קרן גידור הינה קרן השקעות אקטיבית שיעדה העיקרי הוא להשיג תשואה חיובית (Absolute Return) ללא תלות במצב השוק, כלומר הן בתקופות של ירידות שערים והן בתקופות של עליות. היא נוהגת לשלב בין קניית נכס למכירה בחסר על מנת לצמצם סיכונים וגובה עמלות בהתאם לתוצאות בנוסף לדמי הניהול.
חשוב להבין כי קרן גידור היא לא קרן נאמנות, קרן נאמנות עוסקת בקניית נכסים ובמכירתם במועד מאוחר יותר בתקווה למכור ברווח. לקרן גידור יש שתי אסטרטגיות נוספות, האחת היא מכירה בחסר והשנייה היא מינוף פיננסי.
קרנות גידור משתמשות במגוון רחב של אסטרטגיות השקעה הכוללות: נמנות רכישה ובמכירה בחסר בשוק המניות; חיפוש הזדמנויות בשוק הגלובלי, כמו הימורים על מטבעות וסחורות; ניצול משברים בעולם; השקעה הנוצרת מהזדמנויות, תוך לקיחת סיכון גבוה, כמו רכישת חברות בפשיטת רגל, מיזוג ורכישה של חברות בקשיים, השתלטות על חברה וייעולה.
המטרה הראשונית של קרנות גידור הייתה להשיג תשואה מינימאלית ללא תלות בתנאי השוק (נכס חסר סיכון תוך תנודתיות אפסית). מטרת הדור החדש של קרנות הגידור היא להשיג תשואה מקסימאלית בכל תנאי שוק ע"מ למזער סיכון. כלומר, מטרת קרנות הגידור היא להשיג רווח מירבי בתקופות שבהן השוק עולה, ולגדר - דהיינו להקטין, את הסיכונים כשהשוק יורד קרנות הגידור משיגות מטרה זו ע"י שימוש באסטרטגיות מסחר חדישות, כגון מכירה בחסר, מינוף ועוד.
מה ההבדל בין קרן גידור לקרן נאמנות?
1. בקרן גידור שכר המנהלים בקורלציה להצלחת הקרן
2. גמישות כמעט מוחלטת של מנהל הקרן בקביעת תמהיל ההשקעות של הקרן. בניגוד לקרנות נאמנות מסורתיות, בעלות מדד יחוס קבוע ומוגדר מראש, קרן גידור מאפשרת גמישות רבה יותר.
3. מספר מוגבל של משקיעים: בעוד קרנות הנאמנות מכוונות לקהל רב שישקיע סכום יחסית קטן, מנהלי קרנות הגידור פונים לקהל מצומצם המסוגל להשקיע הון רב.
4. היקף נכסים מוגבל: רוב מנהלי קרנות הגידור מנסים להגביל את כמות הכסף הנכנס לקרנות הקיימות וסוגרים אותן בפני משקיעים חדשים. המטרה היא להתאים את כמות הכסף לרמת הנזילות כדי לשמר את היכולת להשגת תשואה מקסימלית.
5. דמי ניהול: בניגוד לקרן נאמנות שבה דמי הניהול סולידיים יחסית ועומדים על 2-4 אחוז מסך כל הנכסים שברשותה, הרי שבקרן גידור דמי הניהול עומדים על 5-8 אחוז. קרנות הגידור משלמות דמי ניהול גבוהים מאוד כדי לעודד את מנהלי הקרנות לקחת סיכונים ולתמרץ על חשבון כספם של המשקיעים אותם ליצירתיות ולהצלחה.
6. העדר רגולציה: בניגוד לקרן נאמנות, קרנות הגידור פועלות באופן חשאי וכמעט שאינן מפוקחות - קרן גידור אינה מחוייבת בשקיפות והצגה מלאה של פרטי ההשקעה ללקוח. חוסר הרגולציה היא הסיבה המרכזית לתשואות הקרנות, אולם זו גם הסיבה לחששם של רבים להיכנס להשקעה באמצעות מכשיר זה.
7. נזילות: עוד הבדל הוא שבקרן גידור ההשקעה אינה בהכרח נזילה. בעת ההשקעה בקרן גידור נאמר למשקיע מהם תנאי ההשקעה, ביניהן מתי יוכל למשוך את הכסף מהשקעתו. ההשקעה בקרן גידור מיועדת לטווח ארוך, ואינה נזילה. רוב הקרנות מאפשרות להוציא את הכסף רק פעם אחת בחודש, ויש קרנות הדורשות התראה של כמה חודשים מראש.
חשיבות קרנות גידור
הקרנות הללו מגבירות את היעילות של שוק ההון ותורמות לכלכלה. בגלל העובדה שהן סוחרות לטווחים קצרים הן מגדילות את הנזילות של שוק ההון ומקטינות את התנודתיות שבו.
מה הם הסיכונים בהשקעה בקרנות גידור?
אחת הבעיות המרכזיות היא שקרנות גידור אינן מפוקחות על ידי הרשויות (כפי שמקובל בגופי השקעה ממוסדים). כתוצאה מכך חסרים לעתים למשקיעים כלים כדי לנתח באופן עצמאי את המערכת הניהולית הכולל שימוש במינוף, שיערוך של נכסים, מבנה משפטי והכרת מערכת הבקרה בקרנות.
לסיכום, הקמת קרן גידור הוא כלי ההשקעות האולטימטיבי למשקיעים המעוניינים להניב תשואה חיובית בכל מצב שוק, גם בשווקים שנמצאים בירידה.