חפש מאמרים:
שלום אורח
22.11.2024
 
   
מאמרים בקטגוריות של:

   
 

האם עוברים ותינוקות חולמים?

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/20101040 צפיות שתף בטוויטר |   שתף בפייסבוק

מתוך ספרו של ד"ר זיו מאיר "משמעות החלום ופירושו"

מסתבר, ששאלות מעין אלה נשאלו על ידי אמהות רבות מדורי דורות וכן על ידי חובבי בעלי חיים, מאז החלו בני אדם לביית בעלי חיים. הורים המתבוננים בתינוקם מגלים מדי פעם בפעם, שהוא מתכווץ ומתפתל תוך כדי שנתו, ידיו רועדות, עיניו נעות מאחורי עפעפיו העצומים, ויש גם שהוא בוכה תוך כדי שנתו. אף חובבי בעלי חיים, כגון המגדלים כלב או חתול בביתם, רואים שבעל החיים נע לעיתים בשנתו, טלפיו וזנבו רוטטים ופעמים שהוא משמיע נהימות בשנתו. האם הם חולמים?

הדרך האמינה ביותר לקבל מידע על חוויותיו של אדם, על כל מגרעותיה היא לשאול אותו על כך. על חוויותיהם של תינוקות ושל יצורים שאינם בני אדם, לא נוכל כמובן ללמוד בדרך זו וכל תשובה שניתן לעצמנו על שאלות אלו תהא בהכרח עקיפה.

אצל בני האדם היודעים לדווח מילולית נמצאה הקבלה בין חוויות החלום לבין השינה הפעילה, בייחוד לבין המצב של התפרצות המתח האמוציונלי המרובה בעת השינה הפעילה, ובשינה בכלל לקראת שעות ההתעוררות. בבואנו לחפש תשובה לשאלה- האם תינוקות ובעלי חיים חולמים, נבדוק ראשית כל- האם גם אצלם קיים סוג השינה הפעילה על כל התופעות הפיזיולוגיות הכרוכות בו, דבר זה נחקר באופן יסודי ביותר.

אשר לתינוקות, ברור שיש להם שינה פעילה בשפע. ולא זו בלבד, אלא ששנתם הפעילה מרובה מזו של בני אדם מבוגרים. משך השינה בכללה, לאמור סך כל השינה הפעילה והשקטה גם יחד, מרובה הוא ביותר אצל תינוקות, והוא הולך ופוחת בהדרגה עם העלייה בגיל. הילוד ישן בממוצע כ- 16 שעות ביממה וכעבור מספר שבועות מתקצר זמן זה לכ- 14 שעות ביממה. בתוך כארבעה חודשים להיוולדו ישן הוא כ- 13 שעות ביממה בלבד: מכאן ואילך, מתקצר הזמן בהדרגה בצורה איטית יותר, עד שהוא מגיע לרמת השינה של מבוגר כ- 7- 8 שעות שינה בממוצע ליממה.

לא זו בלבד ששנת התינוקות נמשכת זמן רב משנתם של מבוגרים, אלא שחלקה היחסי של השינה הפעילה מתוך כלל השינה גדול אצל התינוק יותר מאשר אצל מבוגר. סמוך ללידה תופסת השינה הפעילה קרוב למחצית מכלל השינה של הילוד, והיא הולכת ומתקצרת בהדרגה ומגיעה לכ- 20- 25 אחוז עם הבגרות. מכאן ששעות השינה הפעילה של הילוד הן מרובות ביותר: כמחצית מכלל שנתו הארוכה.

השינה הפעילה מופיעה בשלבים המוקדמים ביותר של החיים והיא קיימת לא רק אצל הילוד, אלא אף אצל עוברים בחודשים האחרונים טרם נולדו. בחודשים אלה ניתן להצמיד אלקטרודות לבטנה של האם ובמכשירים אלקטרוניים מורכבים ועדינים ניתן לאמוד את השינויים הפסיכולוגיים שחלים בעובר. כן נערכו ניסיונות על פגים, מסתבר שמשך שנתם בכללה מרובה במקצת, אף ממשך שנת הילוד, בנוסף אחוז שנתם הפעילה עולה על זה שאצל הילוד ושאינו פג- למעלה ממחצית משך השינה.

תוצאות מחקרים אלו ברורים. אולם נשאלת השאלה: האם ניתן להסיק מן הזהות הקיימת אצל מבוגר "שינה פעילה = חלימה", שגם התינוקות חולמים? לכאורה, נראית מסקנה זו כהגיונית. אך עלינו לשאול את עצמנו, האם מסוגלים התינוקות לחלום טרם העשירו את עולמם הפנימי ואת חוויותיהם בתכנים מחיי העירות של העולם החיצוני? והרי אצל המבוגר ברור כי אף שיהיה תוכן החלומות זר ומוזר ככל שיהיה, הריהו שאוב בעיקרו מניסיון החיים ומהחוויות של שעות העירות. גם החריגה מן המציאות מבוססת על יסודות השאובים ממנה, והראיה: עיוור מלידה, אשר מעולם לא ראה צורות וצבעים מן העולם החיצוני, חלומו איננו מורכב ממחזות ראייתיים אלא מיסודות השאובים מתוך חוויותיו הוא בשעות העירות דהיינו, מתחושות מישושיות ואחרות הקיימות אצלו. ובאשר לתינוקות ועוברים נראה כי עולם התחושות של העובר הוא מצומצם ביותר, ומה יכול אפוא, להיות תוכן חלומותיו? הילוד לעומת זאת רואה, שומע וחש ברבים מן הגירויים שמסביבו, הוא חווה חוויות של אי נוחות וכאב, כגון רעב, חום, רטיבות, וכן גם חוויות של סיפוק צרכים, הוא מסתגל בהדרגה לסביבתו, מכיר אותה, מבחין בדמויות המבוגרים המקיפים אותו ועוד. עם כל זאת, נראה כי עולם חוויות זה הוא דל ומצומצם, ונשאלת השאלה: האם די בו כדי להוות בסיס לחוויות חלומיות, כפי שאנו המבוגרים מבינים את המושג?

על כך אשיב כי מאחר ולמחקר הפסיכולוגי הקונבנציונלי אין תשובה, ולא נראה, כי בעתיד הקרוב תהיה תשובה, אלא אם יהיו מספיק פתוחים לתשובתי הבאה, אותה אצטט מספרי "גלגול נשמות" (כל הסודות הכמוסים):

לפרטים נוספים, ורכישת ספרים בהוזלה ראה באתר המכללה     www.barakcollage.com

 





 
     
     
     
   
 
אודות כותב המאמר:

ד"ר זיו מאיר

 
     
   
 

מאמרים נוספים מאת ד"ר זיו מאיר

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות16/01/115451 צפיות
אצל בני האדם היודעים לדווח מילולית נמצאה הקבלה בין חוויות החלום לבין השינה הפעילה, בייחוד לבין המצב של התפרצות המתח האמוציונלי המרובה בעת השינה הפעילה, ובשינה בכלל לקראת שעות ההתעוררות. בבואנו לחפש תשובה לשאלה- האם תינוקות ובעלי חיים חולמים, נבדוק ראשית כל- האם גם אצלם קיים סוג השינה הפעילה על כל התופעות הפיזיולוגיות הכרוכות בו, דבר זה נחקר באופן יסודי ביותר.

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/105397 צפיות
על מה חולמים פעוטות בני 2-3 שנים? מאת ד"ר זיו מאיר מכללת ברק פעוטות בני 2-3 מתקשים להפריד בין המציאות לחלום, הם אומרים שחלומות באים מהטלויזיה ובמידה והם באים מבתים מסורתיים או דתיים הם אומרים שהחלומות באים מאלוהים. אחרים אומרים שהחלומות "באים מהאגדות" או שהם "תמונות בתוך הכרית שלי". ממחקרים שונים עולה כי פעוטות עד גיל 5 זוכרים בחלק מהמקרים חיים קודמים, לא אחת קורה כי פעוט בן 3-4 קם ממיטתו ומספר להוריו כי פעם הוא היה טייס, או נהג, או אביר..אנו כהורים מבטלים זאת בתנועת ביטול זה רק

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/105265 צפיות
נושאי החלומות המעסיקים ילדים נחקרו באופנים שונים כבר שנים רבות, אנשי חינוך, פסיכולוגים וחוקרים שונים חקרו כבר אלפי חלומות של ילדים, אחד החוקרים היה צרלס קימינס שהיה מפקח בית ספר מלונדון. צ''''רלס אסף כמות גדולה של סיפורי חלומות (כ-2,500) של ילדים משנת 1918 והתברר כי 25% מהחלומות המפחידים של ילדים מתחת לגיל 8 הכילו בעיקר פחד מגבר מעורר פלצות, עוד התברר כי כיום חולמים ילדים באחוזים דומים אותם נושאים, למעט חלומות על תקיפה מהאויר, מובן שבעבר ילדים לא הושפעו מטלויזיה או מDVD אלא ממאורעות התקופה. כיום, חלומות הילדים מושפעים גם מכלי התקשורת, ממשחקי המחשב ועוד, אולם ניתן לסווג את החלומות של הילדים מתחת לגיל 8 למספר נושאים.

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/102310 צפיות
חלומות וסיוטי לילה מאת: ד"ר זיו מאיר נושאי הסיוטים שונים ומגוונים, מבוגרים וילדים עשויים לחוות סיוטים דומים. לדוגמא: אצל ילדים יתכן פחד מפני פרידה, בדרך כלל אלה חלומות בהם הילד הולך לאיבוד, נחטף או ננטש. כאשר אצל המבוגר הפחד עשוי להיות מפני נטישה של בן או בת הזוג, יתכן פחד מפני אובדן ילד או בן זוג... סיוטים מפני המוות עשויים להיות משותפים לילדים ומבוגרים נורמלים כאחד, מפני שהמוות הוא פחד שניתן לכנותו כאוניברסלי, כולם פחות או יותר פוחדים ממנו בהיבט זה או אחר.על כן הוא משמש נושא לסיוטים. אגדות עשויות לסייע לילדים לבטא את הפחדים שלהם, אגדות רבות מבטאות את תחושת הנטישה שחווים הילדים בחיי היומיום שלהם: כאשר משאירים אותם בגן...כאשר הם מצויים בבית בלויית הבייביסיטר....

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/102140 צפיות
השפעת השתיה על החלומות מאת: ד"ר זיו מאיר נושא השתייה התפתח מאוד לצערי בשנים האחרונות בקרב בני נוער, כמעט מידי שבוע אנו שומעים על קטטות, דקירות נהיגה רשלנית ועוד. במדינות שונות בעולם נשאלה השאלה האם יש להקל על העבריינים במתן גזר הדין בשל היותם שתויים? אולם איש לא שם ליבו לתופעות נוספות הנגרמות מהשתייה, מעבר לעובדה שהשותה פוגע בעצמו מבחינה פיזיולוגית, נפגעות מערכות נוספות הקשורות לתגובותיו גם כאשר הוא בעצם לא שתוי. והרי ריבוי האלימות כיום במועדונים או בכלל בקרב בני הנוער התגברה לא סתם. ממחקרים רבים עולה כי שתיה של משקאות חריפים עד כשלוש שעות לפני השינה גורמת למספר דברים: 1. אדם השותה נרדם באופן כללי מהר, אולם לאחר פרק זמן של שינה קצר יחסית כ-3 שעות, הוא מתעורר פעמים רבות בלילה, הוא חווה בפועל נדודי שינה, כלומר שינה מופרעת, החסרה בשנת החלום

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/101464 צפיות
ממחקרים שונים עולה כי עוברים ברחם חולמים. החוקרים הבריטים פרנסיס קריק וגרהם מיצ''''יסון מציינים, כי בשליש האחרון של ההריון עוברים חולמים. הסיבה לדעתם לתהליך החלום אותו עוברים חווים נעוצה בכך, כי בזמן זה מבשיל העובר ומתפתחים אצלו תהליכים מורכבים ביותר ההכרחיים לקיומו העצמאי. שנת החלום הכרחית גם משום שהיא ממריצה את מערכת העצבים המרכזית, המסייעת לקראת התפתחות מבנית בשלב מאוחר יותר, שנת הרע"מ מספקת מנגנון ליצירת מסלולים עצביים במוח. תינוקות בני יומם זקוקים הרבה יותר ממבוגרים לשנת ח

מאת: ד"ר זיו מאירחלומות05/10/101470 צפיות
חלומות מסייעים לנו באופנים שונים בתהליכי למידה. 1. בשלב הראשון של השינה, אנו חולמים אודות מאורעות שהתרחשו במהלך היום, אנו מקטלגים את המאורעות ואת מאות ואלפי הגירויים שחלפו לנו במהלך היום, מסננים אותם, מצנזרים, דברים בעלי חשיבות אנו מקטלגים ויוצרים מעין מגירות שליפה. כלומר שנת החלום היא חיונית לארגון ארוך טווח של הזיכרון, אם נמנעת מאיתנו שנת החלום, לא יוכלו להתקיים עיבוד נתונים ויהיה לנו הרבה יותר קשה להזכר באירועים מהעבר או אפילו באירועים של יום אתמול. 2. היעדר שנת החלום תגרום לנו לקשיי ריכוז במהלך היום, (הכול שם נשאר מבולגן ומבולבל) הזיכרון שלנו יהיה לקוי, אנו נהיה חסרי סבלנות, ולאורך זמן המערכת שלנו עשויה לקרוס, מאחר והחלומות מקשרים בין העולם החיצוני לבין המחוזות הפנימיים שלנו.

מאמרים נוספים בנושא חלומות

מאת: מאיר בן מרוםחלומות02/07/152309 צפיות
החלומות שאנו חולמים בכל לילה ולילה הם מפתחות לעולמות עמוקים, קסומים ובעלי מידע רב על חיינו. פתרונם של חלומות נפוץ בתרבויות רבות מאז ומתמיד, וגם אצלנו בקבלה קיימת התייחסות מעמיקה לתחום זה בחיי הנפש והרוח של בני האדם.

מאת: מאיר בן מרוםחלומות02/07/151524 צפיות
החלומות שאתם חולמים הם שבילים לעולמות הלא מודע; הם נתיבים למסרים שהנפש והנשמה שלכם מבקשות להעביר אל המודע שלכם; הם דרך להכיר את עצמכם טוב יותר; והם מפה לכיוונים הנכונים לכם בכל שלב בחיים.

מאת: ירון פלדחלומות11/10/143423 צפיות
הרעיון של מילון חלומות ושל פירוש חלומות אמנם קיים בתרבויות רבות - עוד משחר ההיסטוריה ועד לימינו, אך חשוב מאד לציין כי המשמעויות שנותנים לחלום באופן בסיסי, הן משמעויות שונות מאד. אפשר בהחלט להכיר את המשמעויות השונות, ולחשוב מה זה אומר על עולם החלומות שלנו.

מאת: danikחלומות27/12/138616 צפיות
אני יודע מה אתם חושבים: אני לא בנאדם קטן וקירח בגלימה כתומה, אז למה אני צריך לעשות מדיטציה? אם אתה רוצה שיכולת החלימה הצלולה שלך תרקיע שחקים, אז אתה צריך. סליחה.החדשות הטובות הם - שזה בעצם די כיף. הרבה דברים מגניבים יכולים לקרות במהלך מדיטציה שאתה כנראה לא יודע. זה יכול להרגיש כאילו אתה בהשפעת משככי כאבים חזקים מאוד. והעולם מסתובב בזמן שאתה תוהה מה בעצם קורה.

מאת: דר' ירון זפרןחלומות08/11/138533 צפיות
איך לזכור חלומות? מה המשמעות של סמלים המופיעים בחלום? מה המסר של החלום עבורי? דר' ירון זפרן, סופר רב מכר, מטפל ומנחה קבוצות, מלמד על פירוש חלומות / פענוח חלום.

מאת: מוטי לקסמןחלומות18/07/115218 צפיות
צום, תענית מציינים את י"ז בתמוז על מה צמים? על בני אדם? לא!

מאת: פרפרים המרחב הרוחני דפנה ביסמוטחלומות19/03/116168 צפיות
חלומות הנם ערוץ הרוחני לתת המודע שלנו ולמתרחש בחיי היום יום שלנו. חלומות ילדים הם דבר מופלא שיכול לתת לנו תמונה מדהימה על עולמם של ילדינו ולחוות אותו באמצעות החלום שלהם כפי שאנו עושים עם הציורים של ילדינו. ישנה חשיבות רבה לחלומות של ילדינו במיוחד אילו שמבטאים מצוקה, פחד ועוד ואנו מחויבים לשים עליהם דגש רב על מנת לעזור ולעיתים להציל את הילד. במאמר זה אני מסבירה על הבדלי החלימה בין הגילים השונים, הבדלי החלום בין בנים לבנות, חלוקת החלומות של ילדים לקטגוריות שונות , פירושים לחלומות נבחרים מתוך פורום

 
 
 

כל הזכויות שמורות © 2008 ACADEMICS
השימוש באתר בכפוף ל תנאי השימוש  ומדיניות הפרטיות. התכנים באתר מופצים תחת רשיון קראייטיב קומונס - ייחוס-איסור יצירות נגזרות 3.0 Unported

christian louboutin replica