוזלה ראה באתר המכללה     www.barakcollage.com

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

ד"ר זיו מאיר

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר זיו מאיר

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות16/01/115451 צפיות
אצל בני האדם היודעים לדווח מילולית נמצאה הקבלה בין חוויות החלום לבין השינה הפעילה, בייחוד לבין המצב של התפרצות המתח האמוציונלי המרובה בעת השינה הפעילה, ובשינה בכלל לקראת שעות ההתעוררות. בבואנו לחפש תשובה לשאלה- האם תינוקות ובעלי חיים חולמים, נבדוק ראשית כל- האם גם אצלם קיים סוג השינה הפעילה על כל התופעות הפיזיולוגיות הכרוכות בו, דבר זה נחקר באופן יסודי ביותר.

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/105397 צפיות
על מה חולמים פעוטות בני 2-3 שנים? מאת ד"ר זיו מאיר מכללת ברק פעוטות בני 2-3 מתקשים להפריד בין המציאות לחלום, הם אומרים שחלומות באים מהטלויזיה ובמידה והם באים מבתים מסורתיים או דתיים הם אומרים שהחלומות באים מאלוהים. אחרים אומרים שהחלומות "באים מהאגדות" או שהם "תמונות בתוך הכרית שלי". ממחקרים שונים עולה כי פעוטות עד גיל 5 זוכרים בחלק מהמקרים חיים קודמים, לא אחת קורה כי פעוט בן 3-4 קם ממיטתו ומספר להוריו כי פעם הוא היה טייס, או נהג, או אביר..אנו כהורים מבטלים זאת בתנועת ביטול זה רק

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/105265 צפיות
נושאי החלומות המעסיקים ילדים נחקרו באופנים שונים כבר שנים רבות, אנשי חינוך, פסיכולוגים וחוקרים שונים חקרו כבר אלפי חלומות של ילדים, אחד החוקרים היה צרלס קימינס שהיה מפקח בית ספר מלונדון. צ''''רלס אסף כמות גדולה של סיפורי חלומות (כ-2,500) של ילדים משנת 1918 והתברר כי 25% מהחלומות המפחידים של ילדים מתחת לגיל 8 הכילו בעיקר פחד מגבר מעורר פלצות, עוד התברר כי כיום חולמים ילדים באחוזים דומים אותם נושאים, למעט חלומות על תקיפה מהאויר, מובן שבעבר ילדים לא הושפעו מטלויזיה או מDVD אלא ממאורעות התקופה. כיום, חלומות הילדים מושפעים גם מכלי התקשורת, ממשחקי המחשב ועוד, אולם ניתן לסווג את החלומות של הילדים מתחת לגיל 8 למספר נושאים.

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/102310 צפיות
חלומות וסיוטי לילה מאת: ד"ר זיו מאיר נושאי הסיוטים שונים ומגוונים, מבוגרים וילדים עשויים לחוות סיוטים דומים. לדוגמא: אצל ילדים יתכן פחד מפני פרידה, בדרך כלל אלה חלומות בהם הילד הולך לאיבוד, נחטף או ננטש. כאשר אצל המבוגר הפחד עשוי להיות מפני נטישה של בן או בת הזוג, יתכן פחד מפני אובדן ילד או בן זוג... סיוטים מפני המוות עשויים להיות משותפים לילדים ומבוגרים נורמלים כאחד, מפני שהמוות הוא פחד שניתן לכנותו כאוניברסלי, כולם פחות או יותר פוחדים ממנו בהיבט זה או אחר.על כן הוא משמש נושא לסיוטים. אגדות עשויות לסייע לילדים לבטא את הפחדים שלהם, אגדות רבות מבטאות את תחושת הנטישה שחווים הילדים בחיי היומיום שלהם: כאשר משאירים אותם בגן...כאשר הם מצויים בבית בלויית הבייביסיטר....

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/102140 צפיות
השפעת השתיה על החלומות מאת: ד"ר זיו מאיר נושא השתייה התפתח מאוד לצערי בשנים האחרונות בקרב בני נוער, כמעט מידי שבוע אנו שומעים על קטטות, דקירות נהיגה רשלנית ועוד. במדינות שונות בעולם נשאלה השאלה האם יש להקל על העבריינים במתן גזר הדין בשל היותם שתויים? אולם איש לא שם ליבו לתופעות נוספות הנגרמות מהשתייה, מעבר לעובדה שהשותה פוגע בעצמו מבחינה פיזיולוגית, נפגעות מערכות נוספות הקשורות לתגובותיו גם כאשר הוא בעצם לא שתוי. והרי ריבוי האלימות כיום במועדונים או בכלל בקרב בני הנוער התגברה לא סתם. ממחקרים רבים עולה כי שתיה של משקאות חריפים עד כשלוש שעות לפני השינה גורמת למספר דברים: 1. אדם השותה נרדם באופן כללי מהר, אולם לאחר פרק זמן של שינה קצר יחסית כ-3 שעות, הוא מתעורר פעמים רבות בלילה, הוא חווה בפועל נדודי שינה, כלומר שינה מופרעת, החסרה בשנת החלום

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/101464 צפיות
ממחקרים שונים עולה כי עוברים ברחם חולמים. החוקרים הבריטים פרנסיס קריק וגרהם מיצ''''יסון מציינים, כי בשליש האחרון של ההריון עוברים חולמים. הסיבה לדעתם לתהליך החלום אותו עוברים חווים נעוצה בכך, כי בזמן זה מבשיל העובר ומתפתחים אצלו תהליכים מורכבים ביותר ההכרחיים לקיומו העצמאי. שנת החלום הכרחית גם משום שהיא ממריצה את מערכת העצבים המרכזית, המסייעת לקראת התפתחות מבנית בשלב מאוחר יותר, שנת הרע"מ מספקת מנגנון ליצירת מסלולים עצביים במוח. תינוקות בני יומם זקוקים הרבה יותר ממבוגרים לשנת ח

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/101470 צפיות
חלומות מסייעים לנו באופנים שונים בתהליכי למידה. 1. בשלב הראשון של השינה, אנו חולמים אודות מאורעות שהתרחשו במהלך היום, אנו מקטלגים את המאורעות ואת מאות ואלפי הגירויים שחלפו לנו במהלך היום, מסננים אותם, מצנזרים, דברים בעלי חשיבות אנו מקטלגים ויוצרים מעין מגירות שליפה. כלומר שנת החלום היא חיונית לארגון ארוך טווח של הזיכרון, אם נמנעת מאיתנו שנת החלום, לא יוכלו להתקיים עיבוד נתונים ויהיה לנו הרבה יותר קשה להזכר באירועים מהעבר או אפילו באירועים של יום אתמול. 2. היעדר שנת החלום תגרום לנו לקשיי ריכוז במהלך היום, (הכול שם נשאר מבולגן ומבולבל) הזיכרון שלנו יהיה לקוי, אנו נהיה חסרי סבלנות, ולאורך זמן המערכת שלנו עשויה לקרוס, מאחר והחלומות מקשרים בין העולם החיצוני לבין המחוזות הפנימיים שלנו.

מאמרים נוספים בנושא חלומות

מאת: מאיר בן מרוםחלומות02/07/152309 צפיות
החלומות שאנו חולמים בכל לילה ולילה הם מפתחות לעולמות עמוקים, קסומים ובעלי מידע רב על חיינו. פתרונם של חלומות נפוץ בתרבויות רבות מאז ומתמיד, וגם אצלנו בקבלה קיימת התייחסות מעמיקה לתחום זה בחיי הנפש והרוח של בני האדם.

מאת: מאיר בן מרוםחלומות02/07/151524 צפיות
החלומות שאתם חולמים הם שבילים לעולמות הלא מודע; הם נתיבים למסרים שהנפש והנשמה שלכם מבקשות להעביר אל המודע שלכם; הם דרך להכיר את עצמכם טוב יותר; והם מפה לכיוונים הנכונים לכם בכל שלב בחיים.

מאת: ירון פלדחלומות11/10/143423 צפיות
הרעיון של מילון חלומות ושל פירוש חלומות אמנם קיים בתרבויות רבות - עוד משחר ההיסטוריה ועד לימינו, אך חשוב מאד לציין כי המשמעויות שנותנים לחלום באופן בסיסי, הן משמעויות שונות מאד. אפשר בהחלט להכיר את המשמעויות השונות, ולחשוב מה זה אומר על עולם החלומות שלנו.

מאת: danikחלומות27/12/138616 צפיות
אני יודע מה אתם חושבים: אני לא בנאדם קטן וקירח בגלימה כתומה, אז למה אני צריך לעשות מדיטציה? אם אתה רוצה שיכולת החלימה הצלולה שלך תרקיע שחקים, אז אתה צריך. סליחה.החדשות הטובות הם - שזה בעצם די כיף. הרבה דברים מגניבים יכולים לקרות במהלך מדיטציה שאתה כנראה לא יודע. זה יכול להרגיש כאילו אתה בהשפעת משככי כאבים חזקים מאוד. והעולם מסתובב בזמן שאתה תוהה מה בעצם קורה.

מאת: דר' ירון זפרןחלומות08/11/138533 צפיות
איך לזכור חלומות? מה המשמעות של סמלים המופיעים בחלום? מה המסר של החלום עבורי? דר' ירון זפרן, סופר רב מכר, מטפל ומנחה קבוצות, מלמד על פירוש חלומות / פענוח חלום.

מאת: מוטי לקסמןחלומות18/07/115218 צפיות
צום, תענית מציינים את י"ז בתמוז על מה צמים? על בני אדם? לא!

מאת: פרפרים המרחב הרוחני דפנה ביסמוטחלומות19/03/116168 צפיות
חלומות הנם ערוץ הרוחני לתת המודע שלנו ולמתרחש בחיי היום יום שלנו. חלומות ילדים הם דבר מופלא שיכול לתת לנו תמונה מדהימה על עולמם של ילדינו ולחוות אותו באמצעות החלום שלהם כפי שאנו עושים עם הציורים של ילדינו. ישנה חשיבות רבה לחלומות של ילדינו במיוחד אילו שמבטאים מצוקה, פחד ועוד ואנו מחויבים לשים עליהם דגש רב על מנת לעזור ולעיתים להציל את הילד. במאמר זה אני מסבירה על הבדלי החלימה בין הגילים השונים, הבדלי החלום בין בנים לבנות, חלוקת החלומות של ילדים לקטגוריות שונות , פירושים לחלומות נבחרים מתוך פורום

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica