עצות כלליות
1. עדיף שלכל צד יהיה עורך דין, על מנת שהאינטרס שלו יהיה מוגן ככלשניתן. עבור מרבית האנשים מדובר בעסקה הגדולה של חייהם, ובעסקה זו כלוליםרגשות והרבה כסף, ולכן אין זה המקום לחסוך בעלויות, ובטח לא בעלויות שלמקצוען שבאפשרותו להבטיח את רכישתכם.
2. בחרו עורך דין מקצועי שמומחה בתחום. עורך דין חסר ניסיון בתחום לשמו אתם צריכים אותו, עשוי לעשות טעויות שיעלו לכם ביוקר.
כיצד בוחרים עורך דין כזה?
א. יש עורכי דין ששמם הולך לפניהם בתחומים השונים, ואפשר לתת בהם אמון.
ב. אפשר לשאול קרובי משפחה, חברים או מכרים שחוו רכישת נכס.
ג. אפשר לפגוש מספר עורכי דין, במטרה להתרשם מהם באופן אישי. עורך הדיןעשוי ללוות אתכם במהלך כמה חודשים וחשוב שלכל הפחות תסתדרו איתו. כמובןשחשוב יותר שעורך הדין יהיה מקצועי.
ד. ניתן לקבל הצעות מחיר מכמה עורכי דין. כמובן שלעלות שכר הטרחהחשיבות רבה, ולשיקול זה משקל רב בבחירת עורך הדין. אבל, כדאי לזכור שלא כלזול הוא טוב, ולא מעט הזול הופך ליקר יותר.
3. רצוי שהתמורה בעסקה תחושב בשקלים. אין סיבה להתעסק עם המרות מטבע, זה תהליך מיותר שעלול לגרום לסכסוכים.
4. תמיד כדאי להיות נעימים וגלויים. הצד שני אינו היריב. יש לו אותואינטרס כלכם. חשוב גם להניח את כל הקלפים על השולחן ולא להסתיר פרטים קטניםואולי חשובים מהצד השני. יחסים שמבוססים על אמון וכבוד הדדיים בין שניהצדדים, יעזרו להשלמת העסקה בצורה מהירה, טובה ויעילה יותר.
טיפים למוכר
1. בראש ובראשונה, לפני מתחילים בתהליך המכירה, יש לוודא שאין מסים אושעבודים כלשהם על הנכס. חשוב במיוחד לעבור עם עורך דין על מס השבח שעלהמוכר לשלם על הנכס.
2. סביר להניח כי עם החתימה על הסכם המכר וקבלת מקדמה ממחיר הנכס,תתבקשו לחתום על אישור לרישום הערת אזהרה בנכס על שם הרוכש (הערת אזהרה:הערה במרשם הזכויות בלשכת רישום המקרקעין כי לרוכש ישנן זכויות כלשהן בנכסשלכם, על אף שתהליך העברת הזכויות טרם הושלם במלואו). במקביל, חייבים לוודאקיום מסמך המאפשר ביטול רישום הערת האזהרה, במידה והעסקה מתבטלת טרםהשלמתה.
עצות עבור הצד הרוכש
1. ברור מאליו שאתם צריכים לראות את הנכס המדובר.
דבר חשוב נוסף הוא כדאי לראות את הנכס בשעות שונות ובמועדים שונים על מנת להימנע מהפתעות לאחר הקניה.
2. אל תשכחו לוודא שבעלי הנכס הוא אכן האדם איתו אתם עורכים את החוזה.דרשו לראות אישור רישום זכויות עדכני מלשכת רישום המקרקעין (או ממנהלמקרקעי ישראל, או מהחברה הקבלנית). בשום מקרה אל תמשיכו בתהליך הרכישה ללאאישור עדכני.
3. בדקו שאין הערות אזהרה או שעבודים כלשהם על הנכס.
במקרה ויש הערת אזהרה על הנכס, ותרו על העסקה.
במקרה של שעבוד, סכמו עם המוכר שיסיר אותם וודאו שאתם מקבלים אישור על ההסרה.
4.בדקו את המצב התכנוני של אזור בו אתם שוקלים לקנות את נכס. תכניות עתידיותלשיפור או לשינוי ]ני השטח, עלולות להעלות את ערך הנכס או להורידו.
5. שלמו מקדמה רק בתמורה הערת אזהרה על שמכם. הליך זה ימנע עוגמת נפש ויבטיח את זכויותיכם ואת כספכם במקרה של רמייה.
6. תמיד השאירו חלק ניכר מהסכום אצלכם עד עד שתהליך הקניה כולו יסתיים.
7. עליכם לשלם מס רכישה עבור הנכס. ודאו שעורך הדין שלכם מתאים את עלות מס הרכישה למקרה שלכם (יש הקלות וחובות הנוגעים למס רכישה).
8. ואל תשכחו לקחת עותק מהסכם הרכישה.