כולנו כאן בישראל מכירים את המושג "כיפות" ויודעים כיפה מהי. יתרה מזו, גם רבים מהחילוניים שבינינו יחזיקו במגירה בבית כיפה או שתיים, וכנראה גם אחת בתא הכפפות של הרכב, למקרה הצורך, עבור ביקור בבית כנסת או בבית קברות, חלילה. אולם נדמה שרבים מאותם חילונים אינם יודעים מדוע אנו חובשים את אותה כיפה, וטועים לחשוב שמדובר במצווה דתית, המעוגנת בספר התנ"ך. לא כך היא. חבישת כיפה אינה ציווי, אלא מנהג.
מקור מנהג חבישת כיפה
כיפות הן כנראה גלגול של כיסוי ראש עתיק יותר מימים ימימה, שכן כבר בימי בית המקדש נהגו הכוהנים לכסות את ראשם בכסות בד. מנהג זה מופיע בתלמוד בבלי, ורק מאוחר יותר השתרשו כיפות בשימוש היומיומי, כנראה בעקבות חז"ל ושולחן ערוך. על פי הגמרא כיפות מסמלות את יראת האדם מהשוכן במרומים ("שכינה למעלה מראשי"). כיפה למעשה משמשת כקו מפריד בין עולם האדם לשכינה שמעליו. כנראה מכאן נובע שמה הלועזי של כיפה, ירמולקה – במקור בארמית "יראי מלכא", כשהכוונה היא מן הסתם למלך העולם והבריאה כולה. על פי מסכת שבת, כיפות מסייעות גם בשמירה מפני השתלטות יצר הרע. בשולחן ערוך כבר פוסק ר' יוסף קארו לטובת כיפות, ומורה כי אין ללכת ארבע אמות בגילוי ראש.
לאט לאט השתרש המנהג של חבישת כיפה. כיום כיפות הפכו לסמל ידוע לאדם יהודי דתי. כנראה שגם החיים בגולה תרמו להשתרשותן של כיפות, היות ואותה כיפה יהודית משמשת כאמצעי הבדלה עבור היהודי מהסביבה הנוצרית בה חי.
כיפות בעידן המודרני
בעבר היו הכיפות פשוטות וצנועות יותר, אולם היום כבר ניתן למצוא מבחר רחב של כיפות מכל סוג בד, דוגמא וצבע. כיום אין זה נדיר לראות כיפות סרוגות עם לוגו של להקת רוק אהובה, ועוד יותר נפוצות הן כיפות הנושאות שם של קבוצת כדורגל. ישנן כיפות שצבען עז מאוד, כגון כתום, צהוב, ירוק זוהר, ורוד מזעזע, וכן הלאה. במסגרת החיפוש אחר בדים מודרניים יותר, החלו לצוץ כיפות שעשויות לא מפשתן או מקטיפה, אלא דווקא כיפות מג'ינס, אותו בד דנים מוכר ואופנתי. רבים גם בוחרים כיפה ייחודית להם, בעלת עיצוב חד פעמי, שנתפרה או נסרגה עבורם באופן אישי. ישנן אפילו כיפות שצבען או מראן מוכתב על פי נטייה פוליטית. ללא ספק, הססמן המודרני ביותר הוא חדירתו של פרסום לשטחן של כיפות אלו, בדמות כיפות ממותגות המוחלקות על ידי מוסדות שונים, כשעל כל כיפהמוטבע הלוגו של המוסד או בית העסק.
עם זאת, לצד כל אותן כיפות מודרניות וחדשניות יותר, עדיין נמכרות אותן כיפות מסורתיות של פעם – כיפות העשויות בדים ותיקים ושמרניים יותר, כיפות הנושאות סמלים יהודיים שונים (מגן דוד, חלות שבת, נרות שבת, מנורה וכן הלאה), ובצבעים סולידיים יותר.