הפרעות שינה אצל תינוקות וילדים
מתוך הספר "החלום והפרעות שינה" של ד"ר זיו מאיר.
כיצד מזהים אותן ולמה כל-כך חשוב לטפל בהן?
שינה היא פעילות המוח העיקרית בתחילת החיים. עד גיל שנתיים תינוק ישן 10,000 שעות (בערך ארבעה-עשר חודשים), והוא ער במשך 7,500 שעות. במהלך שנתיים אלו המוח מגיע לתשעים אחוזים מגודלו הבוגר והילד מגיע להישגים מרשימים בשפה, קוגניציה, תפיסת העצמי ובהתפתחות חברתית, רגשית וגופנית. במשך רוב הזמן שבו מתרחשות התפתחויות מרשימות אלו, המוח ישן. בין גילאי שנתיים לחמש שנים יש מספר שווה של שעות שינה ועירות, כך שעד גיל בית-הספר ילד מבלה יותר זמן בשינה מאשר באינטראקציות חברתיות, חקירת הסביבה וכל פעילות אחרת.
השינה חשובה להתפתחות ולתפקוד. אם לא כן, היא לא הייתה נשמרת לאורך האבולוציה. בשלבי שינה עמוקה (בזמן גלי דלתא) יש אובדן של המודעות לסביבה וחוסר תגובה לגירויים חיצוניים. כך שלשינה יש תפקיד חיוני. שינה היא לא סתם מנוחה של הגוף והמוח. כלומר שכיבה בשקט ללא מחשבה אינה מהווה תחליף לשינה.
חלומות
תינוקות מבלים זמן רב בשנת חלום, בשבועות הראשונים כמחצית מזמן השינה, כלומר שמונה שעות ביממה. עם הגיל חלה ירידה בשנת חלום ועליה בשינה השקטה ובערות. ילד בוגר מבלה כשעה עד שעתיים ביממה בשנת חלום. שלא כמו מבוגרים וילדים בוגרים, התינוק נכנס ישר לשנת חלום עם ההרדמות. בזמן שנת חלום המוח עובר לפעילות מואצת, לעיתים יותר מאשר בערות. יתכן שהדבר מסייע לו להסתגלות ולמעבר מהמקום ממנו בא, אל העולם החדש בו הוא נמצא. ככל שבעל-חיים נולד פחות בשל, כך הוא מבלה יותר זמן בשנת חלום. בעלי-חיים שנולדים עם מוח לא בשל כמו חולדות וחתולים מבלים זמן רב בינקותם בשנת חלום (80%-90% מזמן השינה) עם הבשלת מוחם יש ירידה משמעותית בזמן שנת החלום (20%-30%).
החלום משמש לעיבוד מידע, להסתגלות. כשהמערכת פחות בשלה, בינקות, היא זקוקה ליותר זמן לעיבוד המידע לצורך הסתגלות. כמות שנת החלום מושפעת ישירות מכמות הלמידה שנעשתה קודם לכן. בנוסף לכך, כאשר מפריעים לשנת החלום ע"י הערת האדם בכל פעם שהוא נכנס לשנת חלום, החומר הלימודי החדש לא נקלט.
חלומות בגיל שנתיים ושלוש הם רבים מאוד וקצרים, הם כוללים אלמנטים שונים ללא רצף ברור, כעין תמונות רבות ושונות, ביטויי רגשות מעטים ופרשנותם לרוב קשה ומורכבת בשל חוסר הבהירות ורצף התמונות הגדול המתרחש בהן. חלומות רבים עוסקים בבעלי-חיים, חלקם בכול מיני דמויות בלתי ברורות, מיעוטם עוסק בהורים או בדמויות מפתח אחרות. חלקם משאלות של הילד וחוויות שהתרחשו בסמוך לחלום.
קיים הבדל בין חלומות בלהה לבין ביעותים:
ביעותי לילה: ילדים המתעוררים באמצע הלילה בבכי, דופק מואץ, נשימה מהירה והזעה. הם לא מגיבים לסביבה בזמן ההתעוררות ובבוקר אינם זוכרים דבר. באופן כללי, ביעותי לילה קשורים ללחץ ולחסך בשינה. הם מופיעים בזמן שינה עמוקה ולא בשנת חלום.
חלומות בלהה: ילדים המתעוררים באמצע הלילה בבכי ובבהלה, מדווחים על חלום מפחיד. ילדים אלה מגיבים לנוכחותם של ההורים, נרגעים ובדרך-כלל זוכרים את החלום.
להלן אתר הבית של זיו מאיר ומכללת ברק http://www.barakcollege.com לפירוט מסלולי לימוד ב מכללת ברק ראו במסלולי לימוד של מכללת ברק www.barakcollege.com