פתרונות קרור
מי לא אוהב את החום הישראלי? השמש המלטפת, האוויר החם, אווירת הקיץ המשכרת בחופי הים. כל אלו ועוד הופכים את הקיץ הישראלי ושאר עונות השנה, כי תמיד חם פה לאטרקטיבי במיוחד. אבל החום הישראלי יכול גם להעיק. כשהטמפרטורות גבוהות והלחות בשמיים המצב הופך להיות בלתי נסבל. למזלנו, אנחנו לא צריכים לסבול. אנחנו יכולים ליהנות משלל פתרונות קרור שהביאה לנו הקדמה הטכנולוגית. ככל שהשנים עוברות, אנו נחשפים ליותר ויותר פתרונות קרור משוכללים ומגווים. כדי לעשות סדר בבלגן, במאמר זה נסקור כמה פתרונות קרור נפוצים.
פתרונות קרור על בסיס דחיסת גז
מערכות קרור הפועלות בעזרת דחיסת גז מוכרות יותר בשם מזגנים. מדובר במערכת פשוטה יחסית, שבה גז כלשהו נדחס בעזרת כוח חשמלי. כשהגז נדחס הטמפרטורה שלו עולה ולאחר מכן הוא מקורר בצורה מבוקרת כך שהוא הופך לנוזל בלחץ גבוה. הנוזל ממשיך לזרום דרך מערכת המורידה את הלחץ שלו, מה שגורם לו להפוך בחזרה לגז. תהליך זה גורם לאיבוד חום מהסביבה, מה שגורם לאוויר להתקרר. האוויר הקר מפוזר אל החדר בעזרת מאוורר וכך אנו מקבלים אפקט קרור נעים. פתרונות קרור בצורת מזגנים הם הנפוצים ביותר מכמה סיבות. ראשית, הם עמידים לאורך זמן וקלים לתפעול. שנית, הם מאפשרים בקרה על הטמפרטורה. עם זאת, חסרון משמעותי שלהם הוא צריכת החשמל הגבוהה יחסית והיובש שהם יוצרים באוויר בזמן פעולתם.
פתרונות קרור על בסיס מים
סוג נוסף של פתרונות קרור הוא מצננים הפועלים על מים. מדובר על קופסאות שחלקן הפנימי מצופה רפידות אשר מערכת אינסטלציה דואגת שיהיו רטובות כל הזמן. הרטיבות גורמת לקרור האוויר המוזרם דרך הקופסה והאוויר הקר מופץ בחדר. פתרונות קרור אלו חסכוניים במיוחד שכן הם צורכים הרבה פחות חשמל ממזגנים. ההתקנה שלהם פשוטה ונוחה וניתן להעביר אותם בקלות ממקום למקום. בנוסף לכך, מצנני מים מפזרים אוויר לח בחדר, מה שתורם לאווירה נעימה. החיסרון המרכזי של פתרונות קרור אלו הוא שהם לא מאפשרים בקרת טמפרטורה.
לסיכום, קיימים פתרונות קרור רבים, לכל אחד יתרונות וחסרונות. יש לנו ניסיון עשיר בתכנון פתרונות שונים, כך שנוכל בוודאות להתאים עבורכם את הפתרון האידיאלי.
מערכת קרור
מערכת קרור היא מערכת המתוכננת על מנת לקרר את הסביבה בה היא באופן כללי או חלקים מסוימים בסביבה. בשוק קיים מגוון רחב של מערכות קרור אשר נבדלות אלו מאלו בכמה פרמטרים כאשר העיקריים שבהם הם גודל מערכת הקרור, שיטת הפעולה שלה וההספק שלה. כל מערכת קרור מתאימה לצורך מסוים. כך למשל ניתן למצוא מערכת קרור ייעודית לשרתי מחשבים המאופסנים בחדר שרתים ופולטים חום רב, או מערכת קרור למפעלים תעשייתיים אשר מקררות חלקים מסוימים בפס הייצור. מערכות קרור אלו פועלות בדרך כלל בעזרת מים. וכמובן, ניתן למצוא מערכות קרור ביתיות, שפועלות בדרך כלל על ידי דחיסת גז.
מערכת קרור בעזרת מים
מערכות קרור הפועלות בעזרת מים נקראות גם מצנני אוויר-מים. דרך הפעולה שלהן פשוטה למדי. למעשה, כל מי שלבש פעם חולצה רטובה והרגיש רוח קרה עוטפת אותו, יכול להבין איך עוברת מערכת קרור מסוג זה. מערכות קרור אוויר-מים בנויות ממסננים הספוגים במים שדרכם עובר האוויר החם. כאשר האוויר בא במגע עם מסנני המים הוא מאבד מהטמפרטורה שלו ויוצא כאוויר קר. האוויר הקר מתפזר בסביבה בעזרת מאווררים.
מערכת קרור במים – יתרונות
מערכת קרור במים היא מערכת יעילה במיוחד מכמה סיבות. ראשית, התקנה של מערכת קרור במים היא פשוטה יחסית, שלא כמו התקנת מזגנים, ועלותה נמוכה במיוחד. שנית, בניגוד למזגן אשר מייבש את האוויר ויוצר תחושה לא נעימה, מערכת הקרור במים שומרת על האוויר לח ונעים. זהו יתרון חשוב באזורים שהאקלים שלהם יבש, שכן מערכת הקרור עוזרת לשמור על חפצים הפגיעים ליובש כמו רהיטי עץ וכדומה. שלישית, עלות התפעול של מערכות קרור במים נמוכה במיוחד שכן היא צורכת פחות חשמל ואנרגיה ממזגן הפועל עם מדחס וגז. לסיום, מערכות קרור במים הן גמישות וניתן להתאים אותן לשלל שימושים.
מערכת קרור במים – חסרונות
למערכות קרור במים יש יתרונות רבים שצוינו לעיל, אך יש להן גם חסרון משמעותי כאשר הן מותקנות באזור בעל אקלים לח. מערכת הקרור מתקשה להתמודד עם הלחות שכבר קיימת באוויר והלחות העודפת שהיא יוצרת עשויה ליצור סביבה לא נעימה. לכן באזורים אלו לעתים מומלץ להשתמש במזגן ולא במערכת קרור במים.